Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ντέρμπι η διαδοχή

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ
Ντέρμπι
η διαδοχή
 Ντέρμπι Μπακογιάννη-Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της Alco
Μορφή θρίλερ παίρνει η αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, ιδιαίτερα αν παραπεμφθεί σε δεύτερο γύρο μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της ALCO για τον «Κόσμο του Επενδυτή».
Η δημοσκόπηση που έγινε δύο εβδομάδες πριν το έκτακτο συνέδριο, καταγράφει προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής, ωστόσο σε περίπτωση που η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο δείχνει ντέρμπι μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του Αντώνη Σαμαρά.
Αντίθετα, άνετα φαίνεται να επικρατεί η κα Μπακογιάννη στην περίπτωση που αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφή υπεροχή σε μια αναμέτρηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Έτσι λοιπόν, στο ερώτημα «ποιος θα θέλατε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ» στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, καταγράφεται προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 35,7%.
Περίπου οκτώ μονάδες πίσω με 27,2% βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και ακολουθούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 17,1% και ο .....Παναγιώτης Ψωμιάδης με 8,9%. Αδιευκρίνιστη παραμένει η προτίμηση του 11,1%.
Τα πράγματα, ωστόσο, διαφοροποιούνται όταν από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η έρευνα μετατοπίζεται σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του κόμματος.
Η Ντόρα Μπακογιάννη και εδώ προηγείται με το ίδιο περίπου ποσοστό, 35,8%. Ωστόσο, «απειλητικά» πλησιάζει ο Αντώνης Σαμαράς με 34%. Σε αυτή την κατηγορία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χάνει ελαφρά με 16,8%, ενώ κατά μία μονάδα ενισχύεται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Όσον αφορά στα πιθανά «δίδυμα» του δεύτερου γύρου, σε περίπτωση μονομαχίας Μπακογιάννη-Σαμαρά η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ένα προβάδισμα περίπου επτά μονάδων (42,9%) έναντι του κ. Σαμαρά (35,5%) στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Το προβάδισμα, ωστόσο, αυτό εξανεμίζεται (43,1 έναντι 42,4%) όταν το ερώτημα περιορίζεται σε αυτούς που θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να έχει υψηλή απήχηση στη στενότερη κομματική βάση.
Πιο σαφή είναι τα πράγματα σε περίπτωση δεύτερου γύρου μεταξύ Σαμαρά και Αβραμόπουλου, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει προβάδισμα σχεδόν 11 μονάδων (47,1% έναντι 36,3%) μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.
Σε αναμέτρηση Μπακογιάννη-Αβραμόπουλου η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείται με σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες (41,8%) από τον Δ.Αβραμόπουλο (31,0%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνεται να αγκαλιάζουν την πρωτόγνωρη διαδικασία της εκλογής αρχηγού, καθώς πάνω από το 75% όσων ψήφισαν ΝΔ συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία.
Εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της εκλογής. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στην κάλπη.

Μπακογιάννη: Όχι σε παιχνίδια διχασμού
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα η τέως υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να ακουστεί η φωνή της βάσης.
«Το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί πίσω από κλειστές πόρτες με συμφωνίες δύο ή τριών ανθρώπων» λέει.
Παράλληλα, απαντά με ηχηρό τρόπο σε όσους της καταλογίζουν ευθύνη για την προσφυγή σε πρόωρη κάλπη: «Όταν μετέχεις σε ένα κόμμα, έχεις μερίδιο ευθύνης και στις νίκες και στις ήττες. Στάθηκα δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, δούλεψα για το καλό της παράταξης, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος.
» [...] Θα μπορούσα ενδεχομένως να είχα επιλέξει έναν δρόμο ευκολότερο, αυτόν της δημαγωγίας και της εύκολης διαφοροποίησης. Δεν το έκανα».
Σαμαράς: Να ανανεώσουμε την έννοια του Έθνους
Την ανάγκη ανανέωσης της έννοιας του Έθνους και επαναπροσδιορισμού της έννοιας του Πατριωτισμού τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς στο «μανιφέστο» για την επόμενη ημέρα που δημοσιεύει η Ημερησία».
«Πρέπει να τα ανανεώσουμε, όχι να τα καταργήσουμε», τονίζει.
«Δεν υπάρχει 'πατριωτισμός' χωρίς Πατρίδα. Και δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πατριωτισμό [...]. Τίποτε από αυτά δεν είναι 'παρωχημένο'. Τίποτε από αυτά δεν είναι 'ξεπερασμένο'», υπογραμμίζει.
Και προσθέτει: «Δεν χαρίζουμε την Πατρίδα στην Ακρα Δεξιά. Δεν χαρίζουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη στην Ακρα Αριστερά. Δεν απεμπολούμε τα ιδανικά μας και την ταυτότητά μας, τα συνθέτουμε, τους δίνουμε νέο περιεχόμενο και τα μετατρέπουμε σε θεμέλιο για την ανασυγκρότησή μας».
Αβραμόπουλος: «Αλλάξτε τα όλα» το μήνυμα

O Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το Σάββατο την Σπάρτη, όπου συνάντησε και μίλησε σε στελέχη της ΝΔ. Στην ομιλία του σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές και δεν τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ.
Χρειάζεται, είπε, να κάνουμε βαθειά κριτική και να συζητήσουμε γιατί χάσαμε, προκειμένου να βρούμε την επαφή μας με την κοινωνία και κυρίως με τους νέους. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το μήνυμα ήταν «αλλάξτε τα όλα, αλλάξτε και εσείς». Όσο για την συγκέντρωση των υπογραφών είπε ότι δεν χρησιμοποίησε βουλευτές για να μην συμβεί κάτι κακό στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Σπηλιωτόπουλος: Ναι σε δυαρχία και σε αντιπρόεδρο
Υπέρ του δικαιώματος ψήφου για την εκλογή προέδρου της ΝΔ και σε ανθρώπους που δεν θα γραφτούν ως μέλη του κόμματος τάσσεται ο ο βουλευτής της Β' Αθήνας, Αρης Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία».
«Ήμουν από τους πρώτους που μίλησαν για ανοιχτές διαδικασίες από την κοινωνία [...]. Και μάλιστα είμαι σκεπτικός σχετικά με τον αναγκαστικό τρόπο εγγραφής ως μελών της ΝΔ φίλων που θα ήθελαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε και να αποτρέπουμε συμπολίτες μας», λέει.
Ο ίδιος εκφράζει την ανάγκη η ΝΔ να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της φυσιογνωμία, τις αρχές και τις θέσεις της. «Η ΝΔ εμφανίζει την εικόνα ενός γερασμένου μηχανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αντιμετωπίζει θετικά τη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου, ενώ λέει «ναι» σε ένα μοντέλο δυαρχίας, σε μια συλλογική ηγεσία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: