Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι Σχοινουσιώτες ζητούν πίσω τον παθολόγο τους

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Οργή, αγανάκτηση και κινητοποιήσεις στη Σχοινούσα των Ανατολικών Κυκλάδων προκαλεί η μετακίνηση στο περιφερειακό ιατρείο Κουφονησίου του ειδικευμένου παθολόγου, Θανάση Πέγκου, που υπηρετεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο Πολυδύναμο Ιατρείο Σχοινούσας.
Ο γιατρός μένει σήμερα μόνιμα στο νησί με τη γυναίκα του, που εργάζεται στο νησί ως νηπιαγωγός, και τα δύο παιδιά τους. Είναι μόνιμος και όχι υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου και έχει μεν δικαίωμα να ζητήσει μετάθεση ύστερα από ορισμένο χρόνο υπηρεσίας του, όχι όμως να αποσπαστεί χωρίς τη θέλησή του.
Λόγω της κατάστασης σημειώθηκαν επεισόδια στο λιμάνι της Σχοινούσας, άνδρες του Λιμενικού από τη Νάξο κατέφτασαν εσπευσμένα με σκοπό να ....συλλάβουν τον πρόεδρο της κοινότητας Θεοδόση Σκαρλάτο. «Δεν θεωρούμε σωστό η ενδυνάμωση ενός ιατρείου να προκαλεί αποδυνάμωση και συσσώρευση προβλημάτων σε άλλο», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σχοινουσιωτών Ισίδωρος Νερούτσος και προσθέτει:
«Χαρακτηρίζουμε την αγανάκτηση των κατοίκων της Σχοινούσας απολύτως δικαιολογημένη και ζητούμε ο γιατρός κ. Πέγκος να παραμείνει στη θέση όπου διορίστηκε και να στελεχωθούν όλα τα περιφερειακά ιατρεία των μικρών κυκλαδίτικων νησιών. Τα ιατρεία αυτά επειδή λειτουργούν σε μικρές πληθυσμιακά και απομονωμένες κοινωνίες, όπως χαρακτηριστικά είναι τα μικρά νησιά μας, π.χ. η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Σίκινος, η Ανάφη, το Κουφονήσι και σχεδόν όλα τα μικρά Κυκλαδονήσια, έχουν άμεση ανάγκη να λειτουργούν καθημερινώς και όλο το 24ωρο, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ύπαρξης ή γρήγορης παραπομπής του περιστατικού σε άλλη, πλην του αγροτικού ιατρείου, υγειονομική μονάδα, δημόσια ή ιδιωτική. Για τη λειτουργία αυτή είναι απαραίτητοι ένας ειδικευμένος ιατρός παθολόγος ή γενικής ιατρικής, δύο τουλάχιστον αγροτικοί ιατροί (ιατροί χωρίς ειδικότητα) και μία νοσηλεύτρια».
Με επιστολή τους οι Σχοινουσιώτες στην υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζητούν άμεση ανάκληση της απόφασης του Νοσοκομείου της Νάξου.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Θανάσης Λεβέντης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία προσθέτει: «Είναι ανεπίτρεπτο να παραμένει το Κουφονήσι χωρίς γιατρό, αλλά επιτέλους δεν υπάρχει η στοιχειώδης λογική που να λέει ότι δεν λύνουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα άλλο. Και δεν φτάνει μόνον αυτό, αλλά στην οργή και την αγανάκτηση των Σχοινουσιωτών που με το κλείσιμο του λιμανιού προσπάθησαν να υπερασπίσουν το δίκιο τους ως έκφραση αποτελεσματικής αντίδρασης στον παραλογισμό, οι λιμενικές αρχές της Νάξου απάντησαν με αυταρχισμό, επιδιώκοντας τη σύλληψη του προέδρου της κοινότητας».(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: