Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Αυστηρά τεκμήρια και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης - ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ




http://www.olympio-bima.gr/images/mainimage/Big

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Τι προβλέπεται για ΦΠΑ, καύσιμα, ακίνητα, φοροδιαφυγή
Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εξειδίκευσε τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογική πολιτική.
Τεκμήρια διαβίωσης
Το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει νέα αυστηρά τεκμήρια διαβίωσης, «πόθεν έσχες» για μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και αύξηση των συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα.
Ο ΦΠΑ
Σχετικά με τα έσοδα που προβλέπονται ο κ. Σαχινίδης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προκύψουν από αύξηση του ΦΠΑ, αλλά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή νέου φορολογικού πλαισίου, ύστερα από δημόσια διαβούλευση.



Αυτοτελής φορολόγηση
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με τους περίπου 400 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς, επαναλαμβάνει την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη ....φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Από την εξέλιξη αυτή θα πληγούν εφοριακοί, τελωνιακοί, βουλευτές, δικαστές, νομάρχες, αθλητές, μέλη διοικητικών συμβουλίων και άλλοι επαγγελματίες.
Καύσιμα
Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα σημειώνει ότι δεν είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα.
Ακίνητα
ΑντίΣτοιχα, για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπογραμμίζει ότι δεν εξετάζεται «επί του παρόντος» η αύξησή τους. Στην πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης είναι η πλήρης επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Σε ερώτηση για τα νέα τεκμήρια σε αυτοκίνητα, ακίνητα και σκάφη αναψυχής, ο υφυπουργός τονίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αναντιστοιχία στα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία και στα πραγματικά εισοδήματα».
«Μία από τις μεγάλες αδυναμίες του φορολογικού μας συστήματος είναι να εντοπίσει και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Πρόθεσή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό» αναφέρει ο κ. Σαχινίδης «δείχνοντας» προς την πλευρά των τεκμηρίων και του «πόθεν έσχες».
* Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Όπως είπε η κατάσταση είναι, στα όρια της χρεωκοπίας, πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε, αλλά οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «είμαστε αισιόδοξοι -τα καλύτερα έρχονται»

Δεν υπάρχουν σχόλια: