Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ανταλλάσσω Μερσεντές με σπίτι και ένα σκάφος με... οικόπεδο


ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
«Ανταλλάσσεται νταλίκα μάρκας Volvo, 33 τόνων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 1997, κατά προτίμηση με μονοκατοικία στο Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο ή το Κιάτο».

Ανταλλάσσω Μερσεντές με σπίτι και ένα σκάφος με... οικόπεδο
«Πάρτι» ανταλλαγών προϊόντων στο ίντερνετ τα τελευταία χρόνια, με τα ακίνητα να αποτελούν πλέον «μήλον της έριδος» για πολλούς. Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν αυτοκίνητα, επιχειρήσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία με στόχο την ανταλλαγή με διαμέρισμα ή οικόπεδο. Ωστόσο, άλλοι ανταλλάσσουν το σπίτι ή το κτήμα τους για άδεια ταξί ή άλλο ακίνητο σε διαφορετική περιοχή από αυτή που κατοικούν.

Ανταλλάσσω Μερσεντές με σπίτι και ένα σκάφος με... οικόπεδο
«Ζητείται οικόπεδο ή οικία και ως αντάλλαγμα δίνεται BMW σε άριστη κατάσταση μοντέλου 2009, ανθρακί, 310 άλογα, καινούριο, ηλιωροφή κ.λπ.». «Κατακλυσμός» αγγελιών για ανταλλαγές διαφόρων ειδών με ακίνητα παντός είδους σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, μια... μόδα που φαίνεται να έχει έλθει από το εξωτερικό. Το φαινόμενο των ανταλλαγών, αν και δεν είναι σημερινό, εντούτοις έχει αυξηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, ιστιοφόρων, άλλων σκαφών αναψυχής, καταστημάτων ή ολόκληρων επιχειρήσεων ακόμη και... αδειών για ταξί παίρνουν μέρος καθημερινά σ’ αυτό το ιδιότυπο παζάρι είτε μέσω διαδικτύου είτε από τις αγγελίες των εφημερίδων.
Το κύριο χαρακτηριστικό της τάσης αυτής για ανταλλαγές διαφόρων προϊόντων είναι ότι είτε ο ιδιοκτήτες «βαρέθηκε» και θέλει αλλαγή, είτε επειδή αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα και θέλει να βγει κερδισμένος χωρίς, όμως, να .......αναγκαστεί να πουλήσει.
Προϊόντα
Παρότι η ανταλλαγή αφορά όλες τις κατηγορίες προϊόντων, επιλέξαμε αυτές που ζητείται για ανταλλαγή κάποιο ακίνητο ή υπάρχουν σπίτια, οικόπεδα ή καταστήματα που προσφέρονται με αντάλλαγμα άλλο ακίνητο σε διαφορετική περιοχή ή με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, υπάρχει ιδιοκτήτης διαμερίσματος που ζητά να το ανταλλάξει με μονοκατοικία, ή άλλος που μένει σε μεζονέτα στο Γέρακα και επιθυμεί να πάρει κάποιο οικόπεδο.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσες συμφωνίες ανταλλαγής γίνονται, όμως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς δηλώνει ότι «υπάρχει πολύ ψωμί» στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ολο και περισσότεροι δηλώνουν έτοιμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους για χάρη κάποιου άλλου αγαθού.
Πάντως, το πιο... περιζήτητο προϊόν ανταλλαγής είναι οι άδειες ταξί, μισές ή ολόκληρες. Ιδιοκτήτες σπιτιών ή οικοπέδων «καίγονται» για ανταλλαγή με τέτοια άδεια, προφανώς διότι το επάγγελμα του ταξιτζή είναι κερδοφόρο και ταυτόχρονα οι άδειες ταξί συγκεκριμένες και πολύ ακριβές.
Κόστος
Για παράδειγμα, μια άδεια μπορεί να κοστίζει ακόμη και 100 χιλ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα δυάρι ή τριάρι ή ακόμη και κάποιο οικόπεδο 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Οι πιο χαρακτηριστικές αγγελίες που αλιεύσαμε είναι:
Σκάφος μάρκας Azimut 28 με δύο μηχανές, δύο καμπίνες, σαλοτραπεζαρία ανταλλάσσεται με οικόπεδο ή οικία. Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να κοστίζει 300.000 - 400.000 ευρώ είναι δύσκολη η ανταλλαγή.
Επιχείρηση... sex shop, επιτυχημένη με χαμηλό ενοίκιο, ανταλλάσσεται με οικία ή οικόπεδο. Μάλλον ο επιχειρηματίας είχε αναδουλειές και στρέφεται στη σιγουριά του ακινήτου.
BMW κάμπριο του 1998 σε άριστη κατάσταση δίνεται με αντάλλαγμα μια γκαρσονιέρα.
DVD Club ανταλλάσσεται με οικόπεδο ή διαμέρισμα ή άλλη επιχείρηση στην Αττική ή σε κάποιο νησί.
Ζητείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Νέα Μάκρη και δίνεται ως αντάλλαγμα μια Mercedes Compressor δεκαετίας.
Ο ιδιοκτήτης μιας κλασικής Κάντιλακ του ’60 με 6.300 κ.ε. φαίνεται ότι τη «βαρέθηκε» και ζητά ανταλλαγή με κάποιο ακίνητο ή σκάφος.
Ενας ιδιοκτήτης αρτοποιείου 24 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή ανταλλάσσει την επιχείρηση με... ολόκληρη άδεια ταξί.
Κάποιος ο οποίος φαίνεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες και δεν μπορεί να αποπερατώσει μια βίλα 120 τ.μ. στα Καμένα Βούρλα επιθυμεί ανταλλαγή με οικόπεδο ή μαγαζί στην Αθήνα.
Μάλλον ως ευκαιρία ακούγεται η έκκληση ιδιοκτήτη οικοπέδου ενός στρέμματος κοντά στη θάλασσα στην Τζιά ο οποίος θα ήθελε μια... Mercedes SLK μοντέλο 2002 και άνω.
Υπάρχει και κάποιος νταλικέρης με φορτηγό Volvo του 2002 και μόνιμη θέση εργασίας (δηλαδή μερίδιο) που θα ήθελε ένα οικοδομήσιμο κτήμα έως 4 στρέμματα εκτός σχεδίου στην Πρέβεζα ή τη Λευκάδα.
Κάποιος πάλι προσφέρει το οικόπεδό του, το οποίο κοστολογεί 55.000 ευρώ, και ζητά ταχύπλοο σε καλή κατάσταση αντίστοιχης αξίας.
Υπάρχει και ιδιοκτήτης αυτοκινήτου αξίας 26.000 ευρώ που θα το άλλαζε με οικόπεδο στο Πόρτο Ράφτη και θα πλήρωνε τη διαφορά. Μάλλον θα έπρεπε να έχει πολλά μετρητά...
Υπάρχει και κάποιος που διαθέτει κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα και θέλει ανταλλαγή με ξενοδοχειακή επιχείρηση οπουδήποτε στην Αθήνα.
Ιδιοκτήτης μεζονέτας στην Αγία Παρασκευή θέλει προφανώς να αλλάξει γειτονιά και ζητά ακίνητο στα βόρεια προάστια σε τιμή κοντά στα 300.000 ευρώ.
Επίσης, ιδιοκτήτης οροφοδιαμερίσματος 240 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους ψάχνει για ανταλλαγή με κτήμα στη Νάξο ή την Πάρο.
Τέλος, υπάρχει και κάποιος ιδιοκτήτης διαμερίσματος με κήπο, τρία τζάκια κ.λπ. στη Βουλιαγμένη που θα ήθελε ανταλλαγή με επαγγελματικό χώρο στην Ακτή Μιαούλη.
Το σπίτι μου για ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη!
Η μανία της ανταλλαγής έχει και... πολυεθνικό χρώμα. Στο ίντερνετ έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες αγγελίες για ανταλλαγή σπιτιών σε διαφορετικές χώρες. Πολλοί ξένοι, κυρίως από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές Χώρες, επιθυμούν να δώσουν το σπίτι τους με αντάλλαγμα κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα. Τελευταία υπάρχουν και αρκετοί Ελληνες που δίνουν το σπίτι τους για κάποιο διαμέρισμα σε άλλη χώρα.

Μετρητά
Για παράδειγμα, η Αγγέλα διαθέτει μπανγκαλόου με δύο δωμάτια στην Κέρκυρα. Ψάχνει σπίτι δύο δωματίων στην Κορνουάλη (Μ. Βρετανία) ή μικρό σπίτι κοντά στη θάλασσα. Αν η αξία του είναι μικρότερη δέχεται τη διαφορά σε μετρητά.

Επίσης, ζευγάρι που έκτισε βίλα αξίας 500.000 ευρώ στη Ζάκυνθο επιθυμεί ανταλλαγή με διαμέρισμα ή μονοκατοικία ίσης αξίας στη Βρετανία.
Αλλο ζευγάρι που διαθέτει βίλα 150 τ.μ. στα Χανιά θα ήθελε ένα σπίτι στη Νέα Υόρκη.
Γενικά οι Ελληνες δύσκολα αποχωρίζονται την ακίνητη περιουσία τους, ενώ για τους ξένους είναι ευκολότερη η ανταλλαγή με κάποιο σπίτι στη χώρα μας. Χρήσιμα sites ανταλλαγής σπιτιών www.goswap.org, www.domuswap.com, www.craigslist.org, www.house4trade.com, www.onlinehousetrading.com
Ακίνητο για ακριβό Ι.Χ.
Σε πολλές περιπτώσεις στις αγγελίες προστίθεται και η δυνατότητα να γεφυρωθεί η διαφορά με μετρητά. Για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης πολυτελούς Mercedes θέλει να την ανταλλάξει με διαμέρισμα και προτίθεται να πληρώσει και τη διαφορά εφόσον οι αξίες των δύο προϊόντων είναι διαφορετικές.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή της ανταλλαγής ακινήτου στην επαρχία με κάποιο άλλο εντός της Αθήνας, προφανώς διότι ο ιδιοκτήτης θέλει να μετακομίσει στην πρωτεύουσα. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που ονειρεύονται πολυτελή και ακριβά αυτοκίνητα κι επειδή δεν μπορούν να τα αποκτήσουν με μετρητά δίνουν κάποιο ακίνητο και ζητούν ανταλλαγή. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη αγγελία κάποιος έχει οικόπεδο 300 τ.μ. εντός σχεδίου στην περιοχή της Αυλίδας και προτίθεται να το ανταλλάξει με άλλο ακίνητο ή μία... Mercedes.(ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: