Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ζητούν ίση μεταχείριση

ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2009
Πολιτεία




Ζητούν ίση μεταχείριση…με όλους τους άλλους απολυμένους του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας
Την επιστολή διαμαρτυρίας και απόγνωσης των 100 απολυμένων της Κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΡΤΑΓΚ, που έκλεισε το 2004, αφήνοντάς τους απλήρωτους, μετέφερε, εν είδη Ερώτησης-Αναφοράς, στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.

Στην επιστολή τους προς τον βουλευτή, η οποία προωθήθηκε προς την υπουργό, οι απολυμένοι αναφέρουν:

«Κύριε Βουλευτά.
Δια της παρούσης επιστολής μας, σας ενημερώνουμε για το θέμα των ανέργων της ΚΟΡΤΑΓΚ και ζητάμε για μία ακόμη φορά την συνδρομή σας στην επίλυση του προβλήματος και επιτέλους της αποκατάστασης αδικιών.

Ζητάμε την αποκατάσταση της κατάφορης αδικίας, που έχει επιτελεσθεί εις βάρος των ανέργων της ΚΟΡΤΑΓΚ, σε σχέση με άλλους συναδέλφους, ανέργους του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας.

Το Νοέμβριο του 2004, έκλεισε η επιχείρηση Κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΡΤΑΓΚ, στον Νομό Πιερίας, απολύοντας 100 εργαζόμενους.

Σήμερα, Μάιος του 2009, είμαστε ακόμη απλήρωτοι, όσον αφορά, μισθούς, δώρα, αποζημιώσεις, που δεν μας κατέβαλε ποτέ η επιχείρηση.

Από το 2004 έως σήμερα, από τους 100 απολυμένους, 6 συνάδερφοι συνταξιοδοτήθηκαν λόγο ηλικίας, 35 άτομα απασχολήθηκαν στη Νομαρχία Κατερίνης, για 18 μήνες με πρόγραμμα μερικής απασχόλησης που εφαρμόζεται σε όλες τις Νομαρχίες, με 400 ευρώ το μήνα και τώρα είναι και πάλι άνεργοι.

Στον Δήμο Κατερίνης, απασχολήθηκαν 9 άτομα με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης, που εκπονήθηκε επί υφυπουργείας του κυρίου Γεράσιμου Γιακουμάτου, αλλά τώρα είναι και πάλι άνεργοι, αφού έληξε και τα αποτελέσματά του, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά.

Δηλαδή σήμερα αν εξαιρέσουμε τους 6 που συνταξιοδοτήθηκαν, άλλους 4 που έκαναν χρήση του προγράμματος (ΟΑΕΔ. ΛΑΕΚ1) για ανέργους 55 χρονών και άνω και άλλους 20 που βρήκαν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ή απασχολούνται σε δικές τους, οι υπόλοιποι 70 είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. Κατερίνης.

Είχαμε συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, τον Απρίλιο του 2008, και τον Ιανουάριο του 2009, όπου ζητούσαμε την ένταξή μας στα προγράμματα που εκπονήθηκαν για την περίπτωση της Νάουσας και Ότο Έβρος και αργότερα της Πρέβεζας, περιπτώσεις εργοστασίων, πανομοιότυπες με την περίπτωση της Κλωστοϋφαντουργίας ΚΟΡΤΑΓΚ, ή τουλάχιστον να γίνει επανάληψη του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης του κυρίου Γιακουμάτου.

Τα προγράμματα της Νάουσας και της Πρέβεζας, προβλέπουν, την ένταξη ανέργων στο Ε.Τ.Κ.Α (Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), με την προϋπόθεση να είναι 50 χρονών και να έχουν 7.500 ένσημα, για δε τους υπόλοιπους που δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις, την απορρόφησή τους σε Δήμους, Νομαρχίες και ιδιωτικό τομέα με επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Στην περίπτωση της ΚΟΡΤΑΓΚ, αν ισχύσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, 30 άνεργοι, πληρούν τα χρονικά όρια, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται με την περίπτωση των ενσήμων, για ένταξη στο πρόγραμμα Ε.Τ.Κ.Α. και οι υπόλοιποι 40 να μπορέσουν να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, για να βρουν επιτέλους δουλειά.

Αυτά ζητήσαμε και για την περίπτωση της ΚΟΡΤΑΓΚ, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες των βουλευτών του Νομού μας, του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και του Σωματείου μας, δεν έχουμε πάρει καμία συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μόνο προφορικές υποσχέσεις και το ζήτημα της ΚΟΡΤΑΓΚ βρίσκεται κατά τα λεγόμενα της Υφυπουργού Κυρίας Σοφίας Καλατζάκου, ακόμα σε εξέλιξη.

Κύριοι του Υπουργείου Εργασίας, φτάνει πια η κοροϊδία, οι υποσχέσεις, ο εμπαιγμός και η απαξίωση, η διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με άλλους συναδέλφους του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, των ανέργων της ΚΟΡΤΑΓΚ.

Σταματήστε επιτέλους αυτόν τον διαχωρισμό, την ιδιαίτερη και προνομιακή μεταχείριση, μεταξύ ανέργων του ιδίου κλάδου και εξαλείψτε το αίσθημα της αδικίας που αισθάνονται οι άνεργοι της ΚΟΡΤΑΓΚ, σε σχέση με άλλους.

Εφαρμόστε και στην δική μας περίπτωση ό,τι σωστά εφαρμόσατε και στις άλλες περιπτώσεις των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που έκλεισαν.

Απαιτούμε λοιπόν, με το δικαίωμα της ισονομίας και ισοπολιτείας που απορρέει από το Σύνταγμα, εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας και της Υπουργού, κυρίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση και μεταχείριση με όλους τους άλλους απολυμένους του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας».
. kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: