Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Η Κούρσα και η Κρίση

ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2009

Γράφει η Ρίκα Βαγιάνη - εθνος


Πολυτελή αμάξια, τέλος. Ξεπουλήσαμε. Ορμησαν οι Νεοέλληνες στις αντιπροσωπείες και αγόρασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους σε δίλιτρα, τρίλιτρα, τέσσερα επί τέσσερα, λουξ, σούπερ λουξ, πάρε να χεις. Στις βιτρίνες ξέμειναν απούλητα και παραπονεμένα τα μεσαία οικογενειακά, τα κατσαριδάκια πόλης και τα πάσης φύσεως «οικονομικά» αμάξια, για τα οποία το κίνητρο της έκπτωσης ήταν ισόποσο με αυτό μιας κούτας τσιγάρων.

Είναι ένα περίεργο φαινόμενο, σε εποχές ισχνών αγελάδων. Κάθε αγοραστής πολυτελούς αυτοκινήτου έχει τη δική του, τρυφερή ιστορία: Πίσω από κάθε πανάκριβη λαμαρίνα, ένα άπιαστο όνειρο, που ξαφνικά έγινε προσιτό: Μια ζωή την έχουμε, στο κάτω κάτω. Δεν τα έκλεψαν οι άνθρωποι τα λεφτά. Τα είχαν και αποφάσισαν να τα ξοδέψουν σε «φθηνά» dreamcars. Τους βλέπεις με συμπάθεια τους νέους, υπερήφανους ιδιοκτήτες των τετράτροχων διαμαντιών - θα μπορούσες να είσαι ένας απ αυτούς.

Αν τους δεις όμως όλους μαζί, τους αγοραστές των «φθηνών» πολυτελών μοντέλων, ξαφνικά σταματάνε να δείχνουν τόσο συμπαθείς. Καταπιεσμένοι από την μπότα του κατακτητή, του κράτους, που με τους φόρους του στέκεται συνήθως μπάστακας ανάμεσα στον Νεοέλληνα και την κουρσάρα του, είδαν την ευκαιρία και τη γράπωσαν. Μοστράρουν τα φαντεζί «εργαλεία» (τα οποία συνήθως τους είναι εντελώς άχρηστα) σε μια κοινωνία νεόπτωχων, εν μέσω οικονομικού καρακράχ.

Σπατάλη ενέργειας; Κλιματική αλλαγή; Περιβάλλον; Κάτι έχει πάρει το αυτί τους, αλλά είναι σίγουροι ότι είναι κάτι που αφορά τους Κινέζους. Περήφανα και χαρωπά επιβαρύνουν τον αέρα με εκπομπές ρύπων από τους υπερτροφικούς κινητήρες των νέων τους παιχνιδιών.

Κι όλο αυτό συμβαίνει έπειτα από πρωτοβουλία, αλλά και με από την πανηγυρική ενθάρρυνση του κράτους, που επικροτεί, επιβραβεύει και ανταμείβει με πολλές χιλιάδες ευρώ αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Τι να πεις και τι να γράψεις;

.kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: