Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο καφενές στο χωριό δεν κάνει εισοδηματίες


ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2009 - Article Author: Πολιτεία
Την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς των Ιδιοκτητών Μικρών καφενείων στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ζητούν, με ερώτησή τους στη Βουλή, από την υπουργό Απασχόλησης
Τα καφενεδάκια στα χωριά, λένε οι βουλευτές, βασίζονται σε μικρή πελατεία, κυρίως τρίτης ηλικίας, ενώ συνήθως οι ιδιοκτήτες τους είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που η δραστηριότητά τους αυτή ελάχιστα αυξάνει το εισόδημά τους, επομένως είναι αδύνατον να πληρώνουν τα υψηλά ασφάλιστρα του ΟΑΕΕ.

Και γιατί καλούνται να πληρώσουν στον ΟΑΕΕ; Γιατί, όπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, μολονότι απαλλάσσονταν κανονικά, με τις διατάξεις του νόμου 3050/02 περί μη υπαγωγής στην Υποχρεωτική Ασφάλιση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά και σε όσους είχαν χαμηλότερα εισοδήματα από ένα συγκεκριμένο ποσό, ο Οργανισμός ισχυρίζεται με εγκύκλιό του (την 99/2008) βασισμένη σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του, ότι αυτά δεν ισχύουν κι ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ υπάγονται υποχρεωτικά στη δική του ασφάλιση, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων ή πληθυσμού του Δήμου.

«Η εν λόγω εγκύκλιος», επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, «είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για συνταξιούχους ή ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που διατηρούν καφενεία στα μικρά χωριά, καθώς οι ζητούμενες εισφορές δεν είναι εύκολο να καταβληθούν», αφού «τα μικρά καφενεία βασίζονται σε μικρή πελατεία, κυρίως τρίτης ηλικίας, και έχουν περιορισμένα έσοδα».

«Επιπροσθέτως», σημειώνουν «στα απομακρυσμένα χωριά της Ελληνικής επαρχίας είναι το μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης των κατοίκων και αποτελούν το βασικό χώρο κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης των κατοίκων. Στις πλείστες δε περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των μικρών αυτών καφενείων είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, η δε δραστηριότητά τους ως ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων ελάχιστα αυξάνει το εισόδημά τους».

«Επομένως, και ιδιαιτέρως λόγω της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» εκτιμούν, «κρίνεται σημαντική η επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης προς την κατεύθυνση της εξαίρεσης από την υποχρεωτική καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ».

Κι επειδή, όπως προσθέτουν, «οι ιδιοκτήτες των καφενείων στα χωριά της περιφέρειας, αντιμετωπίζουν ήδη έντονα οικονομικά προβλήματα και σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή κλείνουν τα καφενεία», ρωτούν την κ. Πετραλιά, ως αρμόδια υπουργό, αν υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση των ιδιοκτητών μικρών καφενείων στην περιφέρεια, που είναι ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, από την υποχρεωτική εισφορά στον ΟΑΕΕ, και εάν όχι, γιατί».

Την ερώτηση υπογράφουν 22 κυβερνητικοί βουλευτές, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος και Αντώνης Καρπούζας.
.kraxtis-gr.blogspot.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια: