Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ματωμένος γάμος με 45 νεκρούς ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΡΙΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2009 - ΤΑ ΝΕΑ

Γαμήλια γιορτή βάφτηκε στο αίμα αργά χθες βράδυ όταν ένοπλοι που φορούσαν κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο της δεξίωσης, πέταξαν χειροβομβίδες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους.

Τουλάχιστον 45 σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από τα πυρά των ενόπλων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι.

Το μακελειό συνέβη στο χωριό Μπίλγκε, κοντά στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο κοριτσιών που περιγράφουν τις σκηνές της επίθεσης: «Βρισκόμασταν όλοι οι καλεσμένοι σε δύο δωμάτια όταν μπήκαν μέσα οι ένοπλοι κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως».

Οι ίδιες σώθηκαν διότι, όπως είπαν, έπεσαν επάνω τους νεκροί από τα πυρά των δραστών δύο άντρες και τις κάλυψαν με το σώμα τους.

Η εφημερίδα «Μιλιέτ» γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι δράστες ήταν τέσσερις και έφτασαν στο σημείο από διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που ο ιμάμης τελούσε το γάμο.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο άτομα που επιτέθηκαν στη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης.

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, σημειώνει η «Μιλιέτ».

Απέκλεισαν την τρομοκρατική ενέργεια

Για το τραγικό γεγονός ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αταλάι σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Κάτοικοι της τοπικής κοινότητας ανέφεραν ως πιθανή αιτία της σφαγής τη βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες.

Διαμάχες μεταξύ φατριών έχουν και στο παρελθόν καταλήξει σε αιματηρά επεισόδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ποτέ δεν είχαν αυτή την ένταση και τόσα πολλά θύματα.

Η επαρχία όπου σημειώθηκε το μακελειό συνορεύει με τη Συρία. Πλειοψηφούν οι Κούρδοι και οι κοινωνικές σχέσεις καθορίζονται από φεουδαρχικές παραδόσεις. Κυριαρχεί ο αναλφαβητισμός και σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές, ιδιαίτερα σε θέματα οικογενειακής τιμής, επιλύονται με τα όπλα.

Στην περιοχή δρουν αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί άλλοι που συμμετέχουν σε φιλοκυβερνητική παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία στηρίζει τον τουρκικό στρατό στον αγώνα του εναντίον του PKK.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: