Τρίτη 31 Μαρτίου 2009



Κ.Σημίτης για την οικονομική κρίση

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΑΠΕ.ΜΠΑ
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».
«Το «πακέτο» της κυβέρνησης ανταποκρίνεται σε αυτό που αποκαλείται «μετρολογία», δηλαδή σε απαρίθμηση μέτρων που δίνουν την εντύπωση ότι απαντούν σε κάποια μεγάλα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα του τόπου», είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος που διατρέχουμε, εάν δεν δράσουμε αμέσως με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και διαρθρωτικές αλλαγές, είναι να μην μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από την ανάκαμψη στη διεθνή οικονομία, όταν έλθει».
Όπως είπε, ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., αλλά τα προβλήματα της οικονομίας της. Αναφέρθηκε στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών, το υψηλό χρέος της χώρας και την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης λέγοντας: «Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά σχεδόν τρεις μονάδες σε ένα χρόνο είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, που συνεπάγεται εκτεταμένη ανεργία και κλείσιμο επιχειρήσεων».
«Εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση επηρεάζουν ακόμη τις πολιτικές αντιμετώπισης της», είπε και πρόσθεσε: «Η πολιτεία διαθέτει αυτή τη στιγμή μέσα πίεσης απέναντι τους. Οφείλει να τα χρησιμοποιήσει. Να καθορίσει νέους όρους που θα διασφαλίζουν το κοινό συμφέρον και θα αποτρέπουν νέες κρίσεις. Η κοινωνικοποίηση των ζημιών, που επιχειρείται από τις επιχειρήσεις που κυριάρχησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς όρους. Ορους που να λαμβάνουν υπόψη το αίτημα και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και τη λογοδοσία των υπευθύνων».
Επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι για την κρίση πρέπει να λογοδοτήσουν και να δώσουν πίσω από τα κέρδη τους.
Ο κ. Σημίτης μίλησε για το δικό του έργο ως πρωθυπουργός και τόνισε πως η ένταξη στην ΟΝΕ, η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης δεν επιτεύχθηκαν εύκολα. «Η επιτυχία μας δεν ήταν αποτέλεσμα ρητορικών σχημάτων, πομπωδών εκφράσεων, σοβαροφανών παραινέσεων στις οποίες διαπρέπει ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά σκληρής δουλειάς και συστηματικής προσπάθειας», επισήμανε.
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μετά τις επόμενες εκλογές, οποιαδήποτε χρονική στιγμή πραγματοποιηθούν», είπε και ζήτησε δράση τώρα για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα διαχειριστεί τα προβλήματα και θα χαράξει το μέλλον της χώρας. Σημείωσε ότι «χρειάζεται γι αυτό συνεχής και συστηματική προετοιμασία τόσο σε επίπεδο επεξεργασίας θέσεων, όσο και σε επίπεδο πληροφόρησης και ετοιμότητας των πολιτών. Να δημιουργηθεί η ανάταση. Εχουμε ζήσει στο ΠΑΣΟΚ και άλλοτε τέτοιες συνθήκες και έχουμε δείξει ότι διαθέτουμε τις δυνατότητες για μια τέτοια προσπάθεια».
Την ομιλία το κ. Σημίτη παρακολούθησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Φλωρίδης, πρώην βουλευτές (Ν. Γκεσούλης, Ε. Τζιόλας, Σπ. Βούγιας, Π. Τσερτικίδης, Π. Παρασκευόπουλος), ο πρώην ευρωβουλευτής Γ. Κουκιάδης κ.α.
ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: