Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

«Ρήγμα» Γιαννέλη

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2009


«Το πολιτικό σύστημα αλλά και η παράταξη που ανήκω απαιτούν από τους βουλευτές να είναι αξιόπιστοι, αξιοπρεπείς και να υλοποιούν τις υποσχέσεις τους». Με τη δήλωση αυτή στον ΕΤ ο βουλευτής Μυτιλήνης της Ν.Δ. κ. Γιάννης Γιαννέλης - Θεοδοσιάδης επαναφέρει την προειδοποίηση που είχε κάνει προ δύο μηνών ότι δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι να ιδρυθεί εφετείο στο νησί. Προειδοποίηση που τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι οδεύει προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα που περιλαμβάνει την «καυτή» ρύθμιση για την ποινικοποίηση της κουκούλας.

Η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα χωρίς πρόβλημα από την πλευρά του βουλευτή αφού δεν είναι μέλος της. Η «ώρα της κρίσης» θα σημάνει αμέσως μετά, στην Ολομέλεια, όταν η ψήφισή του θα σκοντάψει στην καθοριστική 151η ψήφο του κ. Γιανέλλη καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η υπόθεση «τρέχει» από τις αρχές Φεβρουαρίου όταν ο βουλευτής έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό μέσω της οποίας ζητούσε να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση του εφετείου και προχωρούσε στην εν λόγω προειδοποίηση. Αν και πέρασαν δύο μήνες, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα παραμένει εγκλωβισμένο στο γραφείο του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργύρη Καρρά. Η αιτία είναι… η κρητική βεντέτα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Ηρακλειώτες και Χανιώτες «γαλάζιους» βουλευτές για το αν θα ιδρυθεί και δεύτερο κρητικό εφετείο στο Ηράκλειο ή θα παραμείνει το ένα και μοναδικό στα Χανιά. «Να ιδρυθεί», ζητούν οι πρώτοι, επικαλούμενοι τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη, «να μην ιδρυθεί», απαιτούν οι δεύτεροι, αρνούμενοι να χάσουν το προνόμιο του «εφετειακού μονοπωλίου» – μάλιστα οι τοπικοί βουλευτές κύριοι Στ. Νικηφοράκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Μ. Βολουδάκης έχουν απειλήσει ανοικτά με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκης. Οι Ηρακλειώτες, πατώντας στο αίτημα της Μυτιλήνης, θέτουν το δίλημμα «ή θα ιδρυθούν όλα τα νέα εφετεία ή κανένα» – και, προς το παρόν, έχουν εξασφαλίσει… το «κανένα».

Κατά τον κ. Γιαννέλη, όμως, αυτή η «βεντέτα» πλήττει τους κατοίκους της Μυτιλήνης και της Λήμνου, οι οποίοι «εξυπηρετούνται» από το… Εφετείο Σύρου και αναγκάζονται σε πολύωρα και πολυδάπανα ταξίδια, καλύπτοντας το δρομολόγιο Λήμνος-Μυτιλήνη-Πειραιάς-Σύρος!

Την προηγούμενη Παρασκευή, μάλιστα, οι δικηγόροι και των δύο νησιών αποφάσισαν απεργία διαρκείας μετά το Πάσχα και «απόβαση» στον Πειραιά για να πορευθούν στη Βουλή, ενώ στο πλευρό τους έχουν ταχθεί όλοι οι τοπικοί φορείς. Πέραν της «κοινής λογικής», επικαλούνται και τη διαβεβαίωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη στη Βουλή, ότι η ίδρυση έχει δρομολογηθεί, τη θετική γνώμη του νυν υπουργού κ. Ν. Δένδια, αλλά και τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, σε πρόσφατη ομιλία της στη Μυτιλήνη, ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί.
ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: