Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Κίνητρα για αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009
Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για μείωση 50% στα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.

Παρεμβάσεις στην αγορά των Ι.Χ. αυτοκινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την τόνωσή της ύστερα από την καθίζηση που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει υποστεί στο πρώτο δίμηνο του έτους, οπότε και οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 30%, ενώ το Μάρτιο η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς το εν λόγω ποσοστό προσεγγίζει το 40%.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50%, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αναφερόμενοι στο θέμα της μείωσης του ειδικού τέλους ταξινόμησης των Ι.Χ., τόνισαν ότι «το θέμα έχει ήδη τεθεί στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. τόσο όσον αφορά στη μονομερή μείωση της εν λόγω επιβάρυνσης από τη χώρα μας, όσο και στο περιορισμένο διάστημα της μείωσης και αναμένεται μια κατ' αρχήν γνωμοδότηση» προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η Ε.Ε. έχει ήδη απορρίψει προηγούμενο αίτημα του οικονομικού επιτελείου για μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% στα αυτοκίνητα που διέθεταν σε stock οι αντιπροσωπείες, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση σε βάρος όσων θα έκαναν νέες εισαγωγές.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και το οικονομικό επιτελείο προτείνει τώρα η μείωση κατά 50% των τελών, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει, να ισχύσει και για τα καινούργια αλλά και για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν με βάση τα κυβικά κάθε αυτοκινήτου, την αντιρρυπαντική τεχνολογία και την εργοστασιακή του αξία, ενώ οι συντελεστές τους κυμαίνονται από 5% έως και 50% επί της φορολογητέας αξίας των νέων Ι.Χ. Βέβαια οι συγκεκριμένοι συντελεστές αυξάνονται όσο πιο παλιά είναι τα Ι.Χ. και φτάνουν έως και το 364% για συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών.

Επισημαίνεται ότι τυχόν θετική απάντηση της Ε.Ε. θα δώσει νέα «πνοή» στην αγορά του αυτοκινήτου, ενώ η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα σχετική τροπολογία στη Βουλή σε ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις και για άλλους κλάδους της οικονομίας που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com.



Δεν υπάρχουν σχόλια: