Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εκτός διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια η... ιστορία

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 -ΠΗΓΗ naftemporiki

Σύμφωνα με ισχυρισμούς Σκοπιανών, «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι, εκτός από το όνομα του κράτους, αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

Με τετρασέλιδη επιστολή της προς τον ομόλογό της, της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι, τόσο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων περί την ονομασία όσο και τις προτάσεις του για την συγκρότηση Επιτροπών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είχε προτείνει με επιστολή του πριν από 15 ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του Υπ. Εξ., Γιώργος Κουμουτσάκος, η επιστολή της κας Μπακογιάννη επιδόθηκε με ρηματική διακοίνωση στις 27 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Ο ίδιος περιορίσθηκε σε μερική κοινολόγηση στοιχείων της επιστολής της υπουργού, η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει, με ειλικρινή βούληση, με έργα και όχι με λόγια, εφαρμόσει και επιδιώξει ομαλές σχέσεις καλής γειτονίας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Καλεί δε τον ομόλογό της σε εκδήλωση πράξεων και συγκεκριμένων ενεργειών, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μιλόσοσκι για τη σύσταση Επιτροπών, για τη μελέτη της ιστορίας των δύο χωρών και τις σχέσεις καλής γειτονίας, η κα Μπακογιάννη κάνει ξεκάθαρο -όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος- ότι η ιστορία είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και Επιτροπών. Και σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις και στη βελτίωσή τους, τονίζει ότι αυτά διασφαλίζονται με τον έμπρακτο σεβασμό θεμελιωδών αρχών, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς επίσης και όλων των σχετικών με τις διμερείς σχέσεις προνοιών και άρθρων που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Συμφωνία.

Αργά το βράδυ, το Υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι «η επίσημη Αθήνα απέρριψε την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, η οποία, υπό τη μορφή τριών συγκεκριμένων προτάσεων, στις 13 Μαρτίου 2009 κατατέθηκε προς την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται, ωστόσο, ότι «για πρώτη φορά στην επίσημη διπλωματική αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών, η κα Μπακογιάννη παραδέχεται ότι, εκτός από το όνομα του κράτους, αντικείμενο εκκρεμότητας αποτελεί και η εθνική ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: