Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο θρύλος του Ελεύθερου Σκοπευτή

..

Ο θρύλος του Ελεύθερου Σκοπευτή
Αν νομίζεις πως η κινηματογραφική επιτυχία της χρονιάς -το «American Sniper»- είναι ακόμη μια πολεμική ταινία, είσαι πολύ γελασμένος.

Υπάρχουν λόγοι για να παρακολουθήσει κανείς το «American Sniper». Για τον περισσότερο κόσμο η υπογραφή της σκηνοθεσίας από τον πολυβραβευμένο Κλιντ Ίστγουντ, σε συνδυασμό με την παρουσία του Μπράντλεϊ Κούπερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελούν την ικανή συνθήκη που θα τους οδηγήσει στο γκισέ κι από εκεί σε μια θέση μπροστά στη μεγάλη οθόνη.

Σίγουρα οι έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ θα παίξουν κι αυτές το ρόλο τους, ενώ πάντα όταν ξέρεις πως η ταινία που θα δεις βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία κι ένα best seller που ακολούθησε, αντιλαμβάνεσαι πως οι πιθανότητες να βγεις από τη σκοτεινή αίθουσα ικανοποιημένος αυξάνονται σημαντικά.

Δείτε το trailer:


Το «American Sniper» είναι πολλά περισσότερα από τη μεταφορά στο σινεμά της ιστορίας του Κρις Κάιλ, ενός Τεξανού που ξεκίνησε ως κάουμποϊ και κατέληξε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος για ένα ολόκληρο έθνος.

Είναι μια ταινία για την φρίκη του πολέμου, τις επιλογές που αναγκάζεσαι να κάνεις και οι οποίες μπορεί να σε στοιχειώνουν για μια ζωή, την αποξένωση από το οικογενειακό περιβάλλον και τα ψυχικά τραύματα που προκαλούν.

Η ταινία δεν αφηγείται απλά ούτε εξιστορεί αποκλειστικά τα κατορθώματά του στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φυσικά και το φιλμ δεν υπολείπεται σε τίποτα με άλλα αντίστοιχα σε ό,τι αφορά πολεμικές σκηνές δράσεις. Οι στιγμές αγωνίας και έντασης είναι εκεί και σε καθηλώνουν. Λειτουργούν όμως σαν ένα «χαλί» από τη μουσική που βγάζουν οι σφαίρες για να πατήσει πάνω του το πραγματικό δράμα. Ο ελεύθερος σκοπευτής, ένας Αμερικανός στρατιώτης τον ειδικών δυνάμεων, τη στιγμή που εξετάζει τον υποψήφιο στόχο μέσα από τη διόπτρα του και χαϊδεύει τη σκανδάλη είναι ένας Θεός. Η δική του απόφαση καθορίζει ποιος θα πεθάνει ή ποιος θα ζήσει, με το δεύτερο ενδεχόμενο να είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες απώλειες…

Δεν πρόκειται για μια «αγιογραφία» του Κρις Κάιλ, του ανθρώπου με τους 160 επιβεβαιωμένους θανάτους. Είναι, όμως, (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός)… μια ανθρωπογραφία, μια χαρτογράφηση ψυχής που συγκλονίζεται από διαρκείς εσωτερικές μάχες στις οποίες ο διαχωρισμός του καλού με το κακό δεν είναι πάντα ευδιάκριτος. Το «American Sniper» είναι ένα φιλμ που καλεί τον θεατή να ανατρέξει στα μονοπάτια του μυαλού του και να ψάξει να βρει ομοιότητες και διαφορές με τον πρωταγωνιστή. Να θυμηθεί τις φορές που αναγκάστηκε να επιλέξει κάτι ενάντια σε κάθε λογική, όπως κάνει ο Μπράντλεϊ Κούπερ που αφήνει τέσσερις φορές τη σύζυγό του Τέγια (η Σιένα Μίλερ) για να επιστρέψει σε αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν όλοι: τη φρίκη του πολέμου.

Σε αυτό το υπέροχο δράμα όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει ικανοποίηση από το θάνατο ενός εχθρού, όσο μισητός κι αν είναι αυτός. Εκείνο που θα ανακαλύψει είναι πως από τη δυσκολία του να ισορροπήσεις σε ένα τεντωμένο σκοινί που ενώνει δύο κόσμους, δύο αγάπες, δύο καθήκοντα, δύο «πρέπει» σμιλεύονται χαρακτήρες που αξίζουν να χαρακτηριστούν «θρύλοι».

Ένας τέτοιος είναι ο Κρις Κάιλ και μας συστήνεται μέσα από χολιγουντιανή παραγωγή που ταράζει νερά, υπερβαίνει τις προσδοκίες κι έρχεται να συναντήσει το ελληνικό κοινό στις 19 Φεβρουαρίου.
inner
http://www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: