Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ανανεώθηκε η ρευστότητα στις τράπεζες από τον ELA με 68,5 δισ. - Διαφωνίες στις τάξεις της ΕΚΤ

..

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ.Ανανεώθηκε η ρευστότητα στις τράπεζες από τον ELA με 68,5 δισ. - Διαφωνίες στις τάξεις της ΕΚΤ

Το πράσινο φως για τη συνέχιση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης, έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΚΤ έδωσε μόλις 3,5 δισ. ευρώ (ξένα πρακτορεία έκαναν λόγο για 3,3 δισ. ευρώ) περισσότερα από το προηγούμενο ποσό και παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν 10 δισ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό ποσό ρευστότητας από τον ELA ανέρχεται στα 68,3 δισ. ευρώ και η απόφαση θα ανανεωθεί σε 15 ημέρες, δηλαδή στις 4 Μαρτίου.

Ωστόσο, η ΕΚΤ παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τις ανάγκες που έχουν σε ρευστό καθώς η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται και μάλιστα έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, από την ΕΚΤ, η διατήρηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, από την εξέλιξη που θα έχει ένα ενδεχόμενο Eurogroup την Παρασκευή.

Νωρίτερα, πηγές είχαν πει στο Ρόιτερς πως οι απόψεις ήταν διχασμένες στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την ώρα που η Αθήνα δέχεται πιέσεις να δεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Η απόφαση που είχε λάβει η ΕΚΤ πριν από δύο εβδομάδες να πάψει να δέχεται ελληνικά κρατικά αξιόγραφα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανεισμού είχε εκληφθεί ως μια μορφή κλιμάκωσης της πίεσης η οποία ασκείται στην Αθήνα για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, είναι —όπως είπαν πηγές του Ρόιτερς— ανάμεσα σε εκείνους που αντιτάχθηκαν στην αύξηση του ορίου της ρευστότητας που μπορεί να αντλήσει για τις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας από τον ELA. Όμως, αν και ορισμένοι από τους επικεφαλής των άλλων κεντρικών τραπεζών συντάχθηκαν με τη θέση του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, πολλοί ζήτησαν να δοθούν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια. Η ΕΚΤ, είπε ένας από τους τραπεζίτες, «πρέπει να προσπαθήσει να προασπίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα»· όπως εξήγησε, «ο ρόλος της δεν είναι να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ έχει προειδοποιήσει πάντως ότι η αύξηση του ορίου του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί από τον μηχανισμό ELA στις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μόνο βραχυπρόθεσμη λύση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φερόταν να επιθυμεί πολιτικές εγγυήσεις για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών πριν αποφασίσει για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Ο Ασόκα Μόντι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκ των αρχιτεκτόνων του προγράμματος στήριξης της Ιρλανδίας, είχε δηλώσει πάντως πριν από την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ ότι η «απειλή» να διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης είναι «εντελώς κενή» περιεχομένου. Ο θεσμός «δεν έχει επιλογή. Πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όχι πώς να το υπονομεύσει», εξήγησε ο Μόντι.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: