Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κατά 95% συμφωνημένο το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση

..

Κατά 95% συμφωνημένο το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση - Στις Βρυξέλλες ο Γ. Βαρουφάκης
Euroworking Group στις 16:00 της Πέμπτης - Tην Παρασκευή το έκτακτο Εurogroup - Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών - Τι αναφέρει η κυβέρνηση.

Εστάλη το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση και αναμένεται να εξετασθεί στις 4:00 το απόγευμα στο Euroworking Group παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

Συχενχείς διαβουλεύσεις υπήρξαν χθες και καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας μεταξύ του ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στις οποίες εξετάστηκε λέξη-λέξη το κείμενο της ελληνικής αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι συμφωνημένο κατά 95%. Επίσης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι και τον και ο αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

Τελικά αποφασίστηκε να γίνει Eurogroup την Παρασκευή στις 16:00 το απόγευμα και γι' αυτό τον λόγο «πετάει» για Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη ο ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρα και του αντιπροέδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη.

Μετά την συνάντηση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Εστάλη το αίτημα

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή η Αθήνα ζήτησε παράταση τη Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement), όπως ονομάζεται επισήμως η συμφωνία οικονομικής βοήθειας με την ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι όροι που θα προβλέπει η παράταση αυτή θα διαφέρουν από τις υποχρεώσεις της χώρας στα πλαίσια του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος.

«Οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης» δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή μετά το τέλος της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί θα είναι γραμμένη με έναν τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup».

Ο κ. Βαρουφάκης επίσης εξήγησε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Βαρουφάκης προς «Το Βήμα» και πρόσθεσε ότι με το συγκεκριμένο κείμενο ζητείται παράταση ως τον Αύγουστο, χωρίς να περιλαμβάνει υφεσιακά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα.

Το Eurogroup της Παρασκευής, θα είναι απλά, ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Με non paper η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει σχετικά με το αίτημα

«1.Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2.Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3.Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4.Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε διεθνή πρακτορεία

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν επίσης σε διεθνή πρακτορεία ότι:

-Η Ελλάδα και οι πιστωτές βρίσκονται ακόμη κάπως μακριά (somewhat apart).

-H αίτηση δεν συμπεριλαμβάνει δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015

-Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες.

Η παράταση προτείνει, σύμφωνα πάντα με ευρωπαίο αξιωματούχο, να «προχωρήσουμε από κοινού στην επιτυχή ολοκλήρωση των παρουσών διευθετήσεων» (“Proceed Jointly to Successful Conclusion of Present Arrangements”)
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: