Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μέρκελ: «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος - Σόιμπλε: Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών

..
Μέρκελ: «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος - Σόιμπλε: Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών.
Μέρκελ και Σόιμπλε έμειναν πιστοί στην σκληρή γραμμή τους, ζητώντας από την Ελλάδα να επιδείξει συνέπεια στην τήρηση των δεσμεύσεών της.
Μέρκελ: «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος - Σόιμπλε: Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών
«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους.

«Η αλληλεγγύη και οι ίδιες προσπάθειες της χώρας αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ την Τετάρτη στην παραδοσιακή συνάντηση του CDU για την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής, στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

Τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία αποδείχθηκε κατ' επανάληψη, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, ότι «όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, είμαστε αλληλέγγυοι. Αλλά επίσης εξακολουθεί να ισχύει και ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Πρόσθεσε δε ότι η Γερμανία πρέπει να φροντίσει να επιτυγχάνει όλη η Ευρώπη και ανέφερε ότι «έχουμε βοηθήσει και άλλες χώρες της ευρωζώνης ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Σε αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνεται και το να φροντίζει κανείς τόσο για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας όσο και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η αξιοπιστία είναι εξίσου σημαντική με το να τηρεί κανείς τις υποσχέσεις του ώστε να διατηρείται σταθερό το κοινό νόμισμα, κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει»

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann την Τετάρτη στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Συμπλήρωσε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

«Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για τη λύση των προβλημάτων.

«Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Πρέπει να πείσω τους γερμανούς ψηφοφόρους»

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Ελληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: