Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Συνεχείς ζυμώσεις για το αίτημα παράτασης

..

Συνεχείς ζυμώσεις για το αίτημα παράτασης
Των Δήμητρας Καδδά και Νίκης Ζορμπα

Συνεχείς ζυμώσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνουν χώρα  ενόψει της κατάθεσης -αύριο τελικά-  του αιτήματος για παράταση της βασικής δανειακής σύμβασης με το EFSF  (ονομάζεται Hellenic Master Financial Assistance Facility Agreement - Master FFA) που προανήγγειλαν χθες αξιωματούχοι και επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η Ελλάδα, αναζητά συμβιβαστική λύση στο πλαίσιο του σχεδίου Μoscovici περί ενδιάμεσου προγράμματος, σχεδίου το οποίο κοινοποίησε και επισήμως το ΥΠΟΙΚ σήμερα μαζί με έγγραφα 30 συνολικά σελίδων που συνδέονται με την διαπραγμάτευση και την θέση της κυβέρνησης για χρηματοδοτικές ανάγκες 17 δισ. ευρώ φέτος, κόκκινες γραμμές και δεσμεύσεις προς τους δανειστές.

Στόχος EWG αύριο

Κρατάω την μπάλα χαμηλά, είπε για το θέμα κυβερνητική πηγή, ενώ πρόσθεσε: "δεν υπάρχει ανταλλαγή εγγράφων. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και ανοικτή διαβούλευση.

Ωστόσο, η επίσημη γραμμή των δανειστών παραμένει το αίτημα για παράταση του προγράμματος. Σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε "ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα αύριο το πρωί".

Σε αυτό το σενάριο του αυριανού αιτήματος, ξένα μέσα αναφέρουν ότι θα συγκληθεί Σύνοδος των εμπειρογνωμόνων των υπουργών οικονομικών – Euro Working Group με στόχο να γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα και με επόμενο στόχο, στο θετικό σενάριο, τη σύγκληση συνόδου υπουργών Οικονομικών.

Πρότυπο η διαδικασία του Δεκεμβρίου 2014

Σημειώνεται  ότι και τον Δεκέμβριο, είχε ακολουθηθεί από ελληνικής πλευράς η ίδια διαδικασία, η υποβολή αιτήματος από την Ελλάδα για τεχνική παράταση της δανειακής σύμβασης (technical extension of the availability period of the current Hellenic Master Financial Assistance Facility Agreement - Master FFA).

Τότε όμως το αίτημα συνοδεύτηκε από την αιτιολογία ότι η ΅Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει πλήρως το  πρόγραμμα και την αναθεώρηση του μνημονίου και με «κατηγορηματικές» δεσμεύσεις για τους όρους που αποδέχεται προκειμένου να λάβει την 2μηνη παράταση που λήγει στις 28/2 όπως είχε γράψει το Capital.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: