Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Δεξί μπακ ο Ζέκα; Γιατί όχι…

..
Η μεγάλη πληγή του φετινού Παναθηναϊκού, είναι αναμφίβολα η θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Με τον Μπούρμπο να αποδεικνύεται λίγος, τον Τριανταφυλλόπουλο να μην μπορεί και τον Μαρινάκη σε κακή φυσική κατάσταση, η μόνη λύση φαίνεται να είναι ο Ζέκα. Ο Απόστολος Μαυρουδής αναλύει για το thinkover.gr και τo rebukesports.
Η ανάκαμψη του Παναθηναϊκού τις τελευταίες αγωνιστικές έχει τη σφραγίδα του Στάθη Ταυλαρίδη, που ήρθε κι έδεσε την αμυντική γραμμή της ομάδας και του Μλάντεν Πέτριτς που έδωσε μια νέα επιθετική πνοή.
Ωστόσο ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής των «πρασίνων» φέτος που ο Μάρκους Μπέργκ είχε τα προβλήματα με τον τραυματισμό του, είναι αναμφίβολα ο Κάρλος Ζέκα. Ο αρχηγός ταου Τριφυλλιού τη φετινή σεζόν παραμένει ο ακούραστος εργάτης στην ενδεκάδα, αποδεικνύοντας και φέτος τη χρησιμότητα του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πορτογάλος μέσος που έχει αγωνιστεί ως τώρα σαν δεξιός εσωτερικός χαφ, έχει ανταπεξέλθει με επιτυχία στο ρόλο του αμυντικού μέσου, σε αυτόν του επιτελικού, επί εποχών Φερέιρα έχει αγωνιστεί σαν δεξί εξτρέμ, σαν σέντερ φορ επί Φάμπρι, ενώ τελευταία ο Αναστασίου τον χρησιμοποιεί σαν δεξί μπακ, όπου κυριολεκτικά «βγάζει μάτια».
Ο Χρήστος Μπούρμπος συμπλήρωσε επτά κίτρινες κάρτες στον αγώνα με τον Παναιτωλικό και έτσι υποχρεωτικά θα δηλωθεί να απουσιάσει σε ένα από τα επόμενα τρία παιχνίδια μιας και ο Γιάννης Αναστασίου αποφάσισε να εκτίσει την μια από της δύο αγωνιστικές της ποινής του στο ματς με τον ΟΦΗ εχθές (15/2). Ο  Ζέκα ήταν «αναγκασμένος» να καλύψει το κενό του δεξιού άκρου της άμυνας, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να «χάνει» στο χώρο του κέντρου, τόσο σε μαχητικότητα και δημιουργία όσο και σε τρεξίματα και βοήθειες.
Ο Αναστασίου  παραδέχεται δημόσια πλέον, ότι το πρόβλημα του Τριφυλλιού είναι το δεξιό άκρο της άμυνας. Απ’ ότι φαίνεται, η μεταγραφή του Χρήστου Μπούρμπου ήταν καθαρά κίνηση πανικού και έλλειψη σκάουτινγκ. Μπορεί  να είναι φιλότιμος και να τρέχει αρκετά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσφέρει και ουσιαστική βοήθεια.
Μια δοκιμασμένη αλλά όχι επιτυχημένη λύση για την κάλυψη του δεξιού οπισθοφύλακα αποτελεί ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος. Η προσπάθεια του Αναστασίου να τον κάνει φουλ-μπακ πέρυσι, απέτυχε παταγωδώς.
Το πιο περίπλοκο κομμάτι σε όλο αυτό το ζήτημα, είναι ο Νίκος Μαρινάκης. Ο νεαρός μπακ δόθηκε το καλοκαίρι δανεικός στη Νίκη Βόλου και εδώ και σχεδόν ένα μήνα (μετά τη διάλυση της θεσσαλικής ΠΑΕ) επανήρθε στο Τριφύλλι. Η κατάστασή του δεν ήταν η καλύτερη εξ ου και δεν έχει καν συμπεριληφθεί σε αποστολή. Πήρε χρόνο συμμετοχής στο φιλικό που είχε πραγματοποιηθεί με την Καλλιθέα και υπάρχει στην άκρη του μυαλού του Αναστασίου όχι, όμως, για τα ματς «φωτιά» με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ.
Κάπως έτσι φτάνουμε, στην περίπτωση του Ζέκα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, αγωνίστηκε σε αυτή την θέση, απέναντι σε Πανιώνιο, Παναιτωλικό και ΟΦΗ. Στα τρία αυτά ματς τα πήγε περίφημα και διέπρεψε. Το πρόβλημα με τη μετατόπιση του Πορτογάλου στη συγκεκριμένη θέση είναι ότι το Τριφύλλι χάνει τα τρεξίματα του στη μεσαία γραμμή και τον καλύτερο «κλέφτη» του, το πιο βασικό εργαλείο στο πρέσινγκ. Ωστόσο αποτελεί φαβορί για τον Κυριακάτικο «τελικό».Ευτυχώς για τον Αναστασίου, οι Νίνης και Μαυρίας είναι σε καλή κατάσταση και θα είναι διαθέσιμοι για το ντέρμπι των αιωνίων.
Σίγουρα οι ιθύνοντες της ΠΑΕ θα κληθούν το καλοκαίρι να συζητήσουν με τον Αναστασίου αν προτιμά την απόκτηση ενός αξιόπιστου δεξιού οπισθοφύλακα ή την απόκτηση κεντρικών χαφ και τη μόνιμη πια μετατόπιση του Ζέκα, στο δεξί άκρο της άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: