Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Π. Παυλόπουλος

...
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Π. Παυλόπουλος
Των: Μαρίνας Μάνη, Νίκης Ζορμπά.

Στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30 στην Ολομέλεια της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος έλαβε πολύ περισσότερα από τα 180 “ναι” που απαιτεί το Σύνταγμα: 233

Όπως αναμενόταν από την ψηφοφορία απουσίασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Κοντός και ο Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος προτάθηκε από το Ποτάμι (17 βουλευτές) και από το ΠΑΣΟΚ (13 βουλευτές) έλαβε 30 θετικές ψήφους.

Τα “παρών” ανήλθαν στα 32 και προήλθαν από την Χρυσή Αυγή (17 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε Το Ποτάμι μετά το πέρας της ψηφοφορίας αναφέρει: "Η πρόταση του Ποταμιού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας - ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος- ψηφίστηκε από τριάντα βουλευτές. Η εμβέλεια και η απήχηση αυτής της υποψηφιότητας στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή. Η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία- 233 ψήφους -εξέλεγε Πρόεδρο τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε  στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Του ευχόμαστε  καλή επιτυχία και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας".

Π. Παυλόπουλος: Μέγιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και στο Σύνταγμα

Ως μέγιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και στο Σύνταγμα αποδέχθηκε την εκλογή του από τη Βουλή ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο επισκέφθηκε στις 22.30 η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Το χρέος αυτό συμπυκνώνεται στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παυλόπουλος και έχει τέσσερεις άξονες: Την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την προστασία των αδυνάτων και του δημοσίου συμφέροντος. «Υπεράσπιση για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε. Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Ξαναγυρίζουμε στις ρίζες της που έθεσαν οι ιδρυτές της» πρόσθεσε και τόνισε ότι όπως δεν έκανε μέχρι τώρα εκπτώσεις αυτό και θα πράξει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της Πολιτείας.

Απώλεια -έκπληξη για τον ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τις χθεσινές αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τις εκτιμήσεις ότι θα υπήρχαν "διαρροές" από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σημειώθηκε μία μόνον "απώλεια".

Και όχι η αναμενόμενη, ήτοι της βουλευτού Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία καίτοι δήλωνε μέχρι και σήμερα πως δεν θα ψηφίσει υπέρ του κ. Παυλόπουλου, εκφώνησε τελικώς αν και απρόθυμα το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Αριστερή Πτέρυγα, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ψήφισαν υπέρ του κ. Παυλόπουλου, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για την βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννα Γαιτάνη, η οποία ήταν "αδικαιολογήτως" απούσα.

«Δεν παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της Βουλής που ψήφισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκα. Συνεχίζω να υποστηρίζω με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις και το πρόγραμμά του, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να υπηρετηθεί μέσα από συναινετικές σχέσεις με το κόμμα της ΝΔ και τα πολιτικά στελέχη από τον χώρο της Δεξιάς» ανέφερε σε επιστολή της η Ιωάννα Γαϊτάνη.

Η κ. Γαιτάνη είναι "επιρροής" της πρώην Συνιστώσας ΔΕΑ ( Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) του Αντώνη Νταβανέλλου , μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατύπωσε νωρίτερα μιλώντας στο ρ/σ "Κόκκινο" την απόλυτη διαφωνία του με την επιλογή του Α. Τσίπρα

«Υπάρχει ένα ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του ΠτΔ», είπε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καθορίσει για τη θέση του προέδρου έναν άνθρωπο για τον οποίο θα ήταν σίγουρος πως στις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις και πιθανές κρίσεις που έρχονται, δεν θα αποτελέσει πόλο πρωτοβουλίας ενάντια στη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: