Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

«ΣΕΙΧΗΣ ΧΑΡΟΝ» Διαταραγμένος με εξτρεμιστικές τάσεις ο δράστης του Σίδνεϊ

Διαταραγμένος με εξτρεμιστικές τάσεις ο δράστης του Σίδνεϊ «Ιδιόρρυθμο μοναχικό τύπο» χαρακτήρισε ο ομογενής δικηγόρος Μένι Κοντίτσης τον Ιρανό πρόσφυγα με το ποινικό μητρώο που ήταν ο ..
δράστης της ομηρίας με την τραγική κατάληξη στην καφετέρια Lindt Chocolate, στο Σίδνεϊ.
Διαταραγμένος με εξτρεμιστικές τάσεις ο δράστης του Σίδνεϊ

«Ήταν κληρικός στο Ιράν και διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός και έκρινε ότι απειλούνταν η ζωή του» είπε ο κ. Κοντίτσης ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον 49χρονο Μαν Χαρόν Μονίς.

Επίσης, και τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης ονομαζόταν Μαν Χάρον Μονίς, ήταν αυτόκλητος "σεΐχης", ιρανικής καταγωγής με βεβαρυμένο ποιινικό μητρώο, διανοητικά διαταραγμένος και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό», σύμφωνα με τις Αρχές.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του η οποία είχε μαχαιρωθεί και πυρποληθεί.

Ο δράστης γνωστός και ως «Σεΐχης Χαρόν», είπε ποινικό μητρώο και αυτοαποκαλούταν «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης».

Επίσης του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι γιατί δεν είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Κοντίτσης υποστηρίζει ότι ο Μονίς ενήργησε μόνος του, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και η αυστραλιανή αστυνομία.« Δεν ήταν έργο κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης η ομηρία αλλά ενέργεια ενός παθιασμένου ατόμου» είπε ο ομογενής δικηγόρος του.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο Μονίς είχε στείλει τα γράμματα, διαμαρτυρόμενος για την αυστραλιανή συμμετοχή στον πόλεμο.

Φαίνεται πως ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ της καταδίκης του, ούτε και της κακομεταχείρισής του στη φυλακή, σύμφωνα με τον κ. Κοντίτση. Φαίνεται ακόμα πως προέβη στην ομηρία όταν απορρίφθηκε η έφεσή του κατά της αρχικής καταδίκης του.

Οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που εξαπέλυσε η αυστραλιανή αστυνομία στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένας ο ένοπλος Μονίς κρατούσε ομήρους επί 16 ώρες είναι ο διευθυντής της Lindt Cafe, Τόρι Τζόνσον και η δικηγόρος Κατρίνα Ντάουσον ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: