Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Η ψηφοφορία της Τετάρτης βαρόμετρο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Η ψηφοφορία της Τετάρτης βαρόμετρο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας Στην τρίτη ψηφοφορία ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση - Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει όπως και στις εκλογές του 2012 στη στρατηγική του ..
φόβου - Στην πολιτική αντιπαράθεση μπήκε και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.
«Η σημερινή αριθμητική είναι σαφώς καλύτερη από τη χθεσινή» είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αυριανή ψηφοφορία που θα γίνει σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, καθώς η σύγκρουση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, θα δείξει εάν ο στόχος της συγκέντρωσης 180 θετικών ψήφων στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα είναι εφικτός.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες αποτελούν μια σαφή ένδειξη για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι να φθάσουμε όμως εκεί μεσολαβεί η προεδρική εκλογή για την οποία κυριολεκτικά διεξάγεται ανελέητος πόλεμος, ενώ είναι σε εξέλιξη πολλές παρασκηνιακές ζυμώσεις κυρίως για την τρίτη και πιο κρίσιμη αναμέτρηση της 29ης Δεκεμβρίου.

Με βάσει τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν αύριο το απόγευμα βρεθούν 165 ναι στην πρώτη ψηφοφορία, αν και το πιο πιθανό είναι να συγκεντρωθούν 160-162. «Διαμορφώνεται δυναμική» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και επισημαίνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος έως την 29η Δεκεμβρίου που είναι και η πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Η δεύτερη ψηφοφορία την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου, θα ξεδιαλύνει αρκετά το τοπίο. Εάν βρεθούν τότε 172-174 ναι, θα δημιουργηθεί ρεύμα και με πολλές προσπάθειες μπορεί, υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών. «Έχουμε δρόμο ακόμα» λένε οι ίδιοι παράγοντες και όλοι στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή 180 δεν υπάρχουν.

Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει «αναλάβει δράση» και επιχειρεί να πείσει ανεξάρτητους βουλευτές για την ανάγκη να ψηφισθεί Πρόεδρος και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ μείζον ζήτημα είναι τι θα πράξει και ένα τμήμα των ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν θετικά την αναφορά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ότι δεν θεωρεί αργυρώνητους ή αποστάτες όσους βουλευτές του κόμματός του δεν ακολουθήσουν την ομόφωνη απόφαση των κομματικών οργάνων και τελικά ψηφίσουν τον κ. Δήμα. «Η κίνηση Κουβέλη απελευθερώνει πολλούς» λένε και φθάνει να αποδειχθεί ποιοι θα ψηφίσουν ναι.

Η πόλωση είναι κυρίαρχο στοιχείο της προεδρικής εκλογής και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να επενδύει όπως και στις εκλογές του 2012 στη στρατηγική του φόβου, ενώ αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό και μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία των πολιτών φοβάται το Grexit. Εξάλλου τα διλήμματα αυτή τη στιγμή τίθενται στους βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν, ενώ εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος θα τεθούν στους πολίτες είστε στις 25 Δεκεμβρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.

Στην πολιτική αντιπαράθεση μπήκε χθες και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας που είπε ότι ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος, ενώ ισχυρίστηκε ότι και η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται. Η αναφορά του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας ήρθε να προστεθεί στην κυβερνητική γραμμή που οχυρώνεται πίσω από τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων ότι οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν πιστωτικό γεγονός.

Η στρατηγική του φόβου είναι στην ημερήσια διάταξη για την κυβέρνηση που θεωρεί επικίνδυνες τις αναφορές του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πρωθυπουργός στήνει τεχνητή κρίση με φιλικά προσκείμενους στην κυβέρνηση επιχειρηματίες ώστε να δημιουργηθεί κλίμα φυγής καταθέσεων (bank run).

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: