Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος ή ποδαρικό με εκλογές στο 2015;

OI ΤΡΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για ..
μέτρημα, καθώς οι αριθμοί και τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, με μια απλή καταμέτρηση των βουλευτών που διαθέτει η συγκυβέρνηση φαίνεται να καταρρίπτονται και οι πιο αισιόδοξοι ισχυρισμοί του Μαξίμου. Οι 180 ψήφοι που χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία είναι αντικειμενικά δύσκολο να βρεθούν, όσο κι αν εμφανίζονται αισιόδοξα τα σενάρια. Οι μόνοι σίγουροι είναι οι 155 της συγκυβέρνησης κι αυτοί υπό την προϋπόθεση ότι δε θα εμφανιστεί κάποιος δυσαρεστημένος της τελευταίας στιγμής.

Η ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ «ΛΕΕΙ»… ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι «σίγουροι» της ψηφοφορίας είναι οι 155 βουλευτές που διαθέτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Από τους 24 Ανεξάρτητους Βουλευτές τα μέχρι στιγμής «ναι ή μάλλον ναι» είναι 9, τα μέχρι στιγμής «όχι ή μάλλον όχι» είναι 9και οι αναποφάσιστοι 6.
Στην περίπτωση που οι 6 αναποφάσιστοι ανεξάρτητοι ψηφίσουν τελικά «ναι», και προστεθούν στους 9 ανεξάρτητους «ναι» και στους 155 που διαθέτουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα θα είναι 170.
Ωστόσο, ακόμα και αν, και οι 24 Ανεξάρτητοι Βουλευτές ψηφίσουν «ναι» στο τέλος (πράγμα αμφίβολο), αν προστεθούν στους 155 σίγουρους «ναι», έχουμε 179, με την τρίτη ψηφοφορία να απαιτεί τουλάχιστον 180.
Από κει και πέρα, καθώς δεν θεωρούνται σίγουροι και οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, το «βλέμμα» της συγκυβέρνησης πέφτει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ προσπαθώντας να σπάσει τα στεγανά τους ώστε να εξασφαλίσει κάποια «ναι» ακόμα. Όμως, όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ, αν όλα είναι όπως δείχνουν, οι «πόρτες είναι κλειστές», αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ο Φώτης Κουβέλης να είναι το πρόσωπο κλειδί που θα αντικαταστήσει το Σταύρο Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, αφού ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη του δεν σκοπεύουν να σηκώσουν το βάρος μελλοντικών οικονομικών μέτρων. Πάντως, οι ενδείξεις για κέρδος της συγκυβέρνησης ακόμα και σε περίπτωση διάλυσης της ΔΗΜΑΡ είναι μηδαμινές, αφού οι περισσότεροι θα κινηθούν προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι προσπάθειες προσέγγισης έστω ενός μικρού αριθμού βουλευτών συνεχίζονται, ενώ ήδη τουλάχιστον 2 της ομάδας δείχνουν να το ξανασκέφτονται.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΥΦΟΣ ΑΣΟΣ;
Για κρυφό άσο στο μανίκι μιλούν στο Μαξίμου κι έχει αρχίσει η διαρροή πληροφοριών περί πολιτικής συμφωνίας σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε. κάνοντας λόγο ακόμα και για συμφωνία χωρίς νέο μνημόνιο και νέα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που εισηγούνται στον Α. Σαμαρά να δεχθεί την πρόταση των βουλευτών, οι οποίοι ζητούν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση από αυτή τη Βουλή και εκλογές εντός ορατού χρονοδιαγράμματος, εντός όμως του 2015, προκειμένου να εξασφαλιστούν ακόμη κάποια «ναι». Ένας ακόμα «άσος» ήταν κι εκείνος της αλλαγής προσώπου πριν την τρίτη ψηφοφορία και παρά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά για το αντίθετο το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό.

ΟΙ 3 ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που θεωρείται αδύνατον ακόμα και από τους πιο αισιόδοξους. Στην τρίτη ψηφοφορία το όριο κατεβαίνει στις 180 ψήφους, με το ενδεχόμενο της αλλαγής προσώπου να «παίζει» ως την τελευταία στιγμή.
Όσοι από τους βουλευτές δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ή σκοπεύουν να πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή, όπως είναι αναμενόμενο δεν πρόκειται να εμφανιστούν στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, αφού το ενδεχόμενο κάποιος βουλευτής να ψηφίσει αρνητικά την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή και την τρίτη θετικά δεν υπάρχει, καθώς κάτι τέτοιο θα τον εξέθετε.
Οπότε τις δύο πρώτες Κυριακές αν ο αριθμός των βουλευτών που θα απέχουν από τις ψηφοφορίες είναι μεγάλος, θεωρείται σημάδι πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές προσανατολίζονται στην τρίτη ψηφοφορία να ψηφίσουν θετικά.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανότερο να διεξαχθούν είτε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, είτε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου είτε το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση που αυτές οι εκλογές αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου με άλλες τρεις ψηφοφορίες. Στην τέταρτη δηλαδή ψηφοφορία απαιτείται ο αριθμός των 180 βουλευτών.
Εάν ούτε τότε ψηφιστεί Πρόεδρος πάμε στην πέμπτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 151 βουλευτές, απαιτείται δηλαδή η πλειοψηφία επί του συνόλου.
Και αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάμε στην έκτη ψηφοφορία η οποία διαφέρει από τις προηγούμενες στα εξής: Σε αυτή την ψηφοφορία πλέον δεν έχουμε νέες υποψηφιότητες, αλλά αναγκαία λαμβάνουν μέρος οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι της πέμπτης ψηφοφορίας. Σε αυτή την ψηφοφορία απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών.
http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: