Απομακρύνθηκαν από το Σύνταγμα - Διακινητές μπλοκάρουν τη διαδικασία ασύλου, καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγεςΔιακινητές μπλοκάρουν τη διαδικασία ασύλου, καταγγέλλουν σύροι πρόσφυγες

Σε καταγγελίες ότι οι διακινητές κρατούν «ομήρους» Σύρους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα, μπλοκάροντας τη διαδικασία ..
απόδοσης πολιτικού ασύλου προχώρησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Αγ.Συρίγος και εκπρόσωπος των σύρων προσφύγων.

Όπως επισημάνθηκε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, από την Παρασκευή είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ προσφύγων και υπουργείου Εσωτερικών. Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες θα αιτούνταν πολιτικού ασύλου και θα αποχωρούσαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αναφέρει το Έθνος.

Ωστόσο, τόσο ο κ.Συρίγος όσο και ο εκπρόσωπος των προσφύγων κατήγγειλαν ότι το μεσημέρι του Σαββάτου ανάμεσα στους Σύρους της πλατείας Συντάγματος εμφανίστηκαν ξαφνικά «νέα πρόσωπα». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, είχαν οδηγηθεί εκεί από διακινητές μεταναστών που επιθυμούν να δώσουν την εικόνα ότι η παροχή πολιτικού ασύλου δεν εξασφαλίζει τους πρόσφυγες.

Στόχος των διακινητών είναι να εισπράξουν από τους πρόσφυγες ποσά που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένουν να λάβουν από 4.000 έως 10.000 ευρώ κατά άτομο για να εκδώσουν παράνομα ρουμανικά διαβατήρια ή πλαστές ταυτότητες και αεροπορικά εισιτήρια, ώστε οι μετανάστες να φύγουν από την Ελλάδα.

Όπως υποστήριξαν οι πρόσφυγες, οι διακινητές δεν είναι Έλληνες, αλλά σουδανικής, αιγυπτιακής και συριακής καταγωγής.

    Σύνταγμα: Με επέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν οι πρόσφυγες

Οι Σύροι απομακρύνθηκαν από την πλατεία Συντάγματος τα ξημερώματα της Δευτέρας με επέμβαση της αστυνομίας. Η επιχείρηση έγινε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Όσοι πρόσφυγες βρίσκονταν ακόμα στην πλατεία μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η οποία βρίσκεται στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των προσφύγων βρέθηκε προσωρινή λύση στο θέμα της στέγασής τους.

Ήδη, από την Παρασκευή αρκετοί από τους πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες με παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων.

Newsroom ΔΟΛ