Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Δεν θεωρώ αποστάτη όποιον ψηφίσει για Πρόεδρο»

«Δεν θεωρώ αποστάτη όποιον ψηφίσει για Πρόεδρο»
«Αν κάποιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι..
αυτονόητο πως δεν θα τον θεωρήσω ούτε αποστάτη, ούτε αργυρώνητο», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τη ρητορική που έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και στέλνοντας ουσιαστικά σήμα στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει κατά συνείδηση.

«Δεν θεωρώ αποστάτη όποιον ψηφίσει για Πρόεδρο»
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης, μιλώντας το πρωί στον Βήμα fm, είπε για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην προεδρική εκλογή:
Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε ομόφωνα η στάση των βουλευτών στην εκλογή ΠτΔ. Θα είναι σταθερή. Θα είναι αρνητική για την εκλογή Προέδρου, από την πρώτη ψηφοφορία μέχρι την τρίτη. Αυτό έχω και αυτό καταθέτω στην κουβέντα μας.
Για τα περί «αποστασίας» όσων βουλευτών ψηφίσουν για Πρόεδρο:
Μακριά από μένα, οι αφορισμοί περί αποστασίας, κουμπαράδων, αργυρωνήτων και όλα τα σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι βουλευτές και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπολογίζουν όλη την πολιτική κατάσταση. Αυτό που λέγεται «κρίσιμο μέγεθος για την παρούσα φάση της ελληνικής πολιτικής ζωής» και στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης αποφάσισαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ. Καλό είναι λοιπόν ο τόπος να απομακρυνθεί από τις λογικές αποστασίας, αργυρώνητων, εξυπηρετούντων και όλα αυτά. Είναι προφανές ότι (εάν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει για Πρόεδρο) δεν θα τον θεωρήσω αποστάτη, αργυρώνητο και στα σχετικά.
Για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τις αγορές και το πολιτικό κλίμα γενικότερα:
Δεν ξέρω ποια νταούλια επιλέγει καθένας και σε ποιες αγορές και με ποια δεδομένα απευθύνεται. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ένα άλλο μοντέλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ένα διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η καλλιεργούμενη ένταση και πόλωση στην πολιτική ζωή, η κινδυνολογία περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ακόμη και η παρέμβαση αξιωματούχων της Ε.Ε. στα εσωτερικά της χώρας δημιουργούν αναμφισβήτητα ένα περιβάλλον περιορισμού των δημοκρατικών λειτουργιών.
Είναι, όμως, σαφές, κατά τη γνώμη μου, ότι μόνο η ομαλή διεξαγωγή των προβλεπομένων συνταγματικά διαδικασιών είναι εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα και συνέχεια του κράτους. Χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σύνεση και τήρηση στο ακέραιο όλων των κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση. Η Δημοκρατία μας δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δυστυχώς βλέπω να τροφοδοτείται και να καλλιεργείται.
Πέρα από το φραστικό περιεχόμενο των «νταουλιών» και των αγορών, υπάρχει η πολιτική ουσία. Σε καμία περίπτωση η χώρα δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο σχετικά με την παραμονή της ή μη στην Ευρωζώνη.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ:
Είναι ανοιχτά όλα.
Για τις δικές του προθέσεις και το ενδεχόμενο παραίτησής του από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ:
Επανεξελέγην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με ένα ποσοστό 70% περίπου. Κάποιοι μίλησαν και για ποσοστά Τσαουσέσκου, αλλά είναι νωπή η εντολή του συνεδρίου, ότι θέλησε να έχει ξανά πρόεδρο τον ομιλούντα. Όλα αυτά, αφορούν ένα μέλλον για το οποίο θα ήταν προπετές να πω οτιδήποτε.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: