Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Διπλό πρέσινγκ για την εκλογή Προέδρου


Διπλό πρέσινγκ για την εκλογή Προέδρου


Η σημασία της σημερινής επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και η βούληση του Μαξίμου για ..συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Γρίφος η στάση αρκετών ανεξάρτητων στη μεθαυριανή ψηφοφορία. Πώς ο Κανονισμός της Βουλής μπερδεύει την πρώτη ψηφοφορία.

Σε δύο μέτωπα επενδύει η κυβέρνηση για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή κατά την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Το πρώτο είναι ο εξωτερικός παράγοντας και τα μηνύματα που καταφτάνουν συνεχώς από το εξωτερικό για την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Μετά τις παρεμβάσεις την περασμένη εβδομάδα υπέρ της εκλογής Προέδρου διαφόρων ξένων αξιωματούχων, με πρώτου απ' όλους του πρόοέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα είναι η σειρά του επιτρόπου οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί να θελήσει να στείλει το δικό του μήνυμα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη, τον Γιάννη Στουρνάρα και τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ο στόχος της επίσκεψής του έχει ήδη προαναγγελθεί με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο: «Η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει συνέχεια στη δέσμευσή της ως προς τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την ανάπτυξη - ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταφέρω στις συναντήσεις μου με τις Αρχές της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η σημερινή δραστηριότητα του Αντώνη Σαμαρά λίγο πριν υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο πολιτικό. Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει τριών συσκέψεων: Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην οποία θα συμμετέχει ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση αδειοδοτήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.
Βούληση του κ. Σαμαρά είναι να δείξει πως, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση λειτουργεί και οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή. Άλλωστε, τα αγκάθια με την τρόικα μπορεί να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτές τις μέρες, ωστόσο είναι υπαρκτά, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις

Τα σημερινά ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά σχετίζονται και με το δεύτερο μέτωπο στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση για την εξασφάλιση των 180, εντός των ελληνικών συνόρων. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδειχθεί στην κοινωνία και κατ' επέκταση και στους βουλευτές η διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τη ρητορική μα και την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Μετά και τις διαφορετικές φωνές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές και στις αγορές, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι πολίτες ήδη ανταποκρίνονται θετικά στο δίλημμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός σχετικά με τη σταθερότητα ή μη του τόπου.
Υπό αυτό το πρίσμα, διαβάζουν θετικά τις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες (πιο συγκεκριμένα στις τρεις από τις τέσσερις) η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. μειώνεται, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να προτιμά την εκλογή Προέδρου παρά τις πρόωρες κάλπες.
Η κοινωνία, υποστηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, με τη δυναμική που αναπτύσσει, μπορεί να πιέσει και να επηρεάσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα στις τρεις ψηφοφορίες. Και αν όχι και στις τρεις, τουλάχιστον στην τελευταία, αφού η πίεση αυτή, θεωρούν βέβαιο, θα γίνεται ολοένα και πιο έντονη όσο περνούν οι μέρες. Γρίφος, πάντως, εξακολουθεί να είναι η στάση αρκετών από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν.
Το τοπίο θολώνει ακόμη περισσότερο από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής, προβλέποντας πολλούς υποψήφιους για το θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν προβλέπει αρνητικές ψήφους παρά μόνο θετικές και "παρών". Έτσι, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η "ερμηνεία" της ψήφου και δυσκολεύουν οι υπολογισμοί για αλλαγή στρατοπέδου στην κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία. 
Η πόλωση, όπως δείχνουν επί καθημερινής βάσεως οι δύο πλευρές, αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μέχρι το τέλος του μήνα κι ο αριθμός των θετικών ψήφων κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης έχει τη δική του σημασία καθώς θα φανεί η υπάρχουσα δυναμική, με τον πολιτικό χρόνο πάντως μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου να φαίνεται ακόμα πολύς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: