Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Βγήκαν τα μαχαίρια για την προεδρία της Κομισιόν

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων
Ο Γιούνκερ, απαντώντας εμμέσως στον Κάμερον που φέρεται να έχει...
απειλήσει για έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, τόνισε ότι η «Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει θύμα εκβιασμού» Αμείωτος μαίνεται ο πόλεμος στις Βρυξέλες για την Προεδρία της Κομισιόν. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει την Προεδρία δεν μάσησε τα λόγια του και αναφερόμενος στις έμμεσες απειλές της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει θύμα εκβιασμού», και εμφανίζεται αισιόδοξος πως θα καταφέρει να πάρει το χρίσμα των «28» για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Σύνοδο μετά τις ευρωεκλογές, οι «28» αρνήθηκαν ουσιαστικά να εισηγηθούν τον Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν.
Δημοσιεύματα θέλουν τον Κάμερον να απείλησε ακόμη έμμεσα και με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αν επιλεγεί ο Γιούνκερ ενώ νέες αναφορές θέλουν αντίθετο και τον Ολάντ. Σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η κυριακάτικη Bild, ο Λουξεμβούργιος υποψήφιος αναφέρει ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με υποστηρίζει ευρεία πλειοψηφία χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών ». Εκτιμά δε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει την «υποστήριξη και των υπόλοιπων ηγετών» και ως εκ τούτου δήλωσε αισιόδοξος ότι «στα μέσα Ιουλίου θα ψηφιστεί πρόεδρος της Κομισιόν». Επικαλούνται τη Συνθήκη της Λισσαβόνας
Μετά την Σύνοδο Κορυφής, που αρνήθηκε ουσιαστικά να εισηγηθεί τον Γιούνκερ, η λίστα με τις υποψηφιότητες «τρίτων» έρχεται όλο και πιο ψηλά. Οι κυβερνήσεις των «28» δεν έχουν καταλήξει στο ποιον θέλουν να δουν στην Κομισιόν: Πρώτο, αλλά όχι μοναδικό, το Λονδίνο έχει αντιρρήσεις στον Γιούνκερ και οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν είναι (ακόμη, τουλάχιστον) διατεθειμένες να δουν την κατά καιρούς δύσκολη ενότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαρρηγνύεται. Παράλληλα όμως, η μάχη δίνεται και μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής: Αφορά ποιος έχει το πάνω χέρι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν με βάσει τα όσα προβλέπει η νέα Συνθήκη που τίθεται πρώτη φορά πλήρως σε ισχύ.
Όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι αυτές τις εβδομάδες θα δημιουργηθεί προηγούμενο για το πώς ερμηνεύεται στην πράξη η νέα Συνθήκη. Όλοι επικαλούνται τη Συνθήκη της Λισαβώνας και επιμένουν ότι την τηρούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι κυβερνήσεις δηλαδή των «28», με πλειοψηφία «προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, αφού προχωρήσει στις κατάλληλες διαβουλεύσεις και λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η υποψηφιότητα αυτή, συνεχίζει η Συνθήκη, τίθεται σε ψηφοφορία στην Ευρωβουλή. Το εμπόδιο Ολάντ
Σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, εκτός από τους ήδη «δεδομένους» αντίθετους στην υποψηφιότητά του ηγέτες της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, ο Γιούνκερ φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπος και με την αντίθεση του Γάλλου προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζει η Bild, επικαλείται την πανωλεθρία του στις κάλπες με την άνοδο του Εθνικού Μετώπου και προσπαθεί να προωθήσει, «ώστε να έχει κάτι να δείξει στο Παρίσι», γάλλο για την προεδρία της Κομισιόν. Ως όνομα φέρεται να ακούγεται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
«Όχι μόνο Γιούνκερ»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, είπε το Σάββατο ότι χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο Ρέντσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό άνω του 40% στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, σημείωσε σε σημερινή του ομιλία σε οικονομική διάσκεψη στην πόλη Τρέντο στην βόρεια Ιταλία ότι ο Γιούνκερ δεν έχει καμία εγγυημένη πλειοψηφία και κανένα αυτόματο δικαίωμα για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν. «Ο Γιούνκερ είναι "ένα" όνομα για την Επιτροπή, αλλά δεν είναι "το" όνομα» σημείωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθούν τώρα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει και ποια θέση.
Απειλεί ο Κάμερον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απείλησε με δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διοριστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Επικαλούμενο «πηγές που πρόσκεινται στους συμμετέχοντες» στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, το περιοδικό αναφέρει ότι ο Τζέιμς Κάμερον επισήμανε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι η επιλογή του Γιούνκερ «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του που ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ θα έπρεπε να προωθηθεί». Φέρεται ακόμα να είπε ότι οι πιθανότητες της επικράτησης του «όχι» στο ερώτημα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα αυξάνονταν. «Μια προσωπικότητα της δεκαετίας του '80 δε μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα των πέντε επόμενων ετών» φέρεται να δήλωσε ο Κάμερον σχετικά με τον Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
«Προσοχή κυρία Μέρκελ»
ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ πεπεισμένη ότι θα βρει συμμάχους για τη δημιουργία ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι σέβεται «την Μέρκελ όσο και τον Πούτιν επειδή δεν τους επιβάλλονται αποφάσεις» και υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία θα ήταν καλύτερα έξω από το ευρώ, η Μαρίν Λεπέν «προειδοποιεί» σε συνέντευξή της την γερμανίδα καγκελάριο για «έκρηξη της ΕΕ». «Προσοχή, κυρία Μέρκελ!» είναι ο τίτλος συνέντευξης της προέδρου του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, στο περιοδικό Spiegel» στην οποία η Γαλλίδα πολιτικός προειδοποιεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να μην συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και τονίζει ότι «αν δεν βλέπει τα βάσανα στα οποία υποβάλλονται οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, η Γερμανία θα καταστήσει τον εαυτό της μισητό».
Η κ. Μέρκελ υπερασπίζεται μια πολιτική, η οποία είναι πλεονεκτική για τη Γερμανία, αλλά ζημιογόνα για όλες τις άλλες χώρες. «Νομίζει ότι μπορεί κανείς να κάνει πολιτική εναντίον των λαών. Αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει η κ. Λε Πεν και προσθέτει ότι δεν καταλογίζει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ευθύνη επειδή θέλει να διατηρήσει ένα ισχυρό ευρώ. «Απευθύνω τις κατηγορίες εναντίον των δικών μας ηγετών, οι οποίοι δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας. Ένα ισχυρό ευρώ καταστρέφει τη χώρα μας» τονίζει.
Η κ. Λε Πεν χαρακτηρίζει ακόμη την Ευρωπαϊκή Ένωση «αντιδημοκρατικό τέρας» και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να ιδρύσει ομάδα με άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπεραμύνεται δε της συμπάθειάς της προς τη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας, λέγοντας ότι τρέφει έναν κάποιον θαυμασμό για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι δεν επιτρέπει να του επιβάλλονται αποφάσεις από τη μια ή την άλλη χώρα. «Ο Ρώσος Πρόεδρος σκέφτεται πρώτα από όλα το συμφέρον της Ρωσίας. Υπ' αυτή την έννοια, τρέφω για τον κ. Πούτιν τον ίδιο σεβασμό όπως για την κ. Μέρκελ» καταλήγει η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.
«Πολλά λέγονται για τη Ρωσία επειδή για χρόνια έχει δαιμονοποιηθεί με εντολές από τις ΗΠΑ» υποστηρίζει στη συνέντευξή της η Λεπέν, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να είναι χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών χωρών να σχηματίζουν τη δική τους άποψη και να μην τα βλέπουν όλα από την σκοπιά των ΗΠΑ». Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Λεπέν ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι έξοδος της Γαλλίας από το κοινό μήνυμα «θα ήταν μία απίστευτη ευκαιρία» για την οικονομία της χώρας, η οποία η ίδια θεωρεί ότι βρίσκεται «στο δρόμο της υπανάπτυξης». ΠΗΓΕΣ: in.gr, AΠΕ, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: