Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ανασχηματισμός του τραχανά...φράση του πρωθυπουργού;

 
Ξέρετε με ποια φράση επαναδιόρισε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο υπουργείο του έναν υπουργό προτού ακόμη αρχίσουν οι συζητήσεις για..
τα πρόσωπα (το γνωστό γράψε-σβήσε) του ανασχηματισμού; «Εσύ έχεις ακόμα να απλώσεις... τραχανά στο υπουργείο σου. Παραμένεις». Ο υπουργός ήταν ο (πασοκογενής) κ. Ι. Μανιάτης και η ανακοίνωση της παραμονής του έγινε σε ύψος 35.000 πόδια, μέσα στο πρωθυπουργικό Gulfstream, καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες. Και επειδή απαιτούνται δύο (πρόεδρος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) για να επισημοποιηθεί ο επαναδιορισμός, παρών ήταν και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που συμφώνησε.
***
Μια και περί ανασχηματισμού ο λόγος, μαθαίνω ότι... αυτός δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 10 Ιουνίου και παράλληλα με τα ονόματα των νέων υπουργών θα ανακοινωθεί και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επόμενα έξι χρόνια. Πάντως, αν αναρωτιέστε για την τύχη του κ. Ι. Στουρνάρα στην κυβέρνηση, σας πληροφορώ ότι θυμίζει κάπως τη φράση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου για τις... αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Μένει έως ότου φύγει». Δηλαδή, ευλόγως θα διερωτηθείτε, πότε φεύγει και αν φύγει που θα πάει; Μάλλον πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά ο κ. Χρ. Λαζαρίδης έχει άλλα σχέδια: «Να μην εγκαταλείψει τώρα το υπουργείο Οικονομικών και αν φύγει (Οκτώβριο και βάλε), τότε να φύγει δόξη και τιμή». Τι σημαίνει αυτό; Οτι σίγουρα νομίζει πως προετοιμάζεται μια μεγάλη θέση για τον υπουργό Οικονομικών, όποτε και όταν αποφασίσει να φύγει.
***
Αλλά τον Πρωθυπουργό, απ' ό,τι μαθαίνω, δεν τον απασχολεί και τόσο ο ανασχηματισμός όσο το πώς θα ξεπεραστεί ο κάβος, όπως τον χαρακτηρίζει, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, μου λένε, πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ήδη έχει αρχίσει να μετρά ψήφους. Απαιτούνται 180 ψήφοι και μπορεί να συγκεντρωθούν με τη βοήθεια ανεξάρτητων και κάποιων βουλευτών από άλλα κόμματα. Για να μπλοκαριστεί ωστόσο η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζονται 121 ψήφοι κατά. Θα τους βρει η αντιπολίτευση; Υπάρχουν, μην ξεχνάτε, και οι έξι (προς το παρόν) προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες.
Ψάχνονται και στα... ψυχιατρεία
Οι υπουργοί αυτή την περίοδο είναι για να τους λυπάσαι. Δεν γνωρίζουν τίποτε, ούτε αν παραμένουν ούτε αν φεύγουν. Και επειδή βρίσκονται σε παρατεταμένη αγωνία, άρχισαν να δραστηριοποιούνται για περισσότερη δημοσιότητα. Θέλετε παραδείγματα; Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης πύκνωσε τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, λέει ότι αν φύγει από την κυβέρνηση θα ξαναγυρίσει στις πωλήσεις βιβλίων και, το σημαντικότερο, κανόνισε τη Δευτέρα να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί πάει στον Πρόεδρο; Μου λένε ότι θα ανακοινώσει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για την ψυχική υγεία και τις ψυχιατρικές κλινικές. Μα, θα αναρωτηθείτε, αυτό το πρόγραμμα δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή; Ναι, ανήκει. Αλλωστε η κυρία Μακρή ήταν εκείνη που πήγε τις προάλλες ανεπισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του παρουσιάσει το ειδικό αυτό πρόγραμμα. Τώρα, πάει στον Πρόεδρο μαζί με τον Αδωνη. Αλλά, είπαμε, ανασχηματισμός εν όψει...
***
Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Σαν μαύρα φίδια, μου λένε, τον έζωσαν οι πληροφορίες ότι μετακινείται από το υπουργείο του και πάει στο Υγείας, κάτι το οποίο βεβαίως ο ίδιος δεν επιθυμεί, και άρχισε π.Α. (δηλαδή προ Ανασχηματισμού) τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα ανά την Ελλάδα ΚΕΠ. Στο πλαίσιο των ελέγχων βρέθηκε και σε ένα ΚΕΠ της Αρτας, όπου διαπίστωσε ότι οι πάντες εργάζονται με ζήλο εξυπηρετώντας τους πολίτες. Κάποια στιγμή, ένας υπάλληλος του ΚΕΠ τον κοίταζε επίμονα και του είπε: «Με θυμάσαι, κύριε υπουργέ;». Ο κ. Μητσοτάκης τού χαμογέλασε και του είπε το κλασικό: «Μου θυμίζεις ποιος είσαι;». Εκείνος αμέσως του απάντησε: «Υπηρετήσαμε μαζί στην Αεροπορία στην Τρίπολη, ήμασταν στην Ασφάλεια Πτήσεων». Το πρόσωπο του υπουργού έλαμψε που βρήκε στο ΚΕΠ έναν αεροπόρο της δικής του σειράς: «Περάσαμε τότε ωραία» του είπε. «Τι ωραία, κύριε υπουργέ; Θυμάσαι που όταν μας ειδοποίησαν ότι θα επισκεφθεί τη μονάδα μας ο πατέρας σου, που ήταν Πρωθυπουργός; Ε, αν θυμάσαι, μας έκοψαν την άδεια και μας έβαλαν επί μία εβδομάδα να βάφουμε ότι δεν... κινείται στο στρατόπεδο».
Από tovima μέσω papatzides
"Το Γρέκι"/http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: