Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Οταν οι "βαρόνοι"αρχίζουν να"φλερτάρουν"..

 
....με τον Τσίπρα...Η "αποθέωση" Βενιζέλου και το μονόστηλο-μήνυμα των "Νέων"!
Ενα από τα βασικά αβαντάζ που διαθέτει...

η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει
να κάνει με την ιδιότυπη εκεχειρία που έχει πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια με τους ισχυρούς των media. Κατά κοινή παραδοχή, η μεταχείριση της οποίας έχει τύχει από τους κεντροαριστερούς εκδότες και καναλάρχες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Λογικό, από τη στιγμή που το επονομαζόμενο και ως «σύστημα της μεταπολίτευσης» έδειχνε να αντιμετωπίζει με καχυποψία την αιφνίδια άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2012.
 
Αυτός ήταν -κατά τους περισσότερους- και ο βασικός λόγος που οδήγησε τους ισχυρούς των media να στηρίξουν τις επιλογές της δικομματικής κυβέρνησης.

Επί της ουσίας, ο κ. Σαμαράς είχε εξασφαλίσει την απόλυτη μιντιακή ασυλία. Κεντροαριστερά Μέσα, όπως τα «Νέα» και το «Βήμα» του κ. Σταύρου Ψυχάρη, και το «Εθνος» του κ. Γιώργου Μπόμπολα, είχαν αλλάξει άρδην τη «γραμμή» τους, βάζοντας πλάτη επί αρκετό χρονικό διάστημα στον πρωθυπουργό. Ανάλογη πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση κράτησε όλο αυτό το διάστημα και το Mega, στο οποίο μετέχουν οι κύριοι Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Μπόμπολας.

Σε ό,τι αφορά το αφεντικό της Motor Oil, επέλεξε να διατηρήσει φιλοκυβερνητική στάση, εκτός από το Mega και από τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Κατά κοινή παραδοχή, λοιπόν, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τους Σαμαρά και Βενιζέλο είχε την εύνοια της πλειοψηφίας των media.
Από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, εκτός από τις όποιες εσωκομματικές παρενέργειες είχαμε στα δύο κόμματα, άρχισαν να εντοπίζονται και οι πρώτες μεταβολές στη μέχρι τώρα «γραμμή» των Μέσων.

Ενδεικτικό του κλίματος υπήρξε το άρθρο των «Νέων» την Τετάρτη -που παρέπεμπε στα ιστορικά παρεμβατικά μονόστηλα του «Βήματος»-, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Εργολάβοι και Χαβούζες». Μέσα από ένα λιτό κείμενο η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κεντροαριστεράς περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο πως μέσω της κυρίας Ρένας Δούρου ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνει εξετάσεις», με εργολάβους, χαβούζες και την κοινή γνώμη να παρακολουθούν. Τα «Νέα» του κ. Ψυχάρη με απλά λόγια ανέφεραν ότι η εκλογή της κυρίας Δούρου αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο «σύστημα». Το μήνυμα ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο είναι και το γεγονός ότι η νέα περιφερειάρχης θα διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, την επομένη «Νέα» και «Εθνος» επιχειρούσαν γενναίο άνοιγμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα του κ. Ψυχάρη έκανε λόγο για «αρραβώνα Τσίπρα - βιομηχάνων», ενώ το ημερήσιο φύλλο του κ. Μπόμπολα μιλούσε για «συνεννόηση Βενιζέλου - ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε μέτωπα». Την ίδια ώρα, η θεματολογία που αφορούσε τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά περνούσε στα ψιλά, ενώ είχαν περιοριστεί οι πρωτοσέλιδες αναφορές.

Οσοι γνωρίζουν πώς λειτουργούν διαχρονικά οι ισχυροί παρατηρούν ότι επιχειρείται μια στροφή προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Τα πρώτα μηνύματα έχουν ήδη αποσταλεί. Η εκλογή της κυρίας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής ίσως είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ενδεχομένως να θεωρείται από κάποιους. Το γεγονός ότι θα δαπανηθούν τεράστια χρηματικά ποσά σε έργα υποδομής φέρνει νομοτελειακά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τους «βαρόνους» των media, που παράλληλα είναι και μέτοχοι σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι ότι, εκτός από την παράσταση νίκης, δεν ελέγχει και τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι από το βράδυ της περασμένης Κυριακής το σύνολο των media προβάλλει ως μεγάλο νικητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, προβαίνουν σε πολιτικά άλματα. Για παράδειγμα, για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνουν τα ποσοστά τους με αυτά των εκλογών του 2012, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η σύγκριση γίνεται με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ετσι, για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για σταθεροποίηση, για τη δε Ν.Δ. μιλούν για σημαντικές (εκλογικές) απώλειες. Για το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με το 2012 έχει χάσει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη.

Ο στόχος; Κάτι περισσότερο από προφανής. Οι ισχυροί, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά στην εκλογική επικράτηση, προσπαθούν να ενισχύσουν τον μελλοντικό του εταίρο, που δεν είναι άλλος από τον κ. Βενιζέλο. Αλλωστε, ακόμη κι αν δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-«Ελιάς» αποτελεί εγγύηση, δεδομένων των διαχρονικών σχέσεων που διατηρεί ο κ. Βενιζέλος με τους Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος, εκτός από τα διλήμματα, και με τις νέες συμμαχίες του συστήματος, που ζει, βασιλεύει και ενίοτε δρομολογεί τις εξελίξεις.
Ενδιαφέρει…
Οι ισχυροί, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται  κοντά στην εκλογική επικράτηση, προσπαθούν να ενισχύσουν τον μελλοντικό του εταίρο, τον κ. Βενιζέλο.

 http://www.parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: