Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τουρκία: «Κοντσέρτο για κατσαρόλες» διοργάνωσαν οι διαδηλωτές για να καταγγείλουν την κυβέρνηση Ερντογάν (videos)

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/09aa05c2567a87383fd471ca788cb143_XL.jpg
Συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις και τα δακρυγόνα σε πολλές πόλεις - Κεντρικό αίτημα η.......



Συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις και τα δακρυγόνα σε πολλές πόλεις - Κεντρικό αίτημα η παραίτηση της κυβέρνησης - Διεθνής κατακραυγή για τη χρήση βίας - Μολότοφ στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη
Έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν οι κάτοικοι της Άγκυρας για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ της Κυριακής, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες» σε πολλές συνοικίες, καταγγέλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.

Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».

Ένας νεαρός φοιτητής, υπό τα χειροκροτήματα των γονιών και των γειτόνων του, κατέβηκε στο ισόγειο της πολυκατοικίας κρατώντας την τουρκική σημαία. «Δεν γίνεται να είμαστε πια ειρηνικοί, θα μας ρίξει κι εμάς χημικά η αστυνομία;», είπε ενώ ένας γείτονας, ο Χαμντί, εξηγούσε ότι το θέμα δεν αφορά πλέον το πάρκο Γκεζί (το πάρκο της Κωνσταντινούπολης απ' όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις) αλλά «έχει γίνει ένα κίνημα κατά της κυβέρνησης η οποία ανακατεύεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική μας ζωή».

Στο πλευρό του, η γυναίκα του χτυπούσε με μανία μια κουτάλα πάνω σε μια κατσαρόλα.




«Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση εξελέγη δημοκρατικά με ποσοστό 50% δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι της αρέσει», σχολίασε ο Χαμντί ο οποίος διαμαρτύρεται κυρίως για τον νόμο που περιορίζει την πώληση και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV ο Ερντογάν είπε ότι η απαγόρευση γίνεται για λόγους δημόσιας υγείας. «Αυτός που πίνει είναι αλκοολικός», είπε αρχικά, για να διορθώσει αμέσως μετά: «Δεν εννοώ όλον τον κόσμο αλλά αυτούς που πίνουν τακτικά».

Στους δρόμους της Άγκυρας κατέβηκαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας. «Είμαι 63 ετών και το μόνο που θέλω είναι να υπάρξει ηρεμία σ' αυτήν την όμορφη χώρα. Όμως όταν αισθάνεται κανείς ότι ο τρόπος ζωής του απειλείται, δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαδηλώσει, αυτό είναι όλο», εξήγησε ένας 63χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Το «κοντσέρο για κατσαρόλες» πάντως δεν ήταν αποκλειστικότητα της Άγκυρας. Μόλις έπεσε η νύχτα, εκκωφαντικός θόρυβος από κουζινικά άρχισε να ακούγεται και σε πολλές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.




Συγκρούσεις με την αστυνομία και δακρυγόνα

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και το βράδυ της Κυριακής για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ. Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, οπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.

Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια αυτήν, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας

Μόνο με το ξημέρωμα καταλιάγασαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την τουρκική αστυνομία στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με την καρδιά των επεισοδίων να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη και την οργή να μένει αμείωτη σε Σμύρνη και Άγκυρα. Μάχες στο Μπεσικτάς με τις δυνάμεις ασφαλείας, μολότοφ έκαψαν μέρος των γραφείων του κόμματος του Ερντογάν στη Σμύρνη.

Κοινό αίτημα των διαδηλώσεων, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και τη Δευτέρα, είναι η παραίτηση του Ερντογάν, ο οποίος όμως ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας «πλιατσικολόγους» τους διαδηλωτές που «υπονομεύουν τη δημοκρατία».

Στη Σμύρνη, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έπιασαν φωτιά μετά από μολότο εξαγριωμένων διαδηλωτών.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε επιδρομή σε εμπορικό κέντρο που είχαν διαφύγει διαδηλωτές, προχωρώντας, όπως μεταδίδει το Reuters, σε εκατοντάδες προσαγωγές.




Διαδηλώσεις συμπαράστασης στη Γερμανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε πόλεις της Γερμανίας διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί, μέχρι στιγμής,  την καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Φρανκφούρτη περίπου 3.500 άτομα συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά κατά της δράσης της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση, σε «πράσινη περιοχή», ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών.

Στο Βερολίνο τουλάχιστον 600 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους τούρκους διαδηλωτές.

Στην πόλη Έσσεν, μια συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών οδήγησε σε συγκρούσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από νεαρούς που κρατούσαν στα χέρια τους πανό με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οι αρχές επενέβησαν με σπρέι πιπεριού και ρόπαλα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με ρίψη γυάλινων μπουκαλιών κατά των αστυνομικών.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 9 άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διατάραξη της ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών και πρόκληση σωματικής βλάβης, ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας.



Καταδικάζει η Διεθνής Αμνηστία

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, ακόμα και αφότου οι αρχές αποχώρησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολή. Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν τις διαμαρτυρίες καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να παραιτηθεί. Οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσουν το πλήθος, αλλά ορισμένοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικό και προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία του Ερντογάν, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι ορισμένες από τις τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αρχές, όπως η χρήση σπρέι πιπεριού, ήταν «λανθασμένες» αλλά προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι «εάν μαζευτούν 100.000 άτομα, εγώ θα φέρω 1 εκατομμύριο από το κόμμα μου». Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ότι τον διέπει ένα αυταρχικό στυλ. «Αν χαρακτηρίζουν δικτάτορα έναν υπηρέτη του λαού, δεν έχω τίποτα άλλο να πω».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη». 
ΠΗΓΗ:ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: