Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ «Ζεστό» 1 δισ. ευρώ για τις οφειλές δήμων προς ιδιώτες

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/1/0/105157/mak_thumb.jpg 
Δευτέρα 03 ιουνίου 2013 
Ένα δισεκατομμύριο ευρώ «ζεστό» χρήμα έχουν στη διάθεσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι της χώρας, ώστε να αποπληρώσουν οφειλές τους προς...
ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μέσω της «ΜτΚ» -στην οποία μίλησε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα- απηύθυνε κάλεσμα στους δημάρχους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να απορροφήσουν τους διασφαλισμένους πόρους και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς ιδιώτες, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία. Στο υπουργείο Εσωτερικών δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα καθώς υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μπορούν να τονώσουν επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μένουν αναξιοποίητα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της αδυναμίας ή της κωλυσιεργίας ορισμένων δήμων να τα απορροφήσουν, αν και έχουν αιτηθεί να εισπράξουν αυτούς τους πόρους. «Οι δήμοι λόγω της κρίσης δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια χρέη στις τοπικές αγορές τους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία οφείλουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους από το 2011. Σπεύσαμε να τα καταγράψουμε και διεκδικήσαμε την αποπληρωμή τους από το υπουργείο Οικονομικών. Βρήκαμε ανοικτές πόρτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διασφαλίσαμε το σύνολο του ποσού και εκταμιεύσαμε ώς τώρα περίπου τα μισά», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Ώς τώρα 167 δήμοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα με το οποίο, όπως σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, «πέφτει ζεστό χρήμα στην αγορά».
Υπάρχουν δήμοι που εντάχθηκαν και δεν απορρόφησαν πόρους; ρωτάμε τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος απαντά: «Έχουμε δώσει ώς τώρα 100 εκατομμύρια τον Απρίλιο και άλλα 100 τον Μάιο. Όμως υπάρχουν δήμοι που από τον Ιανουάριο, ενώ έχουν λάβει έγκριση και τους φέραμε τα χρήματα έξω από την πόρτα, δεν τα έχουν ακόμη απορροφήσει. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να τα αξιοποιήσουν».
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, επισήμανε στη «ΜτΚ» ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013 έκλεισε με θετικό πρόσημο για τους προϋπολογισμούς των δήμων. Να σημειωθεί πως την τελευταία τριετία οι επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 60%. «Καταφέραμε, ενώ ξεκινήσαμε από 2,5 δισεκατομμύρια οφειλές, να κλείσουμε θετικά το 2012, να προστατέψουμε τις θέσεις των εργαζομένων και να έχουμε πλεόνασμα 386 εκατ. ευρώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013», υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανίδης

Όχι σε μαζικές απολύσεις και οριζόντιες καταργήσεις
Στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ βρέθηκε το θέμα της κατάργησης ή συγχώνευσης Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, κυρίως δημοτικών επιχειρήσεων, και των απολύσεων προσωπικού από αυτά. Η ευθύνη είναι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από το υπουργείο Εσωτερικών κρατούν αποστάσεις από οριζόντιες πολιτικές που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις και καταργήσεις κρίσιμων κοινωνικοπρονοιακών δομών. Ο κ. Στυλιανίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων και της κινητικότητας: «Στο θέμα της κινητικότητας, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να σηκώσει το βάρος που του αντιστοιχεί αλλά δεν θέλει αυτό να γίνει με τρόπο άναρχο, άδικο και οριζόντιο, και να θέσει σε κίνδυνο τα κοινωνικά δίκτυα των δήμων ή να απειλήσει αυτή καθαυτή τη λειτουργία τους. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιτίας της συνταγματικής ιδιαιτερότητας των ΟΤΑ, να υπάρξουν οριζόντιοι εξειδικευμένοι κανόνες για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβονται το αυτοτελές και αυτοδιοίκητο και δεν θα πληγώνουν ιστό. Θα αφαιρούν πλεονάζον προσωπικό από εκεί που υπάρχει και θα το μεταφέρουν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δεν θα κλείνουν δομές που είναι απαραίτητες και δεν θα διακινδυνεύουν την εύρυθμη λειτουργία», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Επίσης, έκανε γνωστό μέσω της «ΜτΚ» πως το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τις μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των νομικών προσώπων και των κεντρικών υπηρεσιών των ΟΤΑ. «Θεσμικά προσπαθούμε να διευκολύνουμε ώστε στο θέμα του προσωπικού να υπάρχει εσωτερική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα», μας λέει ο κ. Στυλιανίδης «Προσπαθούμε να διευκολύνουμε στο θέμα του προσωπικού, ώστε να υπάρχει ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα. Προωθούμε μια τέτοια νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο, το υπηρεσιακό συμβούλιο όταν έχει πληθώρα υπαλλήλων σε ένα Νομικό Πρόσωπο και ένδεια στον κορμό ή αντίστροφα, να μπορεί να κάνει μετακινήσεις. Επίσης, ζητήσαμε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δημοτικούς υπαλλήλους κατά προτεραιότητα να απορροφούνται στις ανάγκες αυτοδιοικητικών φορέων. Αυτό πρέπει να γίνει και νομίζω θα γίνει καλά».
Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως ως υπουργείο Εσωτερικών «στο ποσοστό που μας αναλογεί θα συμβάλλουμε αλλά με ειδικούς αντικειμενικούς κανόνες, οι οποίοι θα προστατέψουν κοινωνικά δίκτυα των δήμων και θα διαφυλάξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων». Ο κ. Στυλιανίδης για την ανάγκη της κινητικότητας προσθέτει ότι «υπάρχουν δήμοι με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, που δυσκολεύονται να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους λόγω του μεγάλου μισθολογικού κόστους. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και οι εργαζόμενοι να πάνε εκεί που χρειάζονται, προσπαθώντας να αποφύγουμε κατάλυση δομών που είναι αποδεδειγμένη η σημασία του για την κοινωνία που δοκιμάζεται».

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 25 Μαΐου 2014
Ο κ. Στυλιανίδης μέσα από τη «ΜτΚ» κλείνει το θέμα της μετάθεσης του χρόνου διενέργειας των εκλογών και ξεκαθαρίζει πως θα γίνουν όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», δηλαδή μαζί με τις ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν 25 Μαΐου 2014. «Δεν έχει τεθεί θέμα ημερομηνίας, η ημερομηνία προβλέπεται από τον νόμο», ξεκαθαρίζει ο κ. Στυλιανίδης και στην επισήμανσή μας «άρα, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 25 Μαΐου 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές» ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτει: «Αυτό λέει ο νόμος που ισχύει. Δεν έχει ανακύψει μέχρι στιγμής θέμα τέτοιου είδους συζητήσεων. Θέτει το ζήτημα η ΚΕΔΕ, κάποιοι μίλησαν για τετραετία, άλλοι για πενταετία, πάντως από την κυβέρνηση δεν έχει τεθεί θέμα».
Τη μετάθεση των εκλογών κατά περίπου έξι μήνες ζητά η ΚΕΔΕ (έχει λάβει σχετική απόφαση και στο συνέδριο της Κομοτηνής), ώστε να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και δεν γίνει προεκλογική συζήτηση για την αυτοδιοίκηση. Στην έναρξη της συζήτησης για ολιγόμηνη παράταση έδειχνε να συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ, ενώ ενάμιση χρόνο παράταση ζητούσε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», αν και στο Μέγαρο Μαξίμου έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο μετάθεσης, δίχως όμως να έχουν αποφασίσει κατά πόσο, τελικά, άλλαξαν άποψη. Και αυτό διότι στο Μαξίμου εκτιμήθηκε πως η μετάθεση θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ (αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας) αλλά και ότι ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα στην κάλπη των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά αξιοποιείται από τους πολίτες ώστε να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, μπορεί να ισορροπηθεί πολιτικά με επικράτηση σε ορισμένους μεγάλους δήμους και περιφέρειες. «Οι εκλογές δεν χάνουν τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα, γίνεται θεαματική εξοικονόμηση πόρων και θα δοθούν στην ουσία», καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Στυλιανίδης δηλώνει πως δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγής του αυτοδιοικητικού χάρτη, αλλά θα γίνουν βελτιώσεις στον «Καλλικράτη», ενώ σημειώνει πως για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν υπάρχουν προτάσεις, αλλά σκέψεις που έχουν οδηγήσει σε μια γόνιμη συζήτηση. Η πρόταση ήθελε δύο ψηφοδέλτια, έναν για τους δημάρχους και ένα ενιαίο για τους δημοτικούς συμβούλους. ΚΕΔΕ, ΠΑΣΟΚ αλλά και γαλάζιοι δήμαρχοι εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ Κόκκινες γραμμές για απολύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων
Κόκκινη γραμμή στην κατάργηση νομικών προσώπων που παρέχουν κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες χαράσσουν οι αυτοδιοικητικοί, όπως αποτυπώθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, και λένε κατηγορηματικό όχι στις απολύσεις. Όπως τονίζουν, αν καταργηθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις, θα καταρρεύσει η λειτουργία των δήμων ειδικά στα κοινωνικά θέματα, ενώ σημειώνουν ότι δεν περισσεύουν εργαζόμενοι. Επίσης, βασικό αίτημα που αναδείχθηκε είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης (σύμφωνα με τον πληθυσμό της τελευταίας απογραφής) καθώς και η ενίσχυση των πόρων καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΕΤΑ το ελάχιστο κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών, ενώ το ετήσιο δωδεκατημόριο που προβλέπεται ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Οι αιρετοί ζητούν ακόμη από το υπουργείο Εσωτερικών αλλαγή στη νομοθεσία, ώστε να τίθεται σε αργία μόνο αν υπάρχει καταδίκη, ώστε να μην καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην αρκεί οριστικό παραπεμπτικό βούλευμα.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/Του Βαγγέλη Πλάκα/plakasv@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: