Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πιέζει για ανασχηματισμό και αλλαγή των κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic//7B392A5E15C29BD932D0EE01824A5553.jpg 
Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του - Μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις έστειλε με την ομιλία του στο...
Κιλκίς
Συνεχή πίεση για ανασχηματισμό και αλλαγή των κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης ασκεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ενώ το ίδιο κάνει από την δική του πλευρά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic//7B392A5E15C29BD932D0EE01824A5553.jpg 
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των νέων τοπικών οργανώσεων του κόμματος, την ερχόμενη Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε τη Χαλκίδα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και αυτό το Κιλκίς. Επιπλέον, το ΠαΣοΚ σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων σε θέματα που βρίσκονται πέρα από το μνημόνιο και σήμερα, Δευτέρα, πραγματοποιείται εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για το τεχνολογικό λύκειο.

Στην ομιλία του στο Κιλκίς, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. «Eχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ώριμων αρχηγών και πρωθυπουργών τους οποίους δεν μπορούμε να συντονίσουμε. Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. Αυτό είναι ένα παθολογικό φαινόμενο», παρατήρησε κατά την ομιλία του σε κομματικά στελέχη στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Επιπλέον μίλησε για «πολιτικά στελέχη που θέλουν να φεύγουν από το ΠαΣοΚ αλλά να κρατάνε τους ανθρώπους τους σε διάφορες υπηρεσίες. Φεύγω από το ΠαΣοΚ αλλά θέλω να έχω τους δικούς μου συμβούλους ως συμβούλους του Στουρνάρα, τους μεταθέτω εκεί. Θέλω να φύγω από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θέλω να αφήσω το γραφείο μου στον Χατζηδάκη». Όσο για τα στελέχη του ΠαΣοΚ που έχουν φύγει για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όποιος θεωρεί ότι θα ξαναβρεί το παλιό ΠαΣοΚ αλλού και ότι θα λειτουργήσει το κράτος όπως λειτουργούσε δεν θα μπορέσουμε να τον ικανοποιήσουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα στελέχη του ΠαΣοΚ παθαίνουν σοκ επειδή το κόμμα είχε 162 βουλευτές κι έμεινε με 32». Και θύμισε ότι από τους 35 βουλευτές του κόμματος που καταψήφισαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο οι 33 είχαν στηρίξει τον κ. Γ. Παπανδρέου το 2007 και οι δύο ήταν δικοί του υποστηρικτές. Αυτοί «φυσικά ρίξανε τον Παπανδρέου», παρατήρησε απαντώντας σε ένα κομμάτι του εσωκομματικού ακροατηρίου.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «φασίζουσα αθλιότητα», με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν έξω από τον χώρο ομιλίας κάτοικοι που αντιτίθενται σε τυχόν εξόρυξη χρυσού στο νομό Κιλκίς.

«Δεν είπαν τίποτε. Ούτε υπάρχει θέμα χρυσού, ούτε το επισπεύδει κανείς. Ήταν συνθήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν εναντίον της επένδυσης. Αυτό ήταν μια φασίζουσα αθλιότητα διότι αντισυγκεντρώσεις κάνει η ακροδεξιά», τόνισε.

Επιπροσθέτως, αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι είναι αστείο να θυσιάζεται η εθνική στρατηγική σε μικροκομματικούς βωμούς. «Γι΄ αυτό έχει σημασία η υπόθεση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, γιατί θύμισε ότι με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε, αλλά έχουμε τεράστιες διαφορές. Διαφορές ιδεολογικές, αξιακές, πολιτικές, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές ευαισθησίες», είπε. «Αν είναι ποτέ δυνατόν να μη συγκροτείται ένα συνταγματικό τόξο με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων του ναζισμού, του αυταρχισμού και της βίας!», τόνισε.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε. «Είναι συνηθισμένο να υπάρχουν Κυβερνήσεις συνεργασίας, θα έλεγα ότι στην Ελλάδα είναι και υποχρεωτικό τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα. Αλλά ο καθένας με την ταυτότητά του, με τις προτεραιότητές του, με τις ευαισθησίες του».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενότητα. «Και η ενότητα αυτή δεν διασφαλίζεται όταν κάποιοι αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης της κρίσης και κάποιοι άλλοι κρύβονται στον εύκολο ρόλο της κριτικής και της αντιπολίτευσης.

Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στήνεται ένα μεγάλο σκηνικό ιστορικής αδικίας. Εμείς ήμασταν καλοί για τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες σηκώσαμε μόνοι μας, είμαστε πάρα πολύ καλοί εταίροι όταν καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος και άλλων δύσκολων αποφάσεων με κάποιους άλλους να κρύβονται. Αλλά όταν αρχίζει να εμφανίζεται η αισιοδοξία, το θετικό δείγμα, να ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και ευκαιρίας, τότε αυτά τα έχουν κάνει κάποιοι άλλοι οι οποίοι προσχώρησαν με καθυστέρηση στην πολιτική της ευθύνης και εμείς είμαστε ο δεύτερος εταίρος ο οποίος δεν δικαιούται να θέτει τα θέματα αυτά», σημείωσε.

«Όχι», πρόσθεσε, «θα είμαστε δίκαιοι, ειλικρινείς, έντιμοι και ισορροπημένοι. Άρα το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρές προτεραιότητες, έχει τη φυσιογνωμία του και το ρόλο του και με αυτές τις προτεραιότητες και αυτή τη φυσιογνωμία θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην «κεντροαριστερά, ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπως θέλετε πείτε το, αλλά μεταξύ της παραδοσιακής Αριστεράς και της Δεξιάς υπάρχει πάντα ένας μεσαίος χώρος». Παρατήρησε ότι υπάρχει ένα προοδευτικό κέντρο, και ότι αν δει κάποιος τα αποτελέσματα των εκλογών σε όλους τους χώρους, εργασιακούς, συνεταιριστικούς, συνδικαλιστικούς, σπουδαστικούς, θα αντιληφθεί ότι η κοινωνία είναι πολύ κοντά στην παράταξη αυτή. «Τους θέλουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να παρακαλάμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε προσβολές, δεν μπορούμε να δεχόμαστε μικροαλαζονείες ανιστόρητες. Είμαστε ανοικτοί, είμαστε ευγενείς, είμαστε γενναιόδωροι, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς και αποφασισμένοι», επισήμανε.

Επιπλέον εξήγησε ότι η προσπάθεια έχει στόχο να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της Ελλάδας που θίγεται βαθιά με όλα αυτά που συμβαίνουν. H εξάρτηση από την τρόικα, το δανεισμό, το μνημόνιο θίγει βαθιά την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Να αποκαταστήσουμε την υπόσταση και την ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρώπη και να βγούμε από την κρίση. Ταυτόχρονα πρέπει να προστατευθούμε, γιατί η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζεται, η κρίση στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται.

Σε αυτή την προσπάθεια η πρώτη προτεραιότητα τα προγράμματα για την ανεργία.«Τώρα ξύπνησε και όλη η Ευρώπη και λέει "πρώτη προτεραιότητα η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων", αλλά έχει να δώσει 6 δισεκατομμύρια. 6 δισεκατομμύρια χρειαζόμαστε μόνον εμείς, για το δικό μας πρόγραμμα, τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Άρα θέλει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέλει περισσότερα κονδύλια η πρώτη προτεραιότητα αυτή». Δεύτερη προτεραιότητα είναι να αποκαθίστανται σιγά-σιγά οι αδικίες και οι αδικίες αποκαθίστανται εκεί που ξέρουμε κι εμείς ότι επιβλήθηκαν μεγάλα βάρη στους Έλληνες πολίτες. Ως παραδείγματα ανέφερε την προσπάθεια για την ενίσχυση των αγροτών και τον ΦΠΑ στην εστίαση, για τον οποίο όπως είπε ήρθε η ώρα να μειωθεί γιατί το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. «Το λέει το ΠΑΣΟΚ και κάποιοι δυσαρεστούνται, θα ήθελαν να το έχουν πει αυτοί. Μα εμείς σηκώσαμε το βάρος της επιβολής του μέτρου, δεν δικαιούμαστε να είμαστε αυτοί που θα θέσουμε πρώτοι το ζήτημα της επανόρθωσης ενός μέτρου το οποίο ήταν προσωρινά αναγκαίο αλλά τώρα πρέπει να αποκατασταθεί; Και βέβαια η λογική αυτή αφορά όλες τις ευαίσθητες ομάδες, οι οποίες περιμένουν από μας κάτι το οποίο να είναι συγκεκριμένο και χειροπιαστό», παρατήρησε. Ως τελευταίο παράδειγμα ανέφερε τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, γιατί εκεί υπάρχει η μεγάλη απασχόληση και πρέπει να στηριχθεί με διάφορους τρόπους. «Οι τρόποι είναι απλοί, με ποια γκισέ έρχεται σε επαφή ο επιχειρηματίας; Με την Εφορία, με το Ασφαλιστικό Ταμείο, με την Τράπεζα. Πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση σε όλα αυτά τα μέτωπα», είπε ο κ. Βενιζέλος.
ΠΗΓΗ:ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: