Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Οι μάνατζερ που θησαυρίζουν στο μεταγραφικό... σκλαβοπάζαρο

Δευτέρα 03 ιουνίου 2013

Ζορζ Μέντες Ο Πορτογάλος που παλαιότερα ασχολούνταν με νυχτερινά μαγαζιά και εργαζόταν ως... DJ, θεωρείται σήμερα ο «μεγαλύτερος ατζέντης στον κόσμο».  Βάγκνερ Ριμπέιρο Ο Βραζιλιάνος μάνατζερ του Νεϊμ
Ζορζ Μέντες
Ο Πορτογάλος που παλαιότερα ασχολούνταν με νυχτερινά μαγαζιά και εργαζόταν ως... DJ, θεωρείται σήμερα ο «μεγαλύτερος ατζέντης στον κόσμο».

Βάγκνερ Ριμπέιρο
Ο Βραζιλιάνος μάνατζερ του Νεϊμάρ είναι... διαβόητος στην πιάτσα των ατζέντηδων, ενώ τον χαρακτηρίζει η υπέρμετρη αγάπη του για το χρήμα.
Η μεταγραφή του Νεϊμάρ θα κοστίσει στην Μπαρτσελόνα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φαλκάο θα στοιχίσει στη Μονακό 60 εκατ. ευρώ.
Η μεταγραφή του Νεϊμάρ θα κοστίσει στην Μπαρτσελόνα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο Φαλκάο θα στοιχίσει στη Μονακό 60 εκατ. ευρώ.
Οι έννοιες μπορεί να ακουστούν σκληρές. Ισως και μπερδεμένες. Στο τέλος θα καταλάβετε. Στη σύγχρονη εποχή ο εκάστοτε ιδιοκτήτης των κατά μία έννοια σύγχρονων «σκλάβων» δεν είναι πια ένας άξεστος τύπος. Φροντίζει τον εαυτό του, φορώντας ακριβά κουστούμια και ένασαρδόνιο χαμόγελο. Εμπορεύεται την πραμάτεια του με απίστευτη μεθοδικότητα.
Το μόνο που δεν διαφέρει, με τα παλιά χρόνια, είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Παραμένει σκληρός και πάντα με γνώμονα το δικό του κέρδος. Πάντως, τα σύγχρονα αφεντικά παιχτών νοιάζονται και τους πελάτες τους.
Η εβδομάδα που πέρασε περιείχε δύο πανάκριβες μεταγραφές: η Μονακό του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δαπάνησε 60 εκατ. για την απόκτηση του Ραδαμέλ Φαλκάο και η Μπαρτσελόνα ένα πακέτο που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. (εξαιτίας των μοιρασμένων δικαιωμάτων του) για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Νεϊμάρ.
Γνωρίζετε, ωστόσο, ποιοι είναι εκείνοι που κινούσαν τα νήματα στις πανάκριβες «μαριονέτες» τους; Γιατί πια οι ποδοσφαιριστές κάπως έτσι λογίζονται. Σε αυτή του Κολομβιανού, ο «μεγαλύτερος ατζέντης στον κόσμο» (σύμφωνα με την παραδοχή των υπολοίπων) Ζορζ Μέντες, ενώ στην έτερη του Βραζιλιάνου, ο συμπατριώτης του, Βάγκνερ Ριμπέιρο. Σχεδόν... διαβόητος στην πιάτσα των ατζέντηδων.
Για τον Μέντες τα πράγματα είναι απλά. Τις υπηρεσίες του ή καλύτερα το πελατολόγιό του το αποζητούν πολλές ομάδες. Η Μονακό φαίνεται να είναι εκείνη που εξασφάλισε την πρώτη επιλογή από την... ποικιλία ποδοσφαιριστών που διαθέτει. Πάντα με το αζημίωτο.
Μία φήμη (μάλλον υπερβολική) αναφέρει πως από τα 60 εκατ. της μεταγραφής του Φαλκάο, στην τσέπη του Πορτογάλου ατζέντη θα μπουν τα 40! Ποσό υπέρογκο ακόμη και για τις δικές του ανάγκες. Αλλά ενδεικτικό της δύναμης που διαθέτει. Να καθοδηγεί και ουσιαστικά να «διατάζει» ποιος ποδοσφαιριστής θα πηγαίνει πού. Αλήθεια, διαφέρει τόσο πολύ από τα σκλαβοπάζαρα;
Διάσημο πελατολόγιο
Μία ματιά στους αθλητές και προπονητές που κατέχει ο Μέντες μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο: Αντερσον, Νάνι (Μάντσεστερ Γ.), Φάμπιο Κοεντράο, Πέπε, Ανχελ Ντι Μαρία, Κριστιάνο Ρονάλντο (όλοι στη Ρεάλ Μ.). Στο Μονακό έχουν ήδη πάει οι... δικοί του Τζέιμς Ροντρίγκες, Ζοάο Μοουτίνιο, Ραδαμέλ Φαλκάο, ακολουθεί ο Ρικάρντο Καρβάλιο και σύμφωνα με μία φήμη και ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα, Βίκτορ Βαλντές. Από όλους αυτούς ο εκπρόσωπός τους έχει λαμβάνειν χρήματα. Συνήθως το 10% εκάστης μεταγραφής και τους «εκτιμητές» να αναφέρουν ότι ετησίως τα κέρδη του ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ!
Ο ίδιος ολοκλήρωσε τη νέα συμφωνία του Ζοσέ Μουρίνιο με την Τσέλσι και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Τον έναν από τους δύο ανθρώπους που ουσιαστικά ο Μέντες «χειραφέτησε» προκειμένου να ξεκινήσει την άνοδό του. Ο άλλος είναι ο ιδιοκτήτης της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα. Μπλεγμένος σε μεταγραφικά αλισβερίσια εκατομμυρίων με τον συμπατριώτη του μάνατζερ.
Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η καριέρα του, πριν τα μεγαλεία, περιοριζόταν στα πολύ απλά και παιδικά όνειρα: ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, λίγο DJ, ιδιοκτήτης καταστήματος ενοικίασης ταινιών και ύστερα κάτοχος ενός μπαρ και ενός νυχτερινού μαγαζιού. Πλέον, μπορεί να λαμβάνει το βραβείο του καλύτερου μάνατζερ σε εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Στο όνομά του έχουν καταλογιστεί μπόλικες αντιπαλότητες με άλλους μάνατζερ, οι οποίες φτάνουν στο σημείο αρπαγής ποδοσφαιριστών. Αλλά και μία εξαιρετικά περίεργη μεταγραφή.
Εκείνη του Μπέμπε στη Μάντσεστερ Γ.. Η μετακίνησή του κόστισε 9 εκατ. ευρώ, με την προμήθειά του να φτάνει στα 3,6! Ολα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον παραδέχτηκε πως έδωσε το «πράσινο φως» δίχως να τον έχει δει ποτέ αγωνιζόμενο!!
Βάγκνερ Ριμπέιρο Ο Βραζιλιάνος «δούλος του χρήματος»
Στη Βραζιλία,ο Βάγκνερ Ριμπέιρο είναι γνωστός και ως «Βάγκνερ Ντινέιρο» (σ.σ.: λογοπαίγνιο με το επώνυμό του και τη λέξη χρήματα στα πορτογαλικά και αφορά την αγάπη του για το χρήμα). «Ο Νεϊμάρ και ο Λούκας Μόουρα θα μείνουν στις ομάδες τους μέχρι το 2014», έλεγε πριν από λίγο ο Ριμπέιρο. Μόνο που ο πρώτος θα αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο δεύτερος μετακινήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η προμήθεια που θα λάβει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την «Μπάρτσα» θα είναι 9 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον τα φανερά. Μία φήμη που τον συνοδεύει αναφέρει πως απαιτούσε από την οικογένεια του Νεϊμάρ να παραμείνει στη Σάντος μέχρι το τέλος του συμβολαίου του (καλοκαίρι του 2014) έτσι ώστε να έχουν τα αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματά του και φυσικά να καρπωθούν περισσότερα χρήματα. Δεν τον αποκαλούν τυχαία «δούλο του χρήματος».
Πίνι Ζάχαβι Ο δαιμόνιος Ισραηλινός έδειξε τον δρόμο
Η αλήθεια είναι πως οι Μέντες και Ριμπέιρο δεν είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Τα παλιότερα χρόνια κυριαρχούσε ο Ισραηλινός (άλλοτε δημοσιογράφος) Πίνι Ζάχαβι. Με εκατοντάδες μεταγραφές εκατομμυρίων. Ανάμεσά τους βρίσκονται εκείνες των Ντρογκμπά και Τσεχ στην Τσέλσι. Αυτός είναι και ο... πατέρας της φράσης: «Απλά φέρνω τους ανθρώπους κοντά και παίρνω την αμοιβή μου αν η συμφωνία επιτευχθεί». Ο Ισραηλινός, ο οποίος λειτουργούσε ως «μεσίτης» της εταιρείας Media Sports Investments (MSI) διαπραγματεύθηκε και τις μεταγραφές των Αργεντινών Κάρλος Τέβες και Χαβιέρ Μαστσεράνο. Αμφότεροι υποχρεώθηκαν να αγωνιστούν στη Βραζιλία, ενώ στη συνέχεια η παραμονή του πρώτου στη Μάντσεστερ Γ. δεν υλοποιήθηκε, αφού μόνο η MSI ζητούσε 20 εκατ. για να βγάλει τις... αλυσίδες απ' τα πόδια του «Απάτσε»! 
ΕΘΝΟΣΠΟΡ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ
mgioulenoglou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: