Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Διεθνής κατακραυγή για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων






Δευτέρα 03 ιουνίου 2013
Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της.... αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.
Tην κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η βίαιη καταστολή των δηλώσεων από τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.
Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο ευρωπαίος πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Γερμανία.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν.
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων στο πάρκο Γκεζέπ της πλατείας Ταξίμ Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Riot police detain a protester during demonstrations against Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his ruling AK Party in central Ankara June 2, 2013. Erdogan accused Turkey's main secular opposition party on Sunday of stirring a wave of anti-government protests, as tens of thousands regrouped in Istanbul and Ankara after a lull and trouble flared again in the capital. Police used tear gas on protesters in Ankara but the clashes were relatively minor compared with major violence in Turkey's biggest cities on the previous two days. REUTERS/Stringer (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Νέες αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ


Κάλεσμα προς όλες τις πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν κατάλληλα προκειμένου να «ηρεμήσουν την κατάσταση» απηύθυνε την Δευτέρα ο Λευκός Οίκος, έπειτα από τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που «σημάδεψαν» την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και δεκάδες ακόμα πόλεις.

Μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, υπογράμμισε την πεποίθηση των Ηνωμένων Πολιτειών πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατικής έκφρασης».

Aπό την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη λύπη της για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση», είπε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, χαρακτήρισε τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς «εντελώς ακατάλληλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: