Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη Τύπου από EBU για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της EBU Ζαν Πολ Φιλιπό και της γενικής διευθύντριας του....
Οργανισμού, Ίνγκριντ Ντελτάρν, την οποία παραχωρούν στις 12.00 το μεσημέρι στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
Εν τω μεταξύ, επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έστειλε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ζητώντας την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η επιστολή κοινοποιήθηκε μάλιστα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και στον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η επιστολή: «Κύριε Πρωθυπουργέ, Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρης της κοινότητας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Ευρώπης σχετικά με την απόφαση με την οποία η ΕΡΤ -ένα από τα ιδρυτικά μέλη της EBU το 1950- έκλεισε, με άμεση ισχύ. Πρόκειται για μία καταδικαστική πρωτιά στα ευρωπαϊκά ραδιοτηλεοπτικά χρονικά.
Ενημερωθήκαμε ότι με τις έκτακτες εξουσίες που δόθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό, έγινε η διακοπή της εκπομπής της ΕΡΤ, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της ΕΡΤ μπροστά σε «μαύρες» οθόνες. Ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της EBU, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε τις δυνάμεις σας για να ανακαλέσετε αμέσως την απόφαση αυτή.
Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοκρατικών κοινωνιών και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε εκτεταμένες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο μετά από μια ανοιχτή, περιεκτική και δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο κι όχι μέσα από μια απλή συμφωνία μεταξύ δύο υπουργών της κυβέρνησης.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη που υπεγράφη πριν από πέντε χρόνια επικύρωσε το αποκαλούμενο Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ, το οποίο αναγνώρισε δημόσια ραδιοτηλεόραση, ως διακριτικό στοιχείο των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, μόλις πριν από δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε ότι το «διπλό σύστημα» -των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, παράλληλα με τα εμπορικά- είναι η βάση της πολυφωνίας των μέσων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αυτό το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης που βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, της οποίας η ΕΡΤ είναι ένα πολύτιμο μέλος, εκπροσωπεί κάθε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην Ευρώπη και όχι μόνο – από το BBC μέχρι το RTVE, από την ARD στη RAI, από τη φινλανδική YLE μέχρι το ρωσικό RTR. Ολόκληρη η κοινότητα μας είναι συγκλονισμένη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Αν και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εξοικονομήσεις πόρων, οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ σε περιόδους εθνικών δυσκολιών. Με αυτό δε θέλουμε να πούμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να διοικείται λιγότερο αποτελεσματικά από μία ιδιωτική εταιρεία. Φυσικά, όλοι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να δαπανώνται με τη μέγιστη προσοχή. Ωστόσο, συγκρίνοντας τα ανταποδοτικά τέλη σε όλη την Ευρώπη, αυτό για την ΕΡΤ είναι το τρίτο μικρότερο στη σχετική λίστα (ακριβώς πίσω από τη Σερβία). Επιπροσθέτως, τον Αύγουστο του 2012, το ένα τέταρτο των εσόδων της από τα ανταποδοτικά τέλη, αναδιανεμήθηκε για τη χρηματοδότηση άλλων κρατικών αναγκών – μετά από τη μείωση 6,8% των εσόδων της το 2011.
Η EBU είναι έτοιμη να προσφέρει τις γνώσεις της σχετικά με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης και να παρέχει τις συμβουλές, τη βοήθεια και την εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την ΕΡΤ, προκειμένου να διατηρηθεί ως ένας πραγματικά δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην Ευρώπη. Είμαστε πρόθυμοι να ταξιδέψουμε στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διερευνήσουμε λύσεις σε αυτήν τη σοβαρή κατάσταση, ενώ σας απευθύνουμε έκκληση να παρέμβετε αμέσως και να αποκαταστήσετε τη λειτουργία της ΕΡΤ χωρίς καθυστέρηση. Αναμένουμε την απάντησή σας, έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας για ορθή κρίση».
Πηγή:ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια: