Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μέχρι 450 εκατ. δίνουν οι Αζέροι για τον ΔΕΣΦΑ




Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013
Κυμαινόμενο τίμημα μεταξύ 400-450 εκατ. ευρώ προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar για την αγορά του ΔΕΣΦΑ. Το τίμημα...
κυμαίνεται πέριξ του ποσού αυτού, καθώς εξαρτάται από τις παραδοχές που κάνουν οι υποψήφιοι αγοραστές σχετικά με την αξία της εταιρείας και τα χρέη της και οδηγεί σε διαπραγμάτευση των δύο πλευρών.

Η εικόνα που δίνουν ενημερωμένοι κύκλοι είναι ότι «όλα έχουν πάει καλά με την προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ». Ωστόσο στην αγορά υπάρχει εύλογη ανησυχία μετά το προηγούμενο της ΔΕΠΑ, καθώς χθες άνοιξε μεν η προσφορά της Socar για τον ΔΕΣΦΑ και ανακοινώθηκε επισήμως, χωρίς όμως το προσφερόμενο τίμημα και το «κατώφλι» των τιμών που αποδέχεται το Δημόσιο, βάσει των αξιολογήσεων που διαθέτει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ δεν βιάζεται. Οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα - όχι στο πρώτο Δ.Σ. του Ταμείου. Πηγές αναφέρουν πως από το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να «τρέξουν» τις παραδοχές με τα μοντέλα αποτίμησης των συμβούλων του Ταμείου και να συγκρίνουν τις αποτιμήσεις με διαφορετικά σενάρια. Αλλά υπάρχει και άλλη εκτίμηση, που γίνεται από την αγορά. Η κυβέρνηση, αφού «κάηκε στο χυλό» με τη ΔΕΠΑ, τώρα «φυσάει και το γιαούρτι». Θέλει να κλείσει η πώληση και να προχωρήσει η συμφωνία με τους Αζέρους. Επιθυμεί όμως ταυτόχρονα να εξασφαλίσει, όσο μπορεί, ότι θα προχωρήσει η επιλογή του ΤΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό θέμα της «Κ.Ε.» την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως υπάρχει διαφορά μερικών ημερών μεταξύ των προσφορών και της επιλογής αγωγού, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη. Η κυβέρνηση θέλει να κλειδώσει ότι θα επιλεγεί ο αγωγός που διέρχεται από τη χώρα. Την απόφαση αυτή θα πάρουν οι Αζέροι και οι συνεταίροι τους το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: