Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αποφασίζει το ΣτΕ για το "πάγωμα" ή όχι του κλεισίματος της ΕΡΤ

http://db2.stb01.s-msn.com/i/A7/8C7DED9BBF3855639CC0D65FE72922.jpg 
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013
Από τα χείλη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κρέμονται πλέον κυβέρνηση και εργαζόμενοι  καθώς πιθανόν και εντός της ημέρας, σίγουρα πάντως άμεσα, θα....
απαντήσει στο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ "πάγωμα" με προσωρινή διαταγή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που "έριξε μαύρο" στις οθόνες του κρατικού φορέα, μέχρι τουλάχιστον την συζήτηση της κύριας προσφυγής που ορίστηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.
Την απάντηση στο αίτημα για πάγωμα της κυβερνητικής απόφασης, αναμένεται να διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Μενουδάκος, και αυτή, σε περίπτωση θετικής απόφασης για τους εργαζόμενους μπορεί είτε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα είτε ακόμα και να δώσει "τη διέξοδο" για να λυθεί η κυβερνητική κρίση. Κι αυτό γιατί, είναι σημαντική η πιθανότητα  το δικαστήριο λόγω του υψηλού κινδύνου να αλλάξουν τα δεδομένα για τους εργαζόμενους μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή τους για να κριθεί αν είναι συνταγματικό ή όχι το κλείσιμο, να δώσει αυτό το "ασφαλιστικό μέτρο", δηλαδή την προσωρινή διαταγή παγώματος της απόφασης. Με άλλα λόγια επειδή μπορεί να πιθανολογήσει ότι υπάρχει ουσιαστική νομική βάση στην αίτησή τους (δηλαδή μπορεί και να γίνει δεκτή) να επιλέξει ως ελάχιστη νομική προστασία τους το προσωρινό πάγωμα του κλεισίματος.

Και στα κόμματα

Τέτοια απόφαση όμως πιθανόν να δώσει και διέξοδο στον κομματικό σχηματισμό που στηρίζει την κυβέρνηση αφού:

- Η κυβέρνηση θα μπορεί να "οπισθοχωρήσει" χωρίς να εμφανιστεί ότι κάνει πίσω, αφού θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει.

- Οι εταίροι της θα έχουν δικαιωθεί για όσα λένε εναντίον του κλεισίματος και πλέον δε θα υπάρχει λόγος κυβερνητικής κρίσης. 

Φυσικά ελοχεύει ο κίνδυνος να επιμείνει η κυβέρνηση και να επιλέξει δια του ΥΠ.ΟΙΚ προσφυγή κατά τυχόν θετικής απόφασης για τους εργαζόμενους και η κόντρα να συνεχιστεί.

Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια, αν δηλαδή ο κ. Μενοιυδάκος αρνηθεί να δώσει προσωρινή διαταγή παγώματος του κλεισίματος θα έχει προσθέσει (η κυβέρνηση) ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της με το οποίο θα μπορεί - πιθανόν- να κάμψει και τις αντιρρήσεις  των κυβερνητικών εταίρων που αντιδρούν.

Τι λέει ο προσφυγή

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή η από 11.6.2013  απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης αλλά και στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που  αφορά τους κανόνες λειτουργίας της  δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται επίσης παράνομη αφού δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ενώ δεν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή.  Άλλωστε τα  έσοδα της ΕΡΤ προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλουν οι πολίτες και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δηλαδή 4,24 ευρώ ανά μετρητή το μήνα).



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: