Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δακρυγόνα την ώρα που ο Ερντογάν συναντιόταν με διαδηλωτές

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/1C22258C629743EC5DB3F1FCFD36562F.jpg 
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013
Για μια ακόμη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν με δακρυγόνα να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις στην Άγκυρα, κατά τις... πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρισκόταν σε κρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους διαδηλωτών από την «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», αλλά και καλλιτέχνες.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού κατά μιας ομάδας διαδηλωτών αποτελούμενη από περίπου 200 άτομα, καθώς  εμπόδιζαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Κένεντι, κοντά στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαδηλωτές που διασκορπίστηκαν σε παράδρομους, επίσης, κυνηγήθηκαν από τις Αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε πέντε προσαγωγές.
Οι διαμαρτυρίες στην Άγκυρα είχαν λιγότερο κόσμο, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, που πλήττουν την τουρκική πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ως ένδειξη συμπαράστασης όσων παραμένουν με σκηνές στο Πάρκο Γκεζί.
Ρίχνει -πάλι- τους τόνους ο Ερντογάν
Η συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την «τελευταία προειδοποίηση» του Ερντογάν προς όσους διαμαρτύρονται και με την απαίτηση να  εγκαταλείψουν το πάρκο που έχει αποτελέσει σημείο ανάφλεξης και θεωρείται ότι επέφερε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γείτονα χώρα κατά τη 10ετή διακυβέρνησή του. 
Σύμφωνα με εκπροσώπους των διαδηλωτών στις συνομιλίες, ο Ερντογάν έριξε τους τόνους, και δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει με τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου, έως ότου το δικαστήριο αποφανθεί για το έργο, γεγονός που το χαρακτήρισαν ως θετικό σημάδι.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ακόμη, φέρεται να υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου Γκεζί, εφόσον το δικαστήριο βγάλει απόφαση υπέρ της κυβέρνησης.
Αν, ωστόσο, οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, το πιθανότερο σενάριο είναι επέμβαση της αστυνομίας για να καθαρίσει το Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ από τις χιλιάδες των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εκεί.
Παράλληλα, ενώ ο Ερντογάν είχε συνομιλίες στην Άγκυρα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, συναντήθηκε τα μεσάνυχτα με μερικούς διαδηλωτές σε ένα καφενείο κοντά στην πλατεία Ταξίμ και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μαζί τους «μέχρι το πρωί, αν αυτό είναι απαραίτητο», για να εξευρεθεί λύση.
Να σημειωθεί, τέλος, πως -μέχρι στιγμής- πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 5.000 έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες στην Τουρκία.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: