Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αύριο πιθανόν να προσδιοριστεί το ύψος και ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης

 
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΥΣΤΟΚΙΑ για την τελική απόφαση που αφορά το επίδομα θέρμανσης προέκυψε από τη σύσκεψη των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Οριστικές αποφάσεις δεν....

ελήφθησαν, αλλά εξετάστηκε το βασικό σενάριο για τη χορήγηση του επιδόματος.

Στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκε ότι η εξίσωση των δύο φόρων θα γίνει στο 80% και όχι στο 100% του φόρου του πετρελαίου κίνησης, καθώς καταγράφηκαν ουσιαστικές ενστάσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη αύριο, Τετάρτη.

Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητήθηκε λίστα με τους χρήστες φυσικού αερίου, προκειμένου να εξαιρεθούν από την παροχή.

Με βάση το βασικό σενάριο που εξετάζεται, ο φορολογούμενος που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει πριν την παραλαβή του να εισέρχεται σε ειδική εφαρμογή στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ και να δηλώνει την ποσότητα που θα παραλάβει. Στη συνέχεια θα λαμβάνει προέγκριση της καταβολής του επιδόματος εφόσον πληροί και τα εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια που θα θεσπιστούν. Στη συνέχεια, όταν θα παραλάβει το πετρέλαιο θα καταχωρεί τα στοιχεία του σχετικού τιμολογίου στη ΓΓΠΣ και το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Κατ'Α εξαίρεση μελετάται να δοθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (δηλαδή, αν π.χ. και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Θα δίνεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και καυσίμου θέρμανσης και θα είναι σταθερό ποσό.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο:
- Θα τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας: θα καλύπτει μόνο για τα πρώτα 120 τ.μ. της επιφάνειάς της. Αν κάποιος έχει πάνω από 120 τ.μ. και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επίδομα μόνο για τα 120 τετραγωνικά.
- Δεν παίρνει το επίδομα όποιος έχει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κ.λπ.).
- Τα περιουσιακά κριτήρια που τίθενται είναι: πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 150.000 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αυτοί που εξαιρούνται είναι 750.000 φορολογούμενοι και αυτοί που το παίρνουν είναι 4,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 200 έως 400 ευρώ αλλά στις περισσότερες περιοχές δεν θα μπορέσει να καλύψει την πραγματική επιβάρυνση.
Εξπρές- Του Στέλιου Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: