Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συμμετοχή του δήμου Κατερίνης σε σχήμα για πρόγραμμα προστασίας Οικοτόπων

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

 
Με απόφαση  του  Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΚΟΥΚΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Με το ατυχές γεγονός του τραυματισμού του προέδρου της τοπικής κοινότητας του Κούκου Νίκου Τοτσίδη ξεκίνησε το.....

δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κατερίνης, το βράδυ της Δευτέρας. Το συμβάν έγινε εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια εργασιών στην γεώτρηση του χωριού. Τις επόμενες μέρες μάλιστα θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Για το θέμα εκφράστηκαν ευχές για περαστικά από όλους τους συμβούλους και ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης πληροφόρησε ότι υπήρχαν θετικές εξελίξεις για την υγεία του κ. Τοτσίδη. Παράλληλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι εγείραν ερωτήσεις για το θέμα της ποιότητας του νερού στον Κούκο. Από το ατύχημα προέκυψε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς από υδρόθειο προέκυψε η έκρηξη που έγινε.

Κάτι που αξίζει να γίνει έρευνα για πιθανότητα και εστάλη επιστολή σχετικώς προς το υπουργείο. Παράλληλα, σύντομα θα δημοπρατηθεί η γεώτρηση για Κ.Α. Ιωάννη, ενώ κατατέθηκε χρονοδιάγραμμα και σχεδιάγραμμα για το έργο της αποχέτευσης σε Νέα Τραπεζούντα, Κάτω Άγιο Ιωάννη και Χράνη.

Στις ερωτήσεις των συμβούλων στην προ ημερησίας ενημέρωση, ο Αντώνης Μάντζιος ζήτησε ενημέρωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αν υπάρχουν προβλήματα στη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων. Επιπλέον ρώτησε πότε θα προστεθούν οι αίθουσες στο δημοτικό Κορινού που εκκρεμούν από το 2005.

Η ερώτηση από την πλευρά του Γιώργου Κυριακίδη αφορούσε στο έργο του πολιτιστικού κέντρου. Όπως ανέφερε, με έγγραφο του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών αποφασίστηκε η διάλυση της σύμβασης με ημερομηνία 3/8/2012 και ζητήθηκε ενημέρωση γιατί δεν κοινοποιήθηκε νωρίτερα, καθώς και αν κινδυνεύει με απένταξη το έργο.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι το θέμα δεν τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν θα επαναδημοπρατηθεί. Κίνδυνος υπάρχει αλλά θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, με τον κ. Χιονίδης να σχολιάζει ότι, «οι νόμοι είναι υπέρ των εργολάβων». Το έργο δεν χρειάζεται εκ νέου έγκριση και το ποσό είναι το ίδιο.

Στο θέμα της πληρωμής υπαλλήλων, ο δήμαρχος σημείωσε ότι, «μας μείωσαν 61% τους θεσμοθετημένους πόρους. Οπότε, είναι οι δήμοι εύκολος στόχος για να μειωθούν δαπάνες. Για αυτό κλείσαμε το δήμο». Στα σχολικά ζητήματα του Κορινού ειπώθηκε ότι φέτος καλύφθηκαν ανάγκες σε αίθουσες στον Κορινό και συνεχίζεται ο προγραμματισμός και για την επόμενη χρονιά, καθώς στο δημοτικό σχολείο θα χτιστεί επέκταση  τις τάξεως των 500 χιλ. ευρώ.

Ακόμα, η πρώτη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, με τη μορφή κατεπείγοντος, ήταν η έγκριση πρότασης για να συμμετάσχει μαζί με την Πιερική Αναπτυξιακή, μια εταιρεία και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης σε πρόγραμμα για την προστασία οικότοπων. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα life για την ανάπτυξη στην περιοχή μεταξύ Αλυκών και Κορινού. Η ημερομηνία που ο δήμος πρέπει να προλάβει είναι η 26η Σεπτεμβρίου.

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος είναι κάτι που θα προσδώσει και στην δημοσιότητα της περιοχής για την προστασία της πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος. «Σοβαρό ζήτημα και φθάνει στο «και 5’» στο Δ.Σ.», είπε ο Νίκος Σαλπιστής, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική δείχνει επιπολαιότητα. Ένσταση εξέφρασε και για την συμμετοχή εταιρειών στο σχήμα. Για υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου έκανε λόγο και ο Αντώνης Μάντζιος. Χαρακτηριστικό της κατάστασης της χώρας είναι και αυτό σχολίασε ο Νίκος Μηλιώτης, ενώ τις ενστάσεις του εξέφρασε και ο Χρήστος Καραφουλίδης.

Την αγωνία του να μην χαθεί κάτι που έχει ενδιαφέρον για την περιοχή προέταξε ο δήμαρχος και τόνισε ότι καταρχήν εγκρίνεται η συμμετοχή του δήμου και στην πορεία θα έρθουν προς έγκριση δημοτικό συμβούλιο οι όποιες δράσεις θα γίνουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι βλαπτικό για το δήμο», υπογραμμίστηκε πλην όμως οι ταχύτητες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπεται κάτι άλλο.

Επιπλέον, πάρθηκε απόφαση για τον ορισμό μελών για την εκπροσώπηση του δήμου στο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΙΕΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, με τον κ. Κυραϊλίδη τακτικό και τον κ. Παπαζήση αναπληρωματικό. ΠΗΓΗ:http://www.olympio-bima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: