Νέα κινητοποίηση των αστυνομικών στην Πιερία - Απέκλεισαν συμβολικά την Αστυνομική ΔιεύθυνσηΤρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 Τοπικά
"Προστατεύουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας, την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και τη θεσμική αποστολή μας"
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας ...
προχώρησαν χθες οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο κινητοποίησης ενάντια στην περικοπή των μισθών τους και στην απαξίωση του επαγγέλματός τους.
Παρά τη βροχή, περισσότεροι από 100 αστυνομικοί, χωρίς να λείψουν από τις εξωτερικές υπηρεσίες τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας και της ΠΟΑΣΥ, συγκεντρώθηκαν στην περίφραξη του κτιρίου και φώναξαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, ενώ εξέδωσαν και ψήφισμα, που απέστειλαν επίσημα στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα, αλλά και στους τοπικούς φορείς της Πιερίας.

"Συνεχίζουμε τον αγώνα"
"Συνεχίζουμε τον αγώνα που δίνουμε ενάντια στις περικοπές των δαπανών και στις περικοπές των μισθών μας που οδηγούν τον ένστολο στην ακινητοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας Δημήτρης Φώτης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ζητούν οι αστυνομικοί από την Πολιτεία, είναι να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.
"Ζητούμε από την πολιτεία και τους πολιτικούς να προστατεύσουν αυτούς που τους προστατεύουν. Πιστεύουμε ότι το κάνουμε πολύ καλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και έχουμε αποδείξει ότι προστατεύσαμε τη δημοκρατία, το πολίτευμα, τους πολιτικούς και τους πολίτες. Ήρθε η ώρα να σταθούν και αυτοί στο ύψος των περιστάσεων και να μην εφαρμόσουν τα μέτρα".
Επιπλέον κ. Φώτης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, θέμα που θέτει διαρκώς η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας.
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης
Εμείς οι αστυνομικοί συγκεντρωθήκαμε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στην Κατερίνη για να προστατέψουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας, την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και τη θεσμική αποστολή μας, από ανάλγητες πολιτικές που στοχεύουν να μας υπαγάγουν σε καθεστώς "γαλέρας".
Μετά και την αναγγελία της δρομολόγησης νέων περικοπών, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, οδηγούμαστε σε οριακή επιβίωση. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτό, και αντιστεκόμαστε στην επιβολή μιας οικονομικής απολυταρχίας με τη χρησιμοποίηση των σωμάτων ασφαλείας ως στυγνών μηχανισμών καταστολής.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα ήταν μια επικοινωνιακή πομφόλυγα διότι οι "ορέξεις" της Τρόικας δεν ικανοποιούνται με αυτά, αλλά μόνο με την ολοκληρωτική αρπαγή των μισθών μας και τη βαλκανιοποίηση των συνθηκών εργασίας μας. Απέναντί τους δεν βλέπουν ανθρώπους με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά απρόσωπες μονάδες και αριθμούς.
Προσπαθούν να εδραιώσουν την επικράτησή τους, εξασθενώντας τις αντιστάσεις της κοινωνίας με πρακτικές που διασπείρουν τον φόβο, ώστε η προσχεδιασμένη εξαθλίωση να συντελεστεί πιο γρήγορα. Το πλάνο είναι: οι φτωχοί - φτωχότεροι και οι πλούσιοι - πλουσιότεροι.
Για αυτό δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, δεν θα μείνουμε απλοί θεατές, ούτε θα γίνουμε εξιλαστήρια θύματα στο "σφαγείο" που μας οδηγούν. Ο ένστολος έχει περιέλθει σε δεινή θέση σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο.
Από το 2009 οι απώλειες των ετήσιων αποδοχών μας ανέρχονται από 28,74% έως το 45,42%, ανάλογα με τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτές που οφείλονται στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, τους επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών, τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια και το κύμα ακρίβειας που έχει ισοπεδώσει το βιοτικό μας επίπεδο.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους και να επιμείνουν στα "ισοδύναμα μέτρα" - σε αυτά που είχαν προβληθεί κατά κόρον πριν από τις εκλογές με καταφανή στόχευση - όχι απομυζώντας τους εργαζόμενους, αλλά εισπράττοντας από τους έχοντες και κατέχοντες και από όλους εκείνους που τις τελευταίες δεκαετίες εκμεταλλεύτηκαν τον ιδρώτα του λαού μας.
Οι Αστυνομικοί δεν είναι δούλοι.
Απευθυνόμαστε για ακόμη μια φορά σήμερα και στα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα καλούμε επίσης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Είμαστε εξουσιοδοτημένοι από όλα τα συνδικαλιστικά μας όργανα να καταγγείλουμε τη μεταχείριση που υφιστάμεθα και να ζητήσουμε να στηρίξουν τον αγώνα μας για να μην φορτωθούμε επιπλέον με αβάσταχτα μέτρα.
Εμείς και οι συνάδελφοί μας δεν ανήκουμε σε καμία κατηγορία "ειδικών" και δήθεν προνομιούχων μισθολογίων. Η πλειοψηφία αμείβεται με ισχνούς μισθούς, χωρίς να αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας, με βασικό μισθό τα 683 ευρώ. Γνωρίζουν επίσης τα ακατάστατα ωράρια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς ουσιαστική αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία κλπ.
Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, δεν ζητούμε καμία προνομιακή μεταχείριση, αλλά προβάλλουμε μια δίκαιη λύση με την ψήφιση ενός άλλου μισθολογίου που θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη του τις ανάγκες των ενστόλων για μια αξιοπρεπή επαγγελματική πορεία και διαβίωση.
Απαξιωμένοι και περιθωριοποιημένοι Αστυνομικοί - Πυροσβέστες και Λιμενικοί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το "θηρίο" της εγκληματικότητας, την ανομία και την ανασφάλεια. Ένστολοι στα όρια της επιβίωσης είναι αδύνατον να πολεμήσουν τους ισχυρούς του εγκλήματος. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να μας θέλει στην πρώτη γραμμή του πυρός, δίνοντας και τη ζωή μας ακόμη υπέρ του καθήκοντος, και από την άλλη να μας επιφυλάσσει μια τέτοια αρνητική μεταχείριση. Η αποδιοργάνωση των ενστόλων προκαλεί την οργάνωση της αυτοδικίας και της μαύρης αντίδρασης.
Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του λειτουργήματός μας. Για την κατοχύρωση του επαγγελματισμού. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Για τη διαμόρφωση συνθηκών για διαρκή προσφορά.
Αυτόν τον αγώνα καλούμε να αναγνωρίσει η Κυβέρνηση, προστατεύοντάς μας από τη διαφαινόμενη απαξίωση και υποβάθμιση και ημών και των Οργανισμών μας, για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας.
Παράλληλα, όμως με τη σημερινή μας εκδήλωση διαμαρτυρίας στέλνουμε το δικό μας κυρίαρχο μήνυμα προς όλους τους ένστολους αλλά και όλη την κοινωνία: "Αντιμετωπίστε την κρίση, βάζοντας πάνω απ' όλα τον άνθρωπο".
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σχεδόν σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.