Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με την τρόικα

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 
Ο Π. Τόμσεν και ο Κλ. Μαζούχ εισέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα
Ο Π. Τόμσεν και ο Κλ. Μαζούχ εισέρχονται στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα
Του Θανάση Παπαδή
Μία ανάσα από την οριστική συμφωνία για το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ ....
βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική κυβέρνηση και τρόικα. Χθες, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας, έκαναν ένα αποφασιστικό βήμα και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι να έχει κλείσει το «πακέτο» μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Εκταμίευση δόσης
Εξάλλου, το κλίμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Πλατεία Συντάγματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να κλείσει το θέμα όσο το δυνατό γρηγορότερα, ώστε η δόση των 31,5 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό της και έτσι να μην υπάρξουν περιπέτειες σε ότι αφορά την ομαλή πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Παράλληλα, όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν την ύφεση και εκεί αναμένεται να δοθεί η «μάχη» τους επόμενους μήνες.
Οι πληροφορίες από την χθεσινή συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας ήταν περιορισμένες, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και αφήνεται εντέχνως να διαρρεύσει ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να οριστικοποιηθεί το «πακέτο».
Επίσης, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, οι πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση που θα έχουν αύριο ή την Πέμπτη θα δώσουν το «πράσινο φως» για να επέλθει η οριστική συμφωνία.
Αυτή που βιάζεται είναι η ελληνική πλευρά και αυτός είναι ο λόγος που η συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας, αν και ήταν προγραμματισμένη για αύριο, πήγε δύο ημέρες νωρίτερα και πραγματοποιήθηκε χθες. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, όλες τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανάλογες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών με έναν και μοναδικό στόχο: να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για θετική έκθεση της τρόικας, η οποία θα είναι στα χέρια των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Εάν συμβεί αυτό, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης - 19ης Οκτωβρίου -και εφόσον λογικά έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» από το Eurogroup- θα υπάρξει το «ο.κ.» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. παράλληλα με την αποδοχή του αιτήματος για διετή παράταση.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, αλλά μέχρι τότε υπάρχουν αρκετά βήματα να γίνουν ακόμη. Η αύξηση των ορίων ηλικίας φαίνεται να έχει κλειδώσει ως αντίβαρο σε ηπιότερες μειώσεις στις συντάξεις. Τα σενάρια που συζητούνται και φαίνεται τρόικα και υπουργείο Οικονομικών να συγκλίνουν είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να πάει στα 67 έτη από 65 που είναι σήμερα και παράλληλα να μην θιγούν στο σύνολό τους τα δώρα.
Το επόμενο ζήτημα που χρήζει διερεύνησης από την τρόικα είναι τα «θολά» 4 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ώρες, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να τεθούν υπόψη τους τα συγκεκριμένα ζητήματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πεισθούν οι πιστωτές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που παρουσιάζεται. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στην τρόικα ότι εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα 4 δισ. ευρώ ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών, τότε δεν μπορούν να βρεθούν, αφού μισθοί και συντάξεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος.
Φορολογικό
Στο τραπέζι υπάρχει επίσης και η θέση της ελληνικής πλευράς ότι από την αναμόρφωση του φορολογικού θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό 2 δισ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα αυτών που δεν δέχονται οι πιστωτές.
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τον Γ. Στουρνάρα και τον Χρ. Σταϊκούρα, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργος. Την Τετάρτη το απόγευμα σχεδιάζεται η επόμενη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλουν, να γίνει και σήμερα νέα σύσκεψη.ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: