Εξαιρούνται οι οικισμοί από τις απαγορεύσεις δόμησης Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: Θετική η απόφαση για τον Πιερικό Όλυμπο


Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ως πολύ θετική χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την οριοθέτηση του Πιερικού Όλυμπου ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου. Η απόφαση επαναφέρει τα όρια του Πιερικού Όλυμπου ως ...ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου περίπου στα προηγούμενα που ίσχυαν πριν την οριοθέτηση και εφαρμογή από την ΚΖ’ Ε.Π.ΚΑ, εντάσσοντας μόνο ως νέα μια δασώδη έκταση στην περιοχή της Πέτρας Ολύμπου. Το σημαντικό της απόφασης είναι ότι εξαιρεί όλους τους οικισμούς από τις απαγορεύσεις δόμησης. Οι ζώνες και οι όροι δόμησης θα καθοριστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.  
   Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ θετική καθότι δικαιώνει τον αγώνα και την προσπάθεια των φορέων και των κατοίκων της Νότιας Πιερίας. Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής. Ουσιαστικά στη μισή Νότια Πιερία δεν επιτρέπονταν καμιά οικοδομική δραστηριότητα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Πολλοί θιγόμενοι πολίτες έχουν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να δικαιωθούν, να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις απώλειες επενδύσεων και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
   Ο βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου από τον Δεκέμβριο του 2009 (επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο 5-12-2009) γνωστοποίησε το πρόβλημα ζητώντας να δοθεί λύση.
   Ο κ. Παπαγεωργίου μετά την θετική αυτή εξέλιξη δήλωσε:
 «Ευοδώθηκαν οι προσπάθειες μας και πετύχαμε μια πολύ θετική απόφαση για την περιοχή της Νότιας Πιερίας. Οφείλω να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία εξ αρχής κατανόησε το πρόβλημα και εργάστηκε για να φτάσουμε σ αυτήν την θετική λύση για την Πιερία και ιδιαίτερα για την Νότια Πιερία όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα»
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Πιερικός Όλυμπος: Ιστορικός και αρχαιολογικός τόπος 

Κύριε Υπουργέ,
  
   Ένα μεγάλο τμήμα της Νότιας Πιερίας (υπολογίζεται περίπου σε 280.000 στρέμματα) έχει ονομαστεί ως «Πιερικός Όλυμπος» και έχει χαρακτηριστεί το 1985, από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικός και Αρχαιολογικός Τόπος» (Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 474/τ.β/25-7-2009).
   Η παραπάνω απόφαση η οποία συνοδεύτηκε από ένα τυπικό τοπογραφικό διάγραμμα (κλίμακας 1:50.000) δεν έχει ακριβή οριοθέτηση και επαρκή αιτιολογία των ορίων του δημιουργούμενου αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου, τα οποία απλά σκιαγραφούνται στο χάρτη.  Εντός αυτών των ορίων, φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται το Λιτόχωρο, η Σκοτίνα και ο Νέος Παντελεήμονας, τρεις συνεχώς αναπτυσσόμενοι οικισμοί με έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση καμιά ισχύουσα διαδικασία – τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται - για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.
   Παρά την ασάφεια της απόφασης για είκοσι περίπου χρόνια δεν προέκυψαν ιδιαίτερα προβλήματα στην διαδικασία ελέγχου και χορήγησης των απαιτούμενων αδειών εκσκαφής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για κάθε οικοδομική δραστηριότητα εντός και εκτός των οικισμών.
   Μετά την ίδρυση και λειτουργία της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Κατερίνη και ιδιαίτερα μετά από το 2006 άρχισαν να προκύπτουν προβλήματα.
   Η ΚΖ’ ΕΠΚΑ με βάση την υπουργική απόφαση του 1985 και τον Ν. 3028/2002 «περί προστασίας Αρχαιοτήτων – Πολιτιστικής Κληρονομιάς» κάθε αίτημα έκδοσης οικοδομικής αδείας στην παραπάνω οριοθετημένη περιοχή του Ολύμπου ως «Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τόπο» το παραπέμπει στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και κατά πάγια τακτική με αρνητική εισήγηση. Το Τοπικό Συμβούλιο αποδεχόμενο την εισήγηση της υπηρεσίας απορρίπτει τα αιτήματα και απαγορεύει την έκδοση κάθε είδους οικοδομικών αδειών.
   Με τις αποφάσεις αυτές από το 2006 μέχρι σήμερα έχει προκληθεί σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής. Ουσιαστικά στη μισή Νότια Πιερία δεν επιτρέπεται καμιά οικοδομική δραστηριότητα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Πολλοί θιγόμενοι πολίτες έχουν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να δικαιωθούν, να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις απώλειες επενδύσεων και επιχειρηματικού κεφαλαίου.
   . 
Κύριε Υπουργέ,
   Πεποίθηση όλων των φορέων και των κατοίκων της Νότιας Πιερίας είναι πως γίνεται όχι απλά αυστηρή, αλλά ουσιαστικά αυθαίρετη ερμηνεία του Νόμου 3028/2002 και της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 474/1985) από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
   Οι πολίτες αισθάνονται να αδικούνται κατάφωρα αφού από την τεράστια έκταση του Ολύμπου στην Πιερία και την Λάρισα, όπου υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτοι σημαντικοί τόποι αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μόνο η δική τους περιοχή αντιμετωπίζεται με τόση αυστηρότητα και κυριολεκτικά άρνηση και αδρανοποίηση της σύγχρονης ζωής.
   Οι Δήμοι και οι Φορείς έχουν αποστείλει σχετικά υπομνήματα και διαμαρτυρίες στους προηγούμενους υπουργούς και υφυπουργούς Πολιτισμού, ενώ έχουν εκφράσει κάθε διάθεση συνεργασίας και είναι στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση, για προτάσεις στην αναζήτηση της προσφορότερης λύσης του σοβαρού αυτού προβλήματος
   Αυτή η κοινωνική αναστάτωση και η αντιπαράθεση μιας υπηρεσίας με τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να σταματήσει πριν πάρει ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, με τεράστιο κόστος για όλους.
   Παρακαλώ να εξετάσετε άμεσα το πρόβλημα και με πνεύμα δικαίου και κατανόησης να δώσετε τις απαραίτητες κανονιστικές οδηγίες ή να αποσταλεί αναλυτική εγκύκλιος ερμηνείας του Νόμου 3028/2002 και κυρίως της υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 474/1985) που αφορά την συγκεκριμένη περιοχή.
Θανάσης Παπαγεωργίου
Βουλευτής Πιερίας