Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η επανάσταση των σχολείων

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 
Tου Πασχου Μανδραβελη
Ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης ανακάλυψε το μυστικό του Μνημονίου. Υπογράφτηκε για να πληγεί η Ορθοδοξία! Εξ ου και το πάγωμα στις προσλήψεις ιερέων. Ετσι... ετοιμάζει αντιμνημονιακό συλλαλητήριο πιστών στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας! Η Ορθοδοξία πάνω απ’ όλα, και ειδικά η φράση του Ευαγγελίου για «τα καλά και συμφέροντα» και όχι για «ταις ψυχαίς ημών».

Μόνο που στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει -όπως, εξάλλου και σε ολόκληρη την Ελλάδα- συνωστισμός διαδηλώσεων. Γονείς και καθηγητές, σε αγαστή συνεργασία με τοπικούς πολιτευτές, διαδηλώνουν κατά των συνενώσεων εκείνων των σχολείων που έχουν περισσότερους καθηγητές από μαθητές. Αρνούνται να δεχθούν ότι σχολεία που δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν κοστίζουν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στη μόρφωση των παιδιών. Στην επαρχία Βοΐου, για παράδειγμα, υπάρχουν Γυμνάσια και Λύκεια σε κάθε κωμόπολη (Σιάτιστα, Εράτυρα, Γαλατινή, Τσοτύλι, Πεντάλοφος και Νεάπολη). Ολες οι προτεινόμενες συνενώσεις αφορούν χωριά που απέχουν μόλις οκτώ χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά, δήμαρχοι -νυν κι αποτυχόντες υποψήφιοι- σήκωσαν το μπαϊράκι της επανάστασης. Είναι σίγουρο δε ότι μόλις τελειώσουν το επαναστατικό τους καθήκον θα αρχίσουν να ελεεινολογούν τον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είπε «μαζί τα φάγαμε στο πλαίσιο ενός φαυλοκρατικού συστήματος».

Φυσικά, «όπου λούφα και αναταραχή, η ΟΛΜΕ είναι πρώτη». Βολικά κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή -για να γίνει το Σαββατοκύριακο τριήμερο- προσθέτοντας άλλη μία στις 19 κινητοποιήσεις που έκανε από την αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς. Να σημειώσουμε εδώ ότι από την έναρξη αυτού του σχολικού έτους χάθηκε πάνω από το ένα τρίτο των εργάσιμων ημερών: από τις 115 ημέρες οι 41 ήταν γιορτές, διακοπές και απεργίες.

Αλλά γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν ευαισθητοποιήθηκε κανένας γονέας. Ουδείς, επίσης, ξεσηκώθηκε για το γεγονός ότι έχουμε αναλογικά με τους μαθητές τους περισσότερους καθηγητές σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ και τους χαμηλότερους δείκτες εκπαίδευσης. Οι γονείς το μόνο που θέλουν είναι να έχουν το κτίριο στο χωριό τους, άσχετα αν εκεί μία στις τρεις μέρες δεν γίνονται μαθήματα και τα παιδιά τους βγαίνουν ξύλα απελέκητα. Είναι οι προτεραιότητες κάθε κοινωνίας που φαίνονται ανάγλυφα και στις κινητοποιήσεις των γονέων και μαθητών σε κάποια σχολεία της Πιερίας. Εκεί γίνεται αποχή από τα μαθήματα από το νηπιαγωγείο μέχρι την Δευτέρα Λυκείου. Οπως εξήγησε ένας τοπικός δήμαρχος, τα παιδιά της τρίτης θέλουν να δώσουν εξετάσεις...

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε μόνο από τα σκάνδαλα των πολιτικών. Χρεοκόπησε από το μεγάλο τους σκάνδαλο: το χουβαρνταλίκι με τα λεφτά των άλλων. Σπέρνοντας σχολεία σε κάθε χωριό, πανεπιστημιακές σχολές σε κάθε κεφαλοχώρι, νοσοκομεία σε κάθε κωμόπολη, καταφέραμε να έχουμε μεγαλοπρεπή κτίρια και πολλούς μισθοδοτούμενους και ευχαριστημένους ψηφοφόρους, αλλά να πατώνουμε στην Υγεία και στην Παιδεία. Αντί να προσφέρονται υπηρεσίες στον πληθυσμό, προσφέρονται θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό ανησυχεί η ΟΛΜΕ. Θα χαθούν 3.500 με 4.000 οργανικές θέσεις εργασίας, λέει. Για τα χιλιάδες παιδιά που βγαίνουν αγράμματα από τα σχολεία δεν έχουν να πουν τίποτε...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: