Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Α. Μπουσνάκης: "Στόχος μας είναι μια ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΥΑΚ" 25 εκ. τα χρέη στη ΔΕΥΑΚ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 Τοπικά
Οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης και οι δημότες είναι τα κυρίαρχα ζητούμενα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ για την εξοικονόμηση χρημάτων με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της Επιχείρησης.
Με τα χρέη να ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, αφού μόνο τα δάνεια αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, και μάλιστα σε... μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Αστέριος Μπουσνάκης. Σε δηλώσεις του ο κ. Μπουσνάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από την ημέρα που ανέλαβε αλλά και στις προθέσεις της διοίκησης που είναι να παραμείνει η ΔΕΥΑΚ όπως έχει χωρίς να γίνουν απολύσεις, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν -εάν καταστεί αναγκαίο- μετατάξεις των υπαλλήλων σε άλλες επιχειρήσεις του δήμου.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ είναι 110 μόνιμοι και 21 συμβασιούχοι ενώ το σύνολο των χρεών σε δάνεια στη ΔΕΥΑΚ είναι 14.060.000 ευρώ, με ετήσια δόση 2.475.000 ευρώ.
Η μισθοδοσία με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι περίπου στα 4.600.00 ευρώ το χρόνο και τα έσοδα είναι περίπου στα 6.000.000 ευρώ.
ΣΤΟΧΟΣ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΕΥΑΚ
Όπως τόνισε ο κ. Μπουσνάκης αυτή τη στιγμή έχουν ενοποιηθεί οι τρεις ΔΕΥΑ Κατερίνης, Παραλίας και Κορινού σε μια ενιαία ΔΕΥΑ και περιμένουν το ΦΕΚ. Στο διάστημα αυτό γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να δουν πως βολεύει για τους πολίτες να υφίσταται η Επιχείρηση.
"Έχουμε αρκετά στοιχεία για το πώς θα γίνει αυτό και ζητήσαμε από τον Δήμαρχο ένα περιθώριο τριών μηνών για να απαντήσουμε. Η πρόθεση μας είναι να παραμείνει ως έχει, να είναι δυνατή, βιώσιμη, ισχυρή και να παρέχει την καλύτερη υπηρεσία στους πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συνδράμουν πολλοί παράγοντες.
Βασικότερο από όλους είναι για εμάς πρώτα οι εργαζόμενοι και ύστερα οι πολίτες, συν όλους τους άλλους παράγοντες. Για τους εργαζόμενους γίνεται αυτή την περίοδο η διερεύνηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή αν είναι απαραίτητο όλο το δυναμικό της ΔΕΥΑΚ αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε υπάρχει η δυνατότητα να πάμε σε μετατάξεις σε άλλες επιχειρήσεις του δήμου για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Τα στοιχεία που συλλέγουμε αυτή τη στιγμή μας δίνουν μια δυνατότητα ελπίδας.
Η αρχή της διοίκησης είναι να σταματήσει η αθρόα πρόσληψη με συμβάσεις. Να σταματήσει αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε κάποιες επεκτάσεις δικτύων. Να κάνουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα, για να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα και να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλά έργα με αυτεπιστασία και πολλές προσλήψεις".
ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ σε περιπτώσεις πολιτών που δεν ανταποκρίνονται στα υποχρεώσεις τους υπογράμμισε πως "είμαστε στην κατεύθυνση να πατάξουμε αυτή την διαφυγή των εσόδων με οποιοδήποτε τρόπο. Όπως η ΔΕΗ, έτσι θα κόβει και η ΔΕΥΑΚ το νερό σαν έσχατη λύση στους μεγαλοοφειλέτες. Έχουμε αυτό το δικαίωμα βάσει του νόμου, και όταν γίνονται συνεχείς οχλήσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να δείξουν μια διάθεση συνεργασίας ώστε να γίνει κάποιος διακανονισμός.".
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΚΟΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Ο κ. Μπουσνάκης αναφέρθηκε ακόμη στις οφειλές από τις ΔΕΥΑ Κορινού και Παραλίας. Σε ότι αφορά την ΔΕΥΑ Παραλίας τα χρέη ανέρχονται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν τα δάνεια τους και τα χρέη τους στον εργολάβο για το έργο της αποχέτευσης.
Στον Κορινό οι οφειλές είναι πολύ λιγότερες περίπου 300 με 400 χιλιάδες ευρώ χρέη, ενώ υπάρχουν οφειλούμενα και στο πλαίσιο αυτό στάλθηκαν επιστολές στους κατοίκους που χρωστούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.
"Ο Κορινός έχει και ένα εξαιρετικά παράδοξο σύστημα. Λόγω του προβλήματος με το αποχετευτικό δίκτυο το 2010 οι δημότες άδειαζαν τα βοθρολύματα χωρίς να πληρώνουν τίποτα.
Ένα μέτρο το οποίο και εμείς θέλαμε να το εφαρμόσουμε αλλά όχι χωρίς όριο, όμως προσκρούει στον Επίτροπο και είναι τελείως παράτυπο. Αντ' αυτού η διοίκηση έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι μελέτες αποχέτευσης και του Κάτω Αγιάννη και της Τραπεζούντας καθώς επίσης και η νέα γεώτρηση ύδρευσης στον Κ. Αγιάννη για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω να ενταχθούν αυτά τα έργα. Αυτή τη στιγμή έχει δημοπρατηθεί η αποχέτευση της Νεοκαισάρειας και περιμένουμε να γίνουν οι δυο δημοπρατήσεις του Κ. Αγιάννη και του Άνω Αγιάννη και της Γανόχωρας ενώ συνεχίζεται και το έργο του Σβορώνου".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: