Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2011

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011
Μέτρα που αντιστοιχούν στο 3,5 % του ΑΕΠ (8 δισ. ευρώ) πρέπει να εφαρμοστούν φέτος από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος στο... 7,5%, αναφέρει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έρχονται το β' εξάμηνο του 2011.
Το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις συνέπειες ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του β' εξάμηνου του 2011. "Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος" σημειώνει το ΔΝΤ. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".

Παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Αναμένει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κι υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να πετύχει. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους. Σημειώνεται ότι πέρυσι, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%.

Παράλληλα η έκθεση, βάσει της οποίας δόθηκε στην Ελλάδα η δ' δόση 4,1 δισ. ευρώ, αναφέρει ότι καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός, το εργασιακό κόστος υποχωρεί και ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο - όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα - τα κύρια σημεία της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων και γης.

Στον τραπεζικό τομέα συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις. Πάντως, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα "πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον". Το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.(ΝΟΟΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: