Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Με προσυγκεντρώσεις σε κόμβους της εθνικής οδού ξεκίνησαν από χθες τις κινητοποιήσεις Στους δρόμους οι αγρότες

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011 Ελλάδα
Με προσυγκεντρώσεις σε κόμβους της εθνικής οδού ξεκίνησαν από χθες τις κινητοποιήσεις οι αγρότες μετά και την άκαρπη -όπως την χαρακτήρισαν- συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα ...Σκανδαλίδη.
Βασικά τους αιτήματα, η αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στο 15% για τα αγροτικά προϊόντα, η εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου, η διασφάλιση των κατώτατων τιμών στην παραγωγή καιοι αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών για το πράσινο σκουλήκι. Οι Σερραίοι αγρότες που βρίσκονταν καθοδόν προς τον Προμαχωνα για να αποκλείσουν το τελωνείο, βρέθηκαν χθες το απόγευμα ακινητοποιημένοι από αστυνομικές δυνάμεις στη γέφυρα Πετριτσίου, ενώ στους δρόμους κατέβηκαν και οι αγρότες των νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας.
Επί ποδός κινητοποιήσεων και οι Θεσσαλοί συνάδελφοι τους. Αγροτο-κτηνοτρόφοι νομών της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν επίσης στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Σκανδαλίδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι αγρότες δηλώνουν ότι από σήμερα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του ο Υπουργός παρουσίασε σήμερα την πρόταση για το "καλάθι των αγροτικών προϊόντων της ελληνικής Γης". Το καλάθι θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες προϊόντων, αυτά που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αυτά που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε αγροτικής περιοχής, και μερικά που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας θα βασίζεται στο τρίπτυχο "ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία".
Μετρούν τις δυνάμεις τους
Αποφασισμένοι να φτάσουν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα ακόμη και με ΙΧ αυτοκίνητα δήλωναν από νωρίς οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων στις Σέρρες, παρά τις προσπάθειες της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών να τους αποτρέψουν, στη διασταύρωση Μελενικιτσίου - Παλαιοκάστρου. Μάλιστα, μεταξύ των αγροτών και της αστυνομικής δύναμης Σερρών δημιουργήθηκε ένταση, προς στιγμή. Τελικά η μεγάλη αστυνομική δύναμη που συγκεντρώθηκε πριν τη διασταύρωση για το Πετρίτσι ανέκοψε τη διέλευση των αγροτών.
Η στάση τους και αν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσοι τελικά θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να μην κατέβουν φέτος σε κινητοποιήσεις σταθμίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζει άκαιρες και άδικες τις κινητοποιήσεις σημειώνοντας ότι δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και δηλώνει ανοικτό στο διάλογο με όλους τους φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία ολοκληρωμένης αγροτικής πολιτικής και άρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες. "Μπορεί να διαφωνούμε με τα μπλόκα στους δρόμους, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη, που δυστυχώς δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου (...).
Η ΝΔ καλεί τον κ. Παπανδρέου, αντί να ενεργοποιεί, κατά την πάγια τακτική του, τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέφει, δηλαδή, τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να λάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με βασικό στόχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέσα στην οικονομική κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: