Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κόντρα στην Ευρώπη για την οικονομία Ανγκελα Μέρκελ Βλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011  
 
 
Οι προτάσεις που παρουσίασαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλές ...κυβερνήσεις.
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας από την Πολωνία.
«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος», είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή της στη Βαρσοβία με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Οι προτάσεις που παρουσίασαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ευθυγράμμιση των πολιτικών, προκειμένου να συμφωνήσει η Γερμανία στην ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε, πάντως, ότι οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν καθαρά την αύξηση της δύναμης πυρός του ΕΤΧΣ και την ενίσχυση της ευελιξίας του.
«Η δουλειά προχωράει και περιμένω ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις το, Μάρτιο», σημείωσε, ενώ στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι υπήρξε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την ενίσχυση του Ταμείου και αναμένεται συμφωνία πριν από την επόμενη επίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί απέφυγαν να απαντήσουν την Δευτέρα σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιρρήσεις που υπήρξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Πολωνία να προσχωρεί στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι ανοικτό και για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι περιμένει προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα επιμέρους μέτρα του Συμφώνου είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: