Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Να προηγηθούν οι αιτήσεις καπνοπαραγωγών

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Την επίσπευση των διαδικασιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από καπνοπαραγωγούς ζήτησε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου ο οποίος συμμετέχοντας σε ομάδα βουλευτών από καπνοπαραγωγικές περιοχές και μελών της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, είχαν συνάντηση με την... Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη.
Οι βουλευτές συζητώντας το θέμα με την κ. Μπιρμπίλη ζήτησαν να υπάρχει προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων καπνοπαραγωγών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφού αυτοί είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την μείωση της παραγωγής και έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους χωρίς να έχουν άλλες εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η ορεινή Πιερία.
Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από τον κ. Παπαγεωργίου και άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία αφού εντόπιζαν το πρόβλημα κορεσμού των δικτύων της ΔΕΗ σε πολλούς νομούς της χώρας, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την έγκριση αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ζητούσαν από τους αρμόδιους υπουργούς (Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής –Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αν θα προβούν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επεκταθούν τα δίκτυα της ΔΕΗ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην παραγόμενη ενέργεια σύμφωνα με τις αιτήσεις των αγροτών που έχουν ήδη κατατεθεί στην ΔΕΗ.
Σε συνέχεια αυτής της ερώτησης και μετά από συνεννόηση του κ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, - κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κατερίνη-  ανταποκρινόμενοι στο αίτημα και στην αγωνία πολλών καπνοπαραγωγών που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στην ΔΕΗ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και περιμένουν την έγκριση, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Η κ. Μπιρμπίλη κατανοώντας το πρόβλημα ενημέρωσε τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ πως:
- Όπου υπάρχει η τεχνική δυνατότητα θα υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων ώστε να ενταχθούν και να απορροφηθούν περισσότερες αιτήσεις αγροτών που έτσι κι αλλιώς εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλες.
- Όλες οι παλαιές αιτήσεις – εκτός των αγροτών – οι οποίες έχουν εγκριθεί θα πρέπει μέχρι τον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί έτσι ώστε – αν δεν υλοποιηθούν - να αποδεσμευτεί όγκος ηλεκτρικής ενέργειας (Megawatt) ο οποίος είχε δεσμευτεί από τη ΔΕΗ με την έγκριση κατά περιοχή και μπορεί να διατεθεί σε νέους δικαιούχους (αγρότες).
- Προωθούνται κατά προτεραιότητα αιτήματα Συνεταιρισμών
- Θα προωθηθούν επίσης κατά προτεραιότητα αιτήματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που περιέχονται στο ειδικό πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης που αφορούν καπνοπαραγωγούς.
Τέλος σε ότι αφορά την τιμή αγοράς από την ΔΕΗ της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας  από τους αγρότες ισχύει η νομοθετημένη κλίμακα τιμών και δεν εξετάζεται προς το παρόν καμιά διαφοροποίησή της.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: