Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μύθος το «Ελ Ντοράντο» της ενέργειας για την Πιερία

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Το κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΗ, δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερα από 36MW, τη στιγμή που οι αιτήσεις των αγροτών αντιστοιχούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας 110 MW. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκπρόσωποι των αγροτών, όφειλαν να ενημερωθούν από τη ΔΕΗ και να ενημερώσουν τους αγρότες-μέλη τους και όχι να τους προωθούν σε μελετητικά ...γραφεία, δηλώνει ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης.
Μπροστά σε αδιέξοδο και αφού έχουν καταβάλει υπέρογκα ποσά, ενδέχεται να βρεθούν πολλοί αγρότες της Πιερίας, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν προτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, από τον διευθυντή της ΔΕΗ στην Κατερίνη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Αμοιρίδης, υποβλήθηκαν συνολικά 302 αιτήσεις αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορά περιοχές της βορειοδυτικής Πιερίας, με τις μισές από αυτές που ήδη υποβλήθηκαν από τις αρχές Οκτώβρη, (θεωρητικά και εφόσον υλοποιηθούν)να υπερκαλύπτουν τις δυνατότητες του δικτύου της ΔΕΗ.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του διευθυντή της ΔΕΗ, υπάρχει πληθώρα αιτήσεων στις περιοχές όπου η γη είναι φθηνή (βορειοδυτική-ορεινή Πιερία). Αντίθετα στη Νότια Πιερία, όπου υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, παρότι το δίκτυο της ΔΕΗ μπορεί να δεχθεί επιπλέον ΜW υπάρχει απροθυμία αιτήσεων. Λίγες είναι αιτήσεις (σε σχέση με τα MW που μπορεί να δεχθεί το δίκτυο) και για το αγρόκτημα της Κατερίνης, αφού ένας επιπλέον λόγος που καθορίζει τη δυναμικότητα υποδοχής του δικτύου, είναι και η κατανάλωση ρεύματος στον τομέα για τον οποίον έχουν γίνει αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι, ότι μόνο στα όρια του πρώην Δήμου Δίου, μιας περιοχής που στηρίζεται κυρίως στο αγροτικό εισόδημα, υποβλήθηκαν 46 αιτήσεις τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα για έγκριση περισσοτέρων των 12 αιτήσεων.
Όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αντιστοιχούν σε παραγωγή ρεύματος 110 MW, όταν προβλέπεται από τη ΔΕΗ στο νομό μας, το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα δεχθεί να μην είναι μεγαλύτερο των 36 MW. Μέχρι σήμερα, από τα 36 MW είναι σε φάση υλοποίησης τα 3 MW.  Να υπογραμμιστεί, ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, αν η επένδυση από έναν παραγωγό δεν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την έγκρισή της από τον ΔΕΣΜΗΕ, τότε αυτός αποβάλλεται και τη θέση του παίρνει ο επόμενος σε αριθμό πρωτοκόλλου.
Μύθος το «Ελ Ντοράντο» της ενέργειας για την Πιερία
Πολυδάπανη ακόμη και η… πρόταση
Εντυπωσιακά είναι και τα ποσά τα οποία πρέπει να διαθέσει και ο ενδιαφερόμενος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αφού το ύψος της επένδυσης, μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 300.000 ευρώ. Της κατάθεσης του φακέλου στη ΔΕΗ απαιτείται μια δαπανηρή προετοιμασία του, με μελέτες (με κόστος άνω των 2.000 ευρώ) και παράβολα, αρκετών εκατοντάδων ευρώ, ενώ ακόμη πιο δαπανηρή, γίνεται η διαδικασία με την κατάθεση του φακέλου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής Πιερίας.
Με την κατάθεση του κάθε φακέλου η ΔΕΗ εισπράττει 600 ευρώ. Εφόσον η αίτηση έχει κατατεθεί εγκαίρως γίνεται αυτοψία στο συγκεκριμένο αγρόκτημα. Η αυτοψία θα δείξει κατ’ αρχήν πόσο θα κοστίσει η σύνδεση της εγκατάστασης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο ποσό ξεκινάει από 4.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 25.000 ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά διέρχεται δίκτυο της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Για να φύγει ο φάκελος στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει στη ΔΕΗ εγγυητική επιστολή ύψους 15.000 ευρώ, καθώς και επιστολή προέγκρισης δανείου από Τράπεζα. Το Τραπεζικό δάνειο εγκρίνεται, εφόσον ο ΔΕΣΜΗΕ υπογράψει την εμπορική σύμβαση με τον ενδιαφερόμενο, με την οποία καθορίζεται η τιμή πώλησης του ρεύματος που θα παράγει. Η τιμή πώλησης (σύμφωνα με το νόμο) αλλάζει δύο φορές το χρόνο με πτωτική πορεία. Από την 1η Φεβρουαρίου 2011 έχει καθοριστεί σε 0,42 ευρώ, ενώ από τον Αύγουστο μειώνεται σε 0,39. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τιμή 0,39 οριακά η επένδυση στα φωτοβολταϊκά μπορεί να επιβιώσει το συνολικό ύψος της οποίας εκτιμάται σε τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Ο μέσος όρος χρόνου μέσα στον οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ υπογράφει τη σύμβαση είναι 4 μήνες και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από την ημέρα που πρωτοκολλήθηκε η αίτηση στο ΔΕΣΜΗΕ.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση Πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση (με όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από αρχαιολογία, διεύθυνση δασών κλπ), η έναρξη της επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ και η εγγραφή του αιτούντος στο ΤΕΒΕ, (εφόσον η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή άνω των 2.000 κατοίκων).
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, άφησε αιχμές για την στάση που κράτησαν «οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκπρόσωποι των αγροτών»  υποστηρίζοντας, πως αντί να ενημερωθούν αναλυτικά από τη ΔΕΗ για τις δυνατότητες του δικτύου και με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους αγρότες-μέλη τους αυτοί τους προωθούσαν «κατ’ ευθείαν σε μελετητικά γραφεία»
Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είπε ο κ. Αμοιρίδης, είναι να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα όπως ανέφερε ο βουλευτής Πιερίας, υπήρξε συνάντηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την Υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να μπορεί να δεχθεί περισσότερα MW, καθώς και τον έλεγχο όλων των εγκεκριμένων προτάσεων για φωτοβολταϊκά από ιδιώτες οι οποίες έχουν καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης (κατά τον Νόμο Σιούφα) την 30η Ιουνίου. Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, το κενό σε MW που θα αφήσουν όσοι ιδιώτες δεν πρόλαβαν τους χρόνους υλοποίησης, θα καλυφθεί από τις αιτήσεις των αγροτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα υπάρχει ένα κρίσιμο δίμηνο, όπου θα δίνεται η δυνατότητα έγκρισης επιπλέον αιτήσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: