Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Έκαναν και συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο Δίου-Ολύμπου και στο ΙΚΑ Λιτοχώρου Συλλαλητήριο συνταξιούχων Λιτοχώρου

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011 Τοπικά

Διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη παθολόγου γιατρού στο παράρτημα Λιτοχώρου του ΙΚΑ, από τον Αύγουστο του 2010 - Επιστολή του Γ. Παπαθανασίου προς τον Υπουργό Υγείας
Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν το πρωί της Δευτέρας 7/2, συνταξιούχοι του ΙΚΑ Λιτοχώρου... διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη παθολόγου γιατρού στο παράρτημα Λιτοχώρου του ΙΚΑ, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και σήμερα. Οι συνταξιούχοι, μέλη του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία της έδρας του δήμου Δίου - Ολύμπου, στη συνέχεια έκαναν συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο και τέλος πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο παράρτημα Λιτοχώρου του ΙΚΑ.
Συλλαλητήριο και καταλήψεις
Στα χέρια τους κρατούσαν πανό και ζητούσαν να έρθει, επιτέλους, παθολόγος γιατρός στο ΙΚΑ. Μπαίνοντας στο δημαρχείο, τόσο τον πρόεδρο του σωματείου, Σ. Λέινα, όσο και τους γέροντες συνταξιούχους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου.
Οι συνταξιούχοι δια του προέδρου τους αναφέρθηκαν βασικά σε δύο προβλήματα. Το ένα αφορά στην έλλειψη ιατρού στο ΙΚΑ Λιτοχώρου και το άλλο τους πρόβλημα είναι, όπως είπαν, η καταβολή των πέντε ευρώ κάθε φορά που πραγματοποιούν επισκέψεις, το τελευταίο διάστημα, στο κέντρο υγείας Λιτοχώρου.
Υποστήριξαν ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι αρκετά φτωχοί και ότι τα πέντε ευρώ δεν είναι γι' αυτούς ευκαταφρόνητο ποσό. Ζήτησαν δε από τον κ. Παπαθανασίου να παρέμβει στους αρμόδιους, να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει αφενός μεν την πλήρωση της θέσης του παθολόγου ιατρού στο ΙΚΑ Λιτοχώρου, αφετέρου δε την κατάργηση της καταβολής των 5 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι, στη συνέχεια, ανέφεραν ότι οι γενικότερες οικονομικές περικοπές λόγω μνημονίου έχουν προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους φτωχούς και υπερήλικες. Τόνισαν δε ότι μετά από όλα αυτά που υφίστανται, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα αντιδράσουν, όπως άλλωστε έκαναν στο παρελθόν.
Ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου είπε στους συνταξιούχους ότι συμμερίζεται τις αγωνίες τους και κατανοεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Γι' αυτό και τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις εκεί που πρέπει και θα διαμαρτυρηθεί, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Επίσης, τους ανακοίνωσε ότι έχει κατά νου ένα σχέδιο για μεταφορά δημοτών από τις δημοτικές ενότητες Δίου, Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου προς το κέντρο υγείας, και το αντίστροφο, προκειμένου με φθηνό εισιτήριο να εξυπηρετούνται.
Προς τον σκοπό αυτό έχει έρθει και σε επαφή με το ΚΤΕΛ ώστε ένα τέτοιο σχέδιο να υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και αντικειμενικά προσκόμματα που γίνονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν.
Η επιστολή Παπαθανασίου
Λίγο αργότερα ο κ. Παπαθανασίου συνέταξε και απέστειλε επιστολή στον υπουργό υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για το ζήτημα της πλήρωσης θέσης γιατρού στο ΙΚΑ Λιτοχώρου, καθώς επίσης και για το ποσό των 5 ευρώ που αναγκάζονται να δίνουν οι φτωχοί συνταξιούχοι μπαίνοντας στο κέντρο υγείας.
Ολόκληρη η επιστολή, που στάλθηκε στο υπουργείο και κοινοποιείται στους τέσσερις βουλευτές του νομού, στην αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και στον διοικητή του νοσοκομείου Κατερίνης, έχει ως εξής:
"Κύριε Υπουργέ, μετά από συνάντηση που ως νέος Δήμαρχος είχα με τη Διοίκηση και με μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτοχώρου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τοπικό ΙΚΑ αναφορικά με την έλλειψη γιατρού παθολόγου. Το Σωματείο, όπως επισημαίνει η Διοίκησή του, έχει στείλει αρκετές επιστολές και έγγραφα προς τους υπευθύνους, εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.
Από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και σήμερα η θέση του γιατρού παθολόγου παραμένει κενή καθώς έληξε η σύμβαση του προηγούμενου γιατρού και δεν έγινε η ανανέωσή του παρόλο που έγιναν οι σχετικές ενέργειες και από τον ίδιο τον γιατρό.
Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή να παραμένει χωρίς παθολόγο γιατρό και πολλοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να αντιμετωπίζουν τεράστια ταλαιπωρία.
Το Κέντρο Υγείας στο οποίο θέλουν να μεταβούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι για μια συνταγογράφηση ή και για εξέταση, βρίσκεται εκτός οικισμού του Λιτοχώρου, απέχει δηλαδή κάποια χιλιόμετρα, από τον οικισμό ενώ το Νοσοκομείο Κατερίνης απέχει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα και για να μεταβεί εκεί κάποιος χρειάζεται μεταφορικό μέσο και έξοδα μετακίνησης.
Υπάρχει βέβαια ένας γιατρός του ΚΑΠΗ στο Λιτόχωρο, όμως δεν επαρκεί καθώς είναι πολλοί εκείνοι που πηγαίνουν για συνταγογραφήσεις ενώ οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ διαμαρτύρονται ότι και όταν πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας για να εξυπηρετηθούν, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 5 ευρώ, ποσό που θεωρείται ότι είναι λίαν σοβαρό γι αυτούς επειδή είναι χαμηλόμισθοι, ιδιαίτερα δε τώρα εν μέσω κρίσης, και γι αυτό το χαρακτηρίζουν "χαράτσι".
Ως Δήμος Δίου - Ολύμπου ζητάμε να πληροφορηθούμε για ποιους λόγους οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι της περιοχής έμειναν τόσο καιρό χωρίς γιατρό και πότε, επιτέλους, θα αναπληρωθεί αυτή η κενή θέση.
Μέσα από το παρόν έγγραφο σας μεταφέρουμε την κραυγή αυτών των ανθρώπων οι οποίοι τη Δευτέρα 7/2/2011, πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Λιτόχωρο και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Δίου - Ολύμπου καθώς και στο παράρτημα Λιτοχώρου του ΙΚΑ.
Αν και γέροντες και ασθενείς οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να κατέβουν στους δρόμους, να προβούν σε διαμαρτυρίες και να εκφράσουν τα παράπονα και την αγανάκτησή τους λέγοντας:
"Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για την υγεία μας; Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Δικαιούμαστε και δεν διαπραγματευόμαστε την κοινωνική ασφάλιση της οποίας τις δαπάνες έχουμε πληρώσει δυο και τρεις φορές μέσω της φορολογίας. Δικαίωμα και απαίτηση όλων μας είναι η υγεία δημόσιο αγαθό που παρέχεται σε όλους δωρεάν και χωρίς καμία διάκριση".
Από την πλευρά μας, ως Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα αυτών των ανθρώπων εκφράζουμε και τη δική μας διαμαρτυρία για την όλη κατάσταση και ζητάμε να πληρωθεί άμεσα η θέση παθολόγου γιατρού στο ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Επίσης, θεωρούμε ότι γι' αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι των οποίων είναι φτωχοί, η καταβολή αυτών των 5 ευρώ είναι ποσό αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Γι αυτό και ζητάμε να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη περίπτωση και να σταματήσει η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού κάθε φορά που φτωχοί συμπολίτες μας επισκέπτονται μονάδες υγείας.
Κύριε Υπουργέ, ελπίζουμε ότι θα λάβετε υπόψη σας το παρόν έγγραφο και θα ενεργήσετε άμεσα ικανοποιώντας τα αιτήματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ της περιοχής μας, ιδιαίτερα την πλήρωση της θέσης παθολόγου γιατρού στο ΙΚΑ Λιτοχώρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: